Kolumne 6790 prikaza 13. ožujka 2018.

Shakshouka - jednostavno, veselo, proljetno jelo

Feel Good Kuharica
Poslužuje se za doručak, no može proći i za ručak i za večeru.

Izraelsko? Bliskoistočno? Sjevernoafričko? Španjolsko?... Najvjerojatnije mediteransko, jednako popularno i u sjevernoj Africi, i na jugu Europe i na Bliskom istoku.

Nadasve jednostavno za pripremu, osvježavajućeg proljetnog okusa, zaista se čudim kako to jelo nije osmišljeno kod nas na jadranskoj obali. Jer, tipično je za mediteransko podneblje – puno povrća, pa opet povrća i na kraju kobasice i jaja

 

Možda vas zanima... Dobar recept za zlevanku zlata je vrijedan Kolumne

 

Možda vas zanima... Klasik u novom ruhu: Knedle od jabuka Kolumne


Prvi put za njega sam čula u nekoj kulinarskoj emisiji iz Izraela, odmah sam ga napravila, oduševila se i  uvrstila u svoj kućni meni. Temeljni recept sastoji se o luka, češnjaka, paprike, rajčica, jaja, maslinovog ulja, no postoje različite verzije. Poslužuje se za doručak, no naravno, može proći i za ručak i za večeru.

 | Author: Feel Good Kuharica Feel Good Kuharica

Potrebno vam je:

  • luk
  • češnjak
  • maslinovo ulje
  • paprike (crvena, žuta, zelena)
  • 1 patlidžan
  • 2 rajčice
  • 400 grama pirea od rajčice
  • ljute kobasice
  • peršin
  • kim
  • mljevena paprika
  • jaja

Priprema: 

  1. Sitno nasjeckani luk preprži se na maslinovu ulju. Kad postane staklast, dodaje se češnjak, paprika narezana na tanke trake te patlidžan i rajčice, nasjeckani na kockice. Sve se začini sa soli, mljevenom paprikom, kimom i podlije pireom od rajčice. 
  2. Dok se poklopljeno kuha, kobasice se preprže na grilu. Kad su pečene, narežu se na tanke kolutiće i stave u posudu zajedno s povrćem. 
  3. Na kraju, po vrhu se posipa sitno nasjeckani peršin, a potom stavljaju jaja. Kuha se poklopljeno dok jaja ne budu gotova.
  4. Ako se jelo želi pripremiti za dan kasnije, može se sve zgotoviti, a potom drugi dan samo dodati jaja i sve zapeći u pećnici. Po želji, može se poslužiti s jogurtom ili vrhnjem. 

Feel Good Kuharicu možete pratiti na ovom linku.
 

gastro zvijezda
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.