Kolumne 07. ožujka 2019.

Cikla i bukovače - može li salata zbilja biti samostalan obrok?

foto: Luna Džidić-Uzelac
gastro postao gastro.24sata.hr
Znate ono kad ljudi kažu da su pojeli salatu za ručak i vi se pitate kakva je to salata koja može biti ručak, jesu li opet na nekoj glupoj dijeti, jesu li mislili na zelenu salatu ili na neku svemirsku salatu koja je zaista dovoljno zasitna da bude ručak?

Ja se hranim skoro samo biljkama i ljudi me nekad zezaju da jedem samo lišće; nije mi to nikakva uvreda, čak mi je slatko, ali brate, stvarno mislim da se nitko nikad nije najeo samo od lišća. Zdjela zelene salate s malo octa i soli ne može biti samostalan
obrok, što god vam pričali prijatelji koji isprobavaju razne dijete.

 

Možda vas zanima... Kakva divota: Fina i zdrava juha od cikle Kolumne

 

Usput, dijeta u smislu uskraćivanja obroka i kalorija nema smisla jer samo privremeno daje "rješenje", ali što onda kada niste više na
dijeti? Polako se vraćate u staro stanje. Pravo rješenje je usvojiti uravnoteženu prehranu kao dio svakodnevnog života i s vremenom ćete vidjeti da ste zdraviji, sretniji, mršaviji ili što ste već htjeli biti kada ste razmišljali o promjeni prehrane. Hrana koju jedete treba vam biti ukusna, a za gladovanjem nema potrebe (osim ako ste prije baš puno previše jeli, pa će vas malo vući za hranom dok se ne naviknete na malo manje količine).

 | Author: Luna Džidić-Uzelac foto: Luna Džidić-Uzelac

Nego, vratimo se na tu salatu. Iako mnogi imaju sliku salate kao onih nekoliko listova koje pojedeš uz glavno jelo, salata u širem smislu uopće ne mora biti napravljena samo od lišća, pa čak niti samo od sirovih sastojaka. Možda ste već nekad stavljali orahe i brusnice u zelenu salatu kako bi joj okus bio malo zanimljiviji, ali postoji još puno načina kako salatu učiniti zasitnijom.

Po mom mišljenju se dobra salata sastoji od nekog svježeg zelenog lisnatog povrća (primjerice zelena salata, radič, rikula, mladi špinat, matovilac), jedne ili više kuhanih ili pečenih namirnica koje su bogatije kalorijama (na primjer batat, leća, slanutak, kvinoja, ječam) i dobrog umaka (recimo od sjemenki ili orašida izblendanih u vodi s limunom).

Osobno najviše volim da mi salata ima kiselkast okus s notom slatkog, pa ću, ovisno o ostalim sastojcima salate, prilagoditi umak da dobijem odgovarajuću kombinaciju okusa. Ovakva salata već može biti samostalan obrok, jer osim svježeg lisnatog povrća sadrži i namirnice koje će vas neko vrijeme držati sitima jer sadrže ugljikohidrate, proteine i masnoće, glavne makronutrijente bez kojih naša vrsta biološki još uvijek ne može predugo preživjeti (osim bretarijanaca, ali mislim da oni ne čitaju ovo).

 

Možda vas zanima... Genijalan zdravi tanjur: Rezanci u umaku od bukovača Kolumne

 

Kombinacija sirovog lisnatog povrća i kuhanih hranjivih namirnica odlična je da se najedete taman onoliko koliko ste gladni. Samo kuhana hrana je volumenom manja od sirove, pa je lako pojesti i više nego što nam treba jer je ukusno. Uz svježe zelenje je šansa da se to dogodi puno manja, a unijeli smo i vlakna koja će uravnotežiti probavu čitavog obroka. Ako vam sve ovo zvuči dovoljno uvjerljivo (pa i ako ne, ali svejedno želite probati), u nastavku čitajte recept za salatu koju sam nedavno složila i svi prisutni su se složili da je stvarno ukusna i bogata.

 

Možda vas zanima... Špageti u umaku od avokada i špinata Kolumne

 

Još Luninih sasvim drugačijih, zdravijih recepata potražite na blogu Kriška i po, Facebook stranici i Instagram profilu

 

 | Author: Luna Džidić-Uzelac foto: Luna Džidić-Uzelac

Sastojci (za 2-3 osobe):

  • 1 mala glavica zelene salate
  • 1 velika cikla
  • 200 g bukovača
  • 200 g ječma
  • 2 prstohvata mljevene chili paprike
  • 2 prstohvata origana
  • Za umak:
  • 1 šaka oraha
  • 1 šaka suncokretovih sjemenki
  • sok 1 limete
  • 1 jušna žlica domaćeg jabučnog octa
  • 2 prstohvata himalajske soli
  • 1 režanj češnjaka
  • 1/3 šalice vode
  • 1 čajna žličica agavinog sirupa

Postupak pripreme:

  1. Isperite ječam pod tekućom vodom i stavite ga kuhati u posoljenu kipuću vodu. Ostavite da se kuha 25-30 minuta, odnosno dok ne omekša. Procijedite i ostavite da se ohladi. Narežite ciklu na kockice, nauljite je sa sasvim malo kokosovog ulja i pecite u pećnici na 200 °C 15 minuta.
  2. Narežite gljive po dužini i prodinstajte ih na tavi na malo kokosovog ulja, začinjene chilijem. Ako vam je to korak previše, možete ih jednostavno zapeći u pećnici skupa s ciklom.
  3. Dok su još vruće, posipajte dinstane gljive i pečenu ciklu origanom, a možete i malo posoliti prema ukusu (ja sam stavila malo himalajske soli).
  4. Ostavite da se ohlade.
  5. Za to vrijeme napravite umak: sve sastojke stavite u blender i blendajte dok ne dobijete potpuno glatku i kremastu konzistenciju. Narežite zelenu salatu i stavite ju u zdjelu. Dodajte ciklu, bukovače i ječam i pomiješajte sve. Prelijte umakom od oraha i limete, malo promiješajte i uživajte u ovoj bogatoj kombinaciji okusa.

Dobar tek!

 | Author: Luna Džidić-Uzelac foto: Luna Džidić-Uzelac

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.