Ako ste u potrazi za receptom za sočan i ukusan biskvit bez ulja, jaja, mliječnih proizvoda i velikih količina brašna, uz to volite kikiriki i slastice od njega, ovo bi moglo biti nešto za vas - ove kocke od kikirikija su jedan od najsočnijih i najslasnijih kolača koje sam ikad probala, a pripremljene su od biljnih, većinom cjelovitih sastojaka.
Ako želite da kolač bude u potpunosti od cjelovitih namirnica, muscovado možete zamijeniti datuljama ili pastom od datulja koju ćete izblendati s malo vode da ju možete umiješati u tijesto.
Još Luninih sasvim drugačijih, zdravijih recepata potražite na blogu Lješnjak i Češnjak, Facebook stranici i Instagram profilu.
Sastojci:
- 170 g maslaca od kikirikija bez dodataka
- 170 g sirovog kikirikija
- 150 g pirovog brašna iz cijelog zrna
- 80 g tamnog muscovado šećera
- 70 g šećera kokosovog cvijeta
- 4,5 g psyllium ljuskica
- 2,5 g sode bikarbone
- 2 g himalajske soli
- 180-200 ml vode
Postupak pripreme:
- Usitnite kikiriki u blenderu ili mlincu za kavu kako biste dobili finu, brašnastu teksturu.
- Pomiješajte mljeveni kikiriki, pirovo brašno, šećer kokosovog cvijeta, sodu bikarbonu i sol.
- U posebnoj posudi pomiješajte vodu i psyllium ljuskice i ostavite da odstoje nekoliko minuta.
- Dodajte vodu sa psylliumom u posudu sa suhim sastojcima i promiješajte.
- Dodajte maslac od kikirikija i tamni muscovado i sve skupa dobro pomiješajte.
- Odvojite smjesu u kalupe - ja sam koristila kockaste silikonske kalupe veličine kao za muffine.
- Pecite 20 minuta na 180 °C, ili dulje ako ste koristili veliki kalup.
- Ostavite kolače da se malo ohlade (ako uspijete pričekati!) kako bi se lakše vadili iz kalupa.
U slast!