Ovog ljeta imala sam priliku posjetiti Jordan, predivnu zemlju surovih, pustinjskih pejzaža i biblijskih turističkih odredišta, na rijeci Jordan i planini Nebo. Pripremajući se za put, pročitala sam i pogledala sve što sam uspjela naći na Internetu. Jedino što se nisam sjetila pogledati je bila hrana. Sva sreća da mi je hobi pisanje food bloga :)
A hrana me najviše oduševila. U malim posudicama s kojima prekrivaju stol, neprestano donoseći nove i nove sljedove, hrana je od koje ližeš prste. Sve što sam okusila, bilo je odlično.
Za jednom svečanom večerom bilo je toliko sljedova da sam pomislila, negdje kad smo bili na sredini menija, kako ćemo svi izginuti za stolom. Nakon 20 sljedova toplih i hladnih predjela, stiglo je glavno jelo, a ja više nisam mogla zinut. Propustila sam baby beef s umakom od češnjaka, još mi je i sad krivo. Kad je stigao desert, kriškice lubenica i dinja, uspjela sam se još malo osladiti, onako za kraj. Dok sam uzimala zadnji komad lubenice sa stola, zaključih da se nikad nisam najela bolje u životu nego u Jordanu. A onda sam otputovala u Kinu….
Potrebno vam je:
Za bijeli sloj:
- 70 grama riže
- 240 ml vode
- 890 ml mlijeka
- 50 grama šećera
- 30 grama gustina
- 60 ml vode
Za sloj od narančina soka:
- 600 ml sok od naranče
- 30 grama šećera
- korica od jedne naranče
- 30 grama gustina
- 60 ml vode
Priprema:
- Za bijeli sloj: Isperite dobro rižu vodom, stavite u posudu, dodajte vodu i kuhajte na laganoj vatri.
- Kad voda zakuha, pokrijte i smanjite plamen. Kuhajte dok riža ne upije vodu.
- Potom zajedno promiješajte mlijeko i šećer pa dodajte riži i kuhajte, sve miješati 15 minuta.
- U zdjelici dobro promiješajte gustin i hladnu vodu, polako dodajte riži i mlijeku i sve miješati dok smjesa ponovno ne zakipi.
- Smjesu zatim ulijte u zdjelice ili čaše i ostavite da se dobro ohladi.
- Za narančasti sloj: Zakuhajte sok sa šećerom i koricom od naranče.
- U zdjelici dobro promiješajte gustin i hladnu vodu te potom polako uspite u sok od naranče i miješajte dok se ne zgusne.
- Ugasite plamen, još malo miješajte smjesu te nježno izlijte na bijeli sloj u zdjelicama.
- Ohladite pa poslužite.
- Prije posluživanje, po želji, puding možete ukrasiti čokoladom ili krupno narezanim pistacijama.
Feel Good Kuharicu možete pratiti na ovom linku.