Kolumne 20. travnja 2015.

Kako pripremiti guacamole?

guacamole
Adriana Juriša
gastro postao gastro.24sata.hr
Guacamole je jedan od mojih najdražih ‘dipova’.

Ako imate dobar, zreli avokado i omiljeni tortilla chips teško da možete pogriješiti sa guacamoleom. Savršeno predjelo ili snack i nezaobilazan u pripremi tacosa i ostalih meksičkih delicija. Kako bi vaš guacamole bio autentičan sve što vam treba je vilica! Guacamole nije pasta od avokada! U dobrom guacamole-u morate osjetiti hrskavost svježeg luka, papričice i korijandera ali i komade idealno mekanog avokada.

Klasični recept za guacamole uvijek možete obogatiti omiljenim, sezonskim sastojcima. S obzirom da su tržnice pune mladog luka i šparoga ovoga puta donosim vam proljetnu verziju guacamole-a. 

Guacamole | Author: Adriana Juriša Adriana Juriša

Sastojci:

  • ½ vezice mladoga luka
  • ½ vezice divljih šparoga
  • ½ ljutike sitno sjeckane
  • ½ jalapeno papričice sitno sjeckane
  • 5 žlica sjeckanog korijandera
  • 3 zrela avokada
  • Sok 1 limuna
  • Sol

Postupak:

  1. Zagrijte roštilj tavu na jakoj vatri. U vruću tavu ubacite mladi luk, šparoge i polovice limuna (rezanom stranom prema dolje). Pecite mladi luk i šparoge 2 minute sa svake strane dok ne poprime zlatno smeđu boju na krajevima.
  2. Limun pecite dok rubovi ne poprime crnu boju. Maknite sa tave i ostavite da se sve ohladi.
  3. U međuvremenu očistite avokado: prepolovite ga uzdužno na pola, izvadite košticu i žlicom izvadite mesnati dio.
  4. Pomiješajte sitno sjeckanu ljutiku, jalapeno papričicu i korijander, dodajte očišćeni avokado i sve sastojke povežite gnječeći avokado s vilicom. Bitno je da guacamole ima i veće i manje komade avokada tj. da smjesa ne bude jednolična.
  5. Kada se mladi luk i šparoge ohlade nasjeckajte ih, ubacite u guacamole i lagano povežite sve sastojke. Začinite solju i sokom grilanog limuna (slanost i kiselost prilagodite po svom ukusu). 

Adrianu možete pratiti i na njezinim blogovima Wear Eat Love te Facebook stranici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.