Ovih se dana bavim kombiniranjem povrća kako bih ga iskoristila dok je svježe. Ova je palenta bila jedna vrlo improvizirana večera, osmišljena u par minuta. Razmišljala sam o tome da si napravim povrtnu, zdravu pizzu, no nije mi se dao čekati da se tijesto digne.
Palenta se činila kao dobra alternativa, jako je zdrava, a zaista je obožavam - pogotovo u kombinaciji sa svježim sirom i vrhnjem ili čak samo jogurtom. Obogatila sam je mediteranskim okusima - bosiljkom, sirom, maslinama i svježim povrćem te zapekla. Sve je zajedno gotovo za 40-tak minuta, a kombinacija okusa i struktura je odlična. Preporučam da isprobate i poigrate se i drugim kombinacijama začina i sastojaka, a količine prilagodite svojoj potrebi. Dobar tek!
Za dvije porcije, kalup cca 18x25 cm
Vrijeme pripreme: ukupno 45 min
Sastojci:
- pola šalice instant palente
- jedna i pol šalica vode
- sol
- 2 žlice parmezana
- maslinovo ulje za kalup
- 10-ak kriški tikvica i rajčice
- 5 maslina
- šaka bosiljka i vlasca
- 80 g mozzarelle
Priprema:
- Palentu skuhajte tri minute u kipućoj slanoj vodi. Skinite s vatre te umiješajte dvije žlice parmezana.
- Zatim je preselite u kalup za pečenje premazan maslinovim uljem. Poravnajte površinu i ostavite da se stisne oko 20 min.
- Pećnicu zagrijte na 200°C. Tikvice narežite na tanke ploške, posolite i nakon 10-tak min iscijedite. Rajčicu i masline također narežite. Mozzarellu naribajte ili narežite na ploške.
- Po palenti posipajte nasjeckani bosiljak i vlasac (malo ostavite za poslije). Zatim poslažite tikvice, rajčicu i posipajte masline te posolite po želji.
- Pecite 7 minuta pa posipajte i mozzarellu te pecite još 5 minuta. Nakon pečenja neka jelo odstoji 10 min te ga poslužite posipano ostatkom svježeg bosiljka i vlasca.