U nedavnom proljetnom pospremanju, brišući malo deblju prašinu s knjiga na polici, u najdonjem kutu iskopala sam već davno zaboravljenu kuharicu. Ne sjećam se više kako je završila kod mene, ni kad sam je odložila na to mjesto na kojem stvari u mom stanu polako ali sigurno tonu u zaborav.
Umorna od čišćenja, uzela sam kuharicu u ruke i sjela da predahnem. Predah se oduljio; listala sam zainteresirano stranice birajući što ću napraviti. Među svim tim slikama od kojih rastu zazubice, odabrala sam pomalo neuglednu pite od brokule i cvjetače. Zašto baš nju? Pa recept mi se učinio odličnim, iako je slika bila definitivno 'pepeljugasta'. Ja sam pred očima imala sliku rustikalne pite, dostojne neke veće grofovske kurije.
Zaboravih na Sizifov posao brisanja prašine, prebacila sam se u kuhinju i eto mog novog uratka.
Potrebno vam je:
- 300 grama glatkog brašna
- 170 grama maslaca
- 4 jaja
- 2 dcl vrhnja
- 2 češnja češnjaka
- 300 grama cvjetače
- 300 grama brokule
- 200 grama naribanog parmezana
- sol, papar
Priprema:
- Tijesto se umjesti od brašna, 2 jaja, 150 grama maslaca, 1 dcl vode i malo soli. Ostavi se u hladnjaku pokriveno pola sata.
- Povrće se blanšira u kipućoj slanoj vodi, potom ocijedi i stavi u hladnu vodu s ledom, kako bi zadržalo boju. Nakon toga ga se dobro ocijeđenog preprži u tavi s 20 grama maslaca i češnjakom.
- Zasebno se istuku dva jaja, čemu se dodaju vrhnje, parmezan, sol i papar.
- Tijesto se razvalja u dva dijela, pa se prvim, većim, obloži prethodno namašćen kalup.
- Tijesto se izbocka vilicom, kako bi se spriječilo njegovo dizanje dok se peče, potom se dodaje se povrće i smjesa od jaja, vrhnja i sira.
- Sve se pokrije drugim dijelom tijesta, a na njegovu vrhu napravi rupica kako bi mogla izlaziti para.
- Peče se u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva Celzijusa 40 minuta.
Dobar tek!
Feel Good Kuharicu možete pratiti na ovom linku.