Kolumne 23. ožujka 2019.

Kruške poširane u vinu za ultimativan užitak

foto: Luna Džidić-Uzelac
gastro postao gastro.24sata.hr
Nedavno sam se sjetila maminih kuhanih krušaka prelivenih čokoladom koje nam je nekad znala raditi, pa su mi malo sline iscurile na samu misao o slatkoj, mekanoj kruški.

Ima nešto u toj kruški, divna je na sve načine, sirova, sušena, pečena, kuhana, u kremi... Da više prestanem sanjariti o toj kruški, morala sam osmisliti neku svoju izvedenicu recepta koja će manje-više zadovoljiti moje sadašnje kriterije vezane uz cjelovitost hrane (i deserti su hrana:).

 

Možda vas zanima... Sočne kocke od kikirikija - nema druge, ovo naprosto morate isprobati Kolumne

 

Prva tura krušaka koje sam bila kupila za poširanje nije preživjela niti razradu recepta u glavi jer smo ih prebrzo sve pojeli sirove (takve su ipak najbolje), ali s drugom smo imali više strpljenja i uspjela je zaživjeti stvarno jako ukusna zdravija verzija krušaka poširanih u bijelom vinu i začinima.

Iako se neka klasičnija verzija ovog deserta radi s puno šećera, koji se s vodom od kuhanja krušaka može ukuhati u slatki sirup, meni je uvijek bila draža manje slatka verzija u kojoj je voda od kuhanja više nalik blagom kompotu (tako ih je i mama kuhala).

Moj blog je cijeli posvećen zdravijoj, cjelovitoj prehrani i načinu života, pa normalno da niti poširane kruške, iako u njih jednostavno moraš staviti nešto slatko, neće biti iznimka. Mislim da mi je kokosov šećer najdraži od svih "alternativnih" zaslađivača jer je cjelovit, ima ponešto mikronutrijenata u njemu i ima fini, karamelasti okus. Pa... ovako se to zdravije radi!

 

Možda vas zanima... Kruh od heljde i pira za zdravije slane i slatke zalogaje Kolumne

 

Još Luninih sasvim drugačijih, zdravijih recepata potražite na blogu Kriška i po, Facebook stranici i Instagram profilu

 

Možda vas zanima... Cikla i bukovače - može li salata zbilja biti samostalan obrok? Kolumne žž

 

 | Author: Luna Džidić-Uzelac foto: Luna Džidić-Uzelac

Potrebno vam je:

  • 5 krušaka srednje veličine (odaberite sortu koja nije jako mekana kada je zrela)
  • 1 šalica slatkog do polusuhog bijelog vina
  • 1 i 1/2 šalice vode
  • 1/2 šalice kokosovog šećera
  • 3 štapića cejlonskog cimeta
  • 5 plodova zvjezdastog anisa
  • 1 jušna žlica cijelih klinčića
  • komad svježeg đumbira
  • sok 1 limete
  • sok 1/2 naranče
  • 1/2 narezane naranče s korom

Postupak pripreme:

  1. Ogulite kruške, ali ostavite peteljku na njima. Ako želite, možete odrezati tanki sloj s donje strane kruške kako biste zaravnali dno; tako će biti stabilnije kod serviranja.
  2. Stavite sve sastojke osim krušaka u lonac (odaberite manji lonac, tako da kruške budu u potpunosti prekrivene tekućinom kada ih stavite kuhati).
  3. Stavite na vatru i miješajte kako bi se sav kokosov šećer otopio. Kada tekućina zavre, smanjite vatru i stavite kruške u lonac. Prekrijte ih tanjurom kako bi ostale cijelim volumenom pod vodom.
  4. Kuhajte ih oko 20 minuta, odnosno dok ne omekšaju.
  5. Maknite s vatre i ostavite da se kruške potpuno ohlade u tekućini. Tako u tekućini mogu stajati oko tjedan dana u hladnjaku, ali vjerujem da ćete ih puno prije pojesti.
  6. Možete ih poslužiti u zdjelicama s tekućinom od kuhanja, ili bez tekućine, prelivene čokoladom. Tekućinu nemojte bacati, možete ju upotrijebiti u nekom drugom receptu. Meni je bila super uz kruške, pa sam ju tako pojela. Za koju god kombinaciju se odlučili, sigurna sam da ćete uživati.

Dobar tek!

 | Author: Luna Džidić-Uzelac foto: Luna Džidić-Uzelac

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.