No to je sasvim u redu, jer hrana je puno više od sredstva za utažiti glad. Osim što nam ono što jedemo izgrađuje organizam i daje energiju, u današnjem svijetu je okupljanje za stolom društvena aktivnost, ponekad čak i svojevrstan ritual. Zato niti pripremu hrane ne treba uzeti zdravo za gotovo, već doživjeti kao nešto lijepo i kreativno, uvijek izvedeno uz dozu truda i ljubavi.
Budući da znam da ne trebamo žrtvovati zdravlje da bismo se malo zasladili i opustili, odlučila sam jutarnje okupljanje uz kavu spojiti s ovim čokoladnim keksićima s orasima, izrađenim od kvalitetnih i hranjivih sastojaka. Keksi su bili pun pogodak, a ni kava i ćakula nisu bili za bacit'.
Još Luninih sasvim drugačijih, zdravijih recepata potražite na blogu Lješnjak i Češnjak, Facebook stranici i Instagram profilu.
Potrebno vam je:
- 1 šalica pirovog brašna T630
- 1/2 šalice integralnog pirovog brašna
- 2/3 šalice tamnog muscovado šećera
- 1/2 čajne žličice soli
- 1/2 čajne žličice sode bikarbone
- 1/2 šalice kakaa u prahu
- 3 jušne žlice drobljenih kakaovih zrna
- 2/3 šalice sjeckanih oraha
- 1/2 šalice kokos ulja
- 1/3 šalice vode
Postupak:
- Pomiješajte se suhe sastojke u zdjeli; dodajte im muscovado koji ste prethodno dobro razrahlili rukama.
- Pomiješajte rastaljeno kokosovo ulje i vodu i ulijte smjesu u zdjelu sa suhim sastojcima.
- Sve skupa dobro izmijesite, oblikujte kekse i posložite ih na pleh za pečenje.
- Pecite 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 175°C.
U slast!