U nekoliko detaljnih postova o kiselom tijestu objasnila sam zašto je fermentacija odličan korak na putu između žitarice i ljudske prehrane. Ipak, ne moramo se uvijek hraniti idealno, zar ne? Često nam uz svakodnevne obaveze i neke druge zanimacije priprema hrane naprosto nije na prvom mjestu.
Pročitajte recept za domaći kruh koji se ne mijesi!
Kada nemate dovoljno vremena, strpljenja, volje ili jednostavno uvjete za napraviti kiseli kruh, a baš bi vam dobro došla šnita za namazati hummus ili namaz od avokada (nisam jedina, jel' da?), i “običan”, brzinski bezkvasni kruh sa sodom će odlično poslužiti.
Ne znam koliki ste kruhojedi, ali meni se zna desiti da mi štruca kruha traje oko deset dana, jednostavno ga ne jedem tako često. S kruhom od kiselog tijesta to i nije neki problem jer može stajati stvarno dugo, no kruh sa sodom mi se znao osušiti kroz nekoliko dana.
Zato sam odlučila uvesti mali twist dodavanjem nekih namirnica koje će zadržati vlagu. Danas ću podijeliti s vama recept za zaista ukusan, mekan i slatkast kruh s jabukom koji je odličan u slatkim, ali i u slanim kombinacijama.
Kombinacija heljdinog i pirovog brašna čini ga zasitnim, pa nećete morati pojesti puno da biste utažili glad. I ne brinite, nema okus po jabuci, niti po sodi! Samo po čistoj uživanciji.
Još Luninih sasvim drugačijih, zdravijih recepata potražite na blogu Kriška i po, Facebook stranici i Instagram profilu.
Potrebno vam je:
- 1 šalica heljdinog brašna
- 1 šalica pirovog brašna iz cijelog zrna
- 1 velika jabuka
- 2 jušne žlice rižinog slada (ili ječmenog slada ili meda)
- 4 jušne žlice domaćeg jabučnog octa
- 2/3 – 3/4 šalice vode
- 1 čajna žličica himalajske soli
- 2 prstohvata sode bikarbone
Postupak pripreme:
- Pomiješajte heljdino i pirovo brašno, sol i sodu bikarbonu u zdjeli.
- Narežite jabuku i stavite ju u blender zajedno sa sladom, octom i vodom. Izblendajte u glatku smjesu i ulijte u zdjelu sa suhim sastojcima.
- Nježno izmiješajte sve, najbolje pomiču silikonske špatule, kako biste dobili mekano tijesto.
- Prebacite tijesto u kalup, zaravnajte površinu špatulom i pecite na 200 °C oko 45 minuta, odnosno dok rubovi ne poprime laganu zlatno-smeđu nijansu.
U slast!