Kolumne 1814 prikaza 23. listopada 2018.

Čokoladni keksi s orasima za najslađa popodneva

Luna Džidić-Uzelac
Mislim da je pravi trenutak da shvatite da ste zakorjeli zaljubljenik u kuhanje (ili možda potpuno ludi) kada se uhvatite da, nakon što ste pet mjeseci radili kao kuhar u restoranu bez slobodnih dana, stižete kući i isti čas krećete sjeckati, mijesiti, istraživati nove sastojke, kuhati, peći... Kao da je sva radost ovoga svijeta sadržana u pripremi hrane.

No to je sasvim u redu, jer hrana je puno više od sredstva za utažiti glad. Osim što nam ono što jedemo izgrađuje organizam i daje energiju, u današnjem svijetu je okupljanje za stolom društvena aktivnost, ponekad čak i svojevrstan ritual. Zato niti pripremu hrane ne treba uzeti zdravo za gotovo, već doživjeti kao nešto lijepo i kreativno, uvijek izvedeno uz dozu truda i ljubavi.

 

Možda vas zanima... Biskvit od rogača - zdravo ruho omiljene slastice Kolumne

 

 | Author: Luna Džidić-Uzelac Luna Džidić-Uzelac

 

Budući da znam da ne trebamo žrtvovati zdravlje da bismo se malo zasladili i opustili, odlučila sam jutarnje okupljanje uz kavu spojiti s ovim čokoladnim keksićima s orasima, izrađenim od kvalitetnih i hranjivih sastojaka. Keksi su bili pun pogodak, a ni kava i ćakula nisu bili za bacit'.

Još Luninih sasvim drugačijih, zdravijih recepata potražite na blogu Lješnjak i Češnjak, Facebook stranici i Instagram profilu
 

Možda vas zanima... Oduševljenje: Keksi s kremom od lješnjaka Kolumne Možda vas zanima... Skratite muke: Potpuno sirovi kolač od mrkve Kolumne

 

 

 | Author: Luna Džidić-Uzelac Luna Džidić-Uzelac

 

Potrebno vam je: 

  • 1 šalica pirovog brašna T630
  • 1/2 šalice integralnog pirovog brašna
  • 2/3 šalice tamnog muscovado šećera
  • 1/2 čajne žličice soli
  • 1/2 čajne žličice sode bikarbone
  • 1/2 šalice kakaa u prahu
  • 3 jušne žlice drobljenih kakaovih zrna
  • 2/3 šalice sjeckanih oraha
  • 1/2 šalice kokos ulja
  • 1/3 šalice vode

Postupak:

  1. Pomiješajte se suhe sastojke u zdjeli; dodajte im muscovado koji ste prethodno dobro razrahlili rukama.
  2. Pomiješajte rastaljeno kokosovo ulje i vodu i ulijte smjesu u zdjelu sa suhim sastojcima.
  3. Sve skupa dobro izmijesite, oblikujte kekse i posložite ih na pleh za pečenje.
  4. Pecite 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 175°C.

U slast!

 | Author: Luna Džidić-Uzelac Luna Džidić-Uzelac

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.