Kakvo je to uopće čudno pitanje? To se valjda samo meni može dogoditi. Bilo kako bilo, iz potrebe i inspiracije u ne tako idealnom trenutku, nastao je ovaj divan tart. Iako sam koristila kakaovu masu i kokosovo mlijeko (nekome će to zvučati kao pomalo egzotični sastojci), usudila bih se reći da je ovo zaista jednostavan i relativno jeftin kolač koji će zadovoljiti i profinjenije nepce.
Uz to je pogodan i za osobe osjetljive na orašaste plodove, gluten, jaja i laktozu, budući da ne sadrži ništa od navedenog. Sve u svemu, izvrstan i lagan desert koji će vas oduševiti.
Još Luninih sasvim drugačijih, zdravijih recepata potražite na blogu Lješnjak i Češnjak, Facebook stranici i Instagram profilu.
Sastojci:
- 4 banane
- 300 g zobenih pahuljica
- 400 ml punomasnog kokosovog mlijeka
- 100 g kakaove mase*
- 80 g kokosovog ulja
- oko 5 velikih žlica agavinog sirupa ili meda
*ako nikako ne možete naći kakaovu masu, možete upotrijebiti neku kvalitetnu tamnu čokoladu (ako
ste u mogućnosti nabaviti neku sa sirovim ili kokosovim šećerom, još bolje). U tom slučaju vam za
kremu neće trebati dodatni zaslađivač.
Priprema:
- Izblendajte dvije banane, žlicu kokosovog ulja, 1-2 žlice agavinog sirupa i oko 70 ml vode u glatku tekuću smjesu.
- Usitnite zobene pahuljice (ovom prilikom sam otkrila da je to moguće napraviti u „smoothie makeru“ od 150 W), ali nemojte ih samljeti do kraja.
- Pomiješajte ih sa smjesom od banana i ostavite sve skupa da odstoji barem 5 minuta kako bi zobene pahuljice apsorbirale nešto tekućine.
- Rasporedite smjesu na dno kalupa i oblikujte rubove prstima. Pecite 25 minuta na 180 °C i nakon pečenja ostavite da se malo ohladi. Za to vrijeme napravite kremu: izblendajte 2 banane, kokosovo mlijeko, 3-4 žlice agavinog sirupa ili meda (prilagodite slatkoću vašem ukusu), rastaljenu kakaovu masu i 60-80 g kokosovog ulja u potpuno glatku smjesu.
- Izlijte kremu na ohlađenu bazu tako da dođe do rubova i stavite u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći, kako bi se dobro stisnula.
Dobar tek!