gastro postao
Primijetili ste da volim raditi mini tortice te sam se zato i ovog puta odlučila za verziju mini fraisier tortica - kultnog francuskog kolača od jagoda koji nikog ne ostavlja ravnodušnim.
Moja verzija uključuje osvježavajuću baznu kremu koju obožavam koristiti u različitim tortama i kolačima, a kada se sjedini sa šlagom i jagodama kombinacija postaje neodoljiva. Tortice će ostaviti odličan dojam ako pripremate ljetnu zabavu u kojoj želite goste oduševiti svojim slastičarskim umijećem.
Za pripremu biskvita bit će vam potrebno:
- 5 bjelanjaka
- 5 žutanjaka
- 5 žlica šećera
- 1 dcl ulja
- 5 žlica glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
Postupak pripreme:
- Zagrijte pećnicu na 200°C te pripremite veliki pleh u kojem ćete peći biskvit tako da ga namastite ili obložite papirom za pečenje
- Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg u jednoj posudi
- U drugoj posudi pjenasto umutite žutanjke i šećer
- Dodajte ulje te promiješajte, na kraju umiješajte brašno i prašak za pecivo
- Smjesi dodajte bjelanjke te ih pažljivo ručno umiješajte kako ne biste istisnuli zrak iz biskvita
- Biskvit izlijte u pleh te pecite 10-15 min ovisi o pećnici (provjerite s čačkalicom)
- Nakon što se ohladi koristite male okrugle kalupe kojima ćete izrezati mini tortice
Za kremu će vam trebati:
- 1/2 litre mlijeka
- 3 žlice šećera
- 1 jaje
- 4 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- 8 dag oštrog brašna
- 50g maslaca
Postupak pripreme:
- Stavite mlijeko i 3 žlice šećera na peć da prokuha
- Izmiješajte jaje, šećer, vanilin šećer te dodajte brašno i par žlica mlijeka
- Smjesu dodajte u mlijeko kad prokuha, miješajte dok se ne zgusne
- Ostavite da se ohladi
- Nakon što se ohladilo dodajte maslac te izmiksajte
DODATNO:
- 1/2 litre vrhnja za šlag
- 1 mjerica jagoda
Slaganje tortica:
- U male okrugle kalupe(obruče) za mini tortice stavite prvo biskvit, zatim uz stijenke kalupa posložite izrezane polovice jagoda, dodajte kremu i šlag (u omjeru 1:1) te na to stavite gornji biskvit
- Tortice stavite na hlađenje cca sat vremena, a zatim pažljivo maknite obruč
- Tortice možete ukrasiti čokoladnim preljevom ili jednostavno posuti šećerom u prahu te staviti dodatne jagode na vrh
Još slasnih zalogaja naše blogerice Josipe potražite na Instagram profilu Cake diary by Josipa.
Dobar tek!