Ima nešto u toj kruški, divna je na sve načine, sirova, sušena, pečena, kuhana, u kremi... Da više prestanem sanjariti o toj kruški, morala sam osmisliti neku svoju izvedenicu recepta koja će manje-više zadovoljiti moje sadašnje kriterije vezane uz cjelovitost hrane (i deserti su hrana:).
Prva tura krušaka koje sam bila kupila za poširanje nije preživjela niti razradu recepta u glavi jer smo ih prebrzo sve pojeli sirove (takve su ipak najbolje), ali s drugom smo imali više strpljenja i uspjela je zaživjeti stvarno jako ukusna zdravija verzija krušaka poširanih u bijelom vinu i začinima.
Iako se neka klasičnija verzija ovog deserta radi s puno šećera, koji se s vodom od kuhanja krušaka može ukuhati u slatki sirup, meni je uvijek bila draža manje slatka verzija u kojoj je voda od kuhanja više nalik blagom kompotu (tako ih je i mama kuhala).
Moj blog je cijeli posvećen zdravijoj, cjelovitoj prehrani i načinu života, pa normalno da niti poširane kruške, iako u njih jednostavno moraš staviti nešto slatko, neće biti iznimka. Mislim da mi je kokosov šećer najdraži od svih "alternativnih" zaslađivača jer je cjelovit, ima ponešto mikronutrijenata u njemu i ima fini, karamelasti okus. Pa... ovako se to zdravije radi!
Još Luninih sasvim drugačijih, zdravijih recepata potražite na blogu Kriška i po, Facebook stranici i Instagram profilu.
žž
Potrebno vam je:
- 5 krušaka srednje veličine (odaberite sortu koja nije jako mekana kada je zrela)
- 1 šalica slatkog do polusuhog bijelog vina
- 1 i 1/2 šalice vode
- 1/2 šalice kokosovog šećera
- 3 štapića cejlonskog cimeta
- 5 plodova zvjezdastog anisa
- 1 jušna žlica cijelih klinčića
- komad svježeg đumbira
- sok 1 limete
- sok 1/2 naranče
- 1/2 narezane naranče s korom
Postupak pripreme:
- Ogulite kruške, ali ostavite peteljku na njima. Ako želite, možete odrezati tanki sloj s donje strane kruške kako biste zaravnali dno; tako će biti stabilnije kod serviranja.
- Stavite sve sastojke osim krušaka u lonac (odaberite manji lonac, tako da kruške budu u potpunosti prekrivene tekućinom kada ih stavite kuhati).
- Stavite na vatru i miješajte kako bi se sav kokosov šećer otopio. Kada tekućina zavre, smanjite vatru i stavite kruške u lonac. Prekrijte ih tanjurom kako bi ostale cijelim volumenom pod vodom.
- Kuhajte ih oko 20 minuta, odnosno dok ne omekšaju.
- Maknite s vatre i ostavite da se kruške potpuno ohlade u tekućini. Tako u tekućini mogu stajati oko tjedan dana u hladnjaku, ali vjerujem da ćete ih puno prije pojesti.
- Možete ih poslužiti u zdjelicama s tekućinom od kuhanja, ili bez tekućine, prelivene čokoladom. Tekućinu nemojte bacati, možete ju upotrijebiti u nekom drugom receptu. Meni je bila super uz kruške, pa sam ju tako pojela. Za koju god kombinaciju se odlučili, sigurna sam da ćete uživati.
Dobar tek!