Kolumne 18. travnja 2018.

Tart od čokolade i banane - jednostavnije ne može

foto: Luna Džidić-Uzelac
gastro postao gastro.24sata.hr
Što učiniti kada vas na godišnjem pukne želja za nekim zdravim kolačem raskošnog okusa, a sve što imate je slučajnih sto grama kakaove mase, nešto kokosovog ulja i kokosovog mlijeka, mali plastični „smoothie maker“ iz supermarketa i mali dućan u kojem od namirnica koje konzumirate drže više-manje samo banane i zobene pahuljice?

Kakvo je to uopće čudno pitanje? To se valjda samo meni može dogoditi. Bilo kako bilo, iz potrebe i inspiracije u ne tako idealnom trenutku, nastao je ovaj divan tart. Iako sam koristila kakaovu masu i kokosovo mlijeko (nekome će to zvučati kao pomalo egzotični sastojci), usudila bih se reći da je ovo zaista jednostavan i relativno jeftin kolač koji će zadovoljiti i profinjenije nepce.

 

Možda vas zanima... Skratite muke: Potpuno sirovi kolač od mrkve Kolumne

 

 | Author: Luna Džidić-Uzelac foto: Luna Džidić-Uzelac

 

Uz to je pogodan i za osobe osjetljive na orašaste plodove, gluten, jaja i laktozu, budući da ne sadrži ništa od navedenog. Sve u svemu, izvrstan i lagan desert koji će vas oduševiti.

Još Luninih sasvim drugačijih, zdravijih recepata potražite na blogu Lješnjak i Češnjak, Facebook stranici i Instagram profilu

 

Možda vas zanima... Biskvit od rogača - zdravo ruho omiljene slastice Kolumne

 

 | Author: Luna Džidić-Uzelac foto: Luna Džidić-Uzelac

 

Sastojci:

  • 4 banane
  • 300 g zobenih pahuljica
  • 400 ml punomasnog kokosovog mlijeka
  • 100 g kakaove mase*
  • 80 g kokosovog ulja
  • oko 5 velikih žlica agavinog sirupa ili meda

*ako nikako ne možete naći kakaovu masu, možete upotrijebiti neku kvalitetnu tamnu čokoladu (ako
ste u mogućnosti nabaviti neku sa sirovim ili kokosovim šećerom, još bolje). U tom slučaju vam za
kremu neće trebati dodatni zaslađivač.

Priprema:

  1. Izblendajte dvije banane, žlicu kokosovog ulja, 1-2 žlice agavinog sirupa i oko 70 ml vode u glatku tekuću smjesu.
  2. Usitnite zobene pahuljice (ovom prilikom sam otkrila da je to moguće napraviti u „smoothie makeru“ od 150 W), ali nemojte ih samljeti do kraja.
  3. Pomiješajte ih sa smjesom od banana i ostavite sve skupa da odstoji barem 5 minuta kako bi zobene pahuljice apsorbirale nešto tekućine.
  4. Rasporedite smjesu na dno kalupa i oblikujte rubove prstima. Pecite 25 minuta na 180 °C i nakon pečenja ostavite da se malo ohladi. Za to vrijeme napravite kremu: izblendajte 2 banane, kokosovo mlijeko, 3-4 žlice agavinog sirupa ili meda (prilagodite slatkoću vašem ukusu), rastaljenu kakaovu masu i 60-80 g kokosovog ulja u potpuno glatku smjesu.
  5. Izlijte kremu na ohlađenu bazu tako da dođe do rubova i stavite u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći, kako bi se dobro stisnula.

Dobar tek!
 

 | Author: Luna Džidić-Uzelac foto: Luna Džidić-Uzelac

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.