Kolumne 19. veljače 2019.

Kruh od heljde i pira za zdravije slane i slatke zalogaje

foto: Luna Džidić-Uzelac
gastro postao gastro.24sata.hr
Već sam u više navrata pisala o žitaricama i o tome kako smatram da one nisu idealna hrana za čovjeka, barem ne u obliku u kojem ih danas najčešće konzumiramo. Upravo zato, danas vam donosim recept za kruh od heljde i pira

U nekoliko detaljnih postova o kiselom tijestu objasnila sam zašto je fermentacija odličan korak na putu između žitarice i ljudske prehrane. Ipak, ne moramo se uvijek hraniti idealno, zar ne? Često nam uz svakodnevne obaveze i neke druge zanimacije priprema hrane naprosto nije na prvom mjestu.

Pročitajte recept za domaći kruh koji se ne mijesi

Kada nemate dovoljno vremena, strpljenja, volje ili jednostavno uvjete za napraviti kiseli kruh, a baš bi vam dobro došla šnita za namazati hummus ili namaz od avokada (nisam jedina, jel' da?), i “običan”, brzinski bezkvasni kruh sa sodom će odlično poslužiti.

Ne znam koliki ste kruhojedi, ali meni se zna desiti da mi štruca kruha traje oko deset dana, jednostavno ga ne jedem tako često. S kruhom od kiselog tijesta to i nije neki problem jer može stajati stvarno dugo, no kruh sa sodom mi se znao osušiti kroz nekoliko dana.

Zato sam odlučila uvesti mali twist dodavanjem nekih namirnica koje će zadržati vlagu. Danas ću podijeliti s vama recept za zaista ukusan, mekan i slatkast kruh s jabukom koji je odličan u slatkim, ali i u slanim kombinacijama.

 

Možda vas zanima... Sočne kocke od kikirikija - nema druge, ovo naprosto morate isprobati Kolumne

 

Kombinacija heljdinog i pirovog brašna čini ga zasitnim, pa nećete morati pojesti puno da biste utažili glad. I ne brinite, nema okus po jabuci, niti po sodi! Samo po čistoj uživanciji.

Još Luninih sasvim drugačijih, zdravijih recepata potražite na blogu Kriška i po, Facebook stranici i Instagram profilu

 

Možda vas zanima... Genijalan zdravi tanjur: Rezanci u umaku od bukovača Kolumne

 

 | Author: Luna Džidić-Uzelac foto: Luna Džidić-Uzelac

Potrebno vam je:

  • 1 šalica heljdinog brašna
  • 1 šalica pirovog brašna iz cijelog zrna
  • 1 velika jabuka
  • 2 jušne žlice rižinog slada (ili ječmenog slada ili meda)
  • 4 jušne žlice domaćeg jabučnog octa
  • 2/3 – 3/4 šalice vode
  • 1 čajna žličica himalajske soli
  • 2 prstohvata sode bikarbone

Postupak pripreme:

  1. Pomiješajte heljdino i pirovo brašno, sol i sodu bikarbonu u zdjeli.
  2. Narežite jabuku i stavite ju u blender zajedno sa sladom, octom i vodom. Izblendajte u glatku smjesu i ulijte u zdjelu sa suhim sastojcima.
  3. Nježno izmiješajte sve, najbolje pomiču silikonske špatule, kako biste dobili mekano tijesto.
  4. Prebacite tijesto u kalup, zaravnajte površinu špatulom i pecite na 200 °C oko 45 minuta, odnosno dok rubovi ne poprime laganu zlatno-smeđu nijansu.

U slast!

 | Author: Luna Džidić-Uzelac foto: Luna Džidić-Uzelac  | Author: Luna Džidić-Uzelac foto: Luna Džidić-Uzelac

 | Author: Luna Džidić-Uzelac foto: Luna Džidić-Uzelac

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.