Kolumne 1991 prikaza 04. prosinca 2018.

Sočne kocke od kikirikija - nema druge, ovo naprosto morate isprobati

Luna Džidić-Uzelac
Kikiriki je poznat kao nutritivno bogata namirnica; odličan je izvor zdravih masnoća i proteina, bogat je mineralima, a uz to je zaista ukusan u raznim slatkim i slanim kombinacijama.

Ako ste u potrazi za receptom za sočan i ukusan biskvit bez ulja, jaja, mliječnih proizvoda i velikih količina brašna, uz to volite kikiriki i slastice od njega, ovo bi moglo biti nešto za vas - ove kocke od kikirikija su jedan od najsočnijih i najslasnijih kolača koje sam ikad probala, a pripremljene su od biljnih, većinom cjelovitih sastojaka.

 

Možda vas zanima... Čokoladni keksi s orasima za najslađa popodneva Kolumne

 

Ako želite da kolač bude u potpunosti od cjelovitih namirnica, muscovado možete zamijeniti datuljama ili pastom od datulja koju ćete izblendati s malo vode da ju možete umiješati u tijesto. 

 

Možda vas zanima... Tart od čokolade i banane - jednostavnije ne može Kolumne

 

Još Luninih sasvim drugačijih, zdravijih recepata potražite na blogu Lješnjak i Češnjak, Facebook stranici i Instagram profilu

 

Možda vas zanima... Skratite muke: Potpuno sirovi kolač od mrkve Kolumne

 

 | Author: Luna Džidić-Uzelac Luna Džidić-Uzelac

Sastojci:

  • 170 g maslaca od kikirikija bez dodataka
  • 170 g sirovog kikirikija
  • 150 g pirovog brašna iz cijelog zrna
  • 80 g tamnog muscovado šećera
  • 70 g šećera kokosovog cvijeta
  • 4,5 g psyllium ljuskica
  • 2,5 g sode bikarbone
  • 2 g himalajske soli
  • 180-200 ml vode

Postupak pripreme:

  1. Usitnite kikiriki u blenderu ili mlincu za kavu kako biste dobili finu, brašnastu teksturu.
  2. Pomiješajte mljeveni kikiriki, pirovo brašno, šećer kokosovog cvijeta, sodu bikarbonu i sol.
  3. U posebnoj posudi pomiješajte vodu i psyllium ljuskice i ostavite da odstoje nekoliko minuta.
  4. Dodajte vodu sa psylliumom u posudu sa suhim sastojcima i promiješajte.
  5. Dodajte maslac od kikirikija i tamni muscovado i sve skupa dobro pomiješajte.
  6. Odvojite smjesu u kalupe - ja sam koristila kockaste silikonske kalupe veličine kao za muffine.
  7. Pecite 20 minuta na 180 °C, ili dulje ako ste koristili veliki kalup.
  8. Ostavite kolače da se malo ohlade (ako uspijete pričekati!) kako bi se lakše vadili iz kalupa.

U slast!


 | Author: Luna Džidić-Uzelac Luna Džidić-Uzelac

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.