Izraelsko? Bliskoistočno? Sjevernoafričko? Španjolsko?... Najvjerojatnije mediteransko, jednako popularno i u sjevernoj Africi, i na jugu Europe i na Bliskom istoku.
Nadasve jednostavno za pripremu, osvježavajućeg proljetnog okusa, zaista se čudim kako to jelo nije osmišljeno kod nas na jadranskoj obali. Jer, tipično je za mediteransko podneblje – puno povrća, pa opet povrća i na kraju kobasice i jaja.
Prvi put za njega sam čula u nekoj kulinarskoj emisiji iz Izraela, odmah sam ga napravila, oduševila se i uvrstila u svoj kućni meni. Temeljni recept sastoji se o luka, češnjaka, paprike, rajčica, jaja, maslinovog ulja, no postoje različite verzije. Poslužuje se za doručak, no naravno, može proći i za ručak i za večeru.
Potrebno vam je:
- luk
- češnjak
- maslinovo ulje
- paprike (crvena, žuta, zelena)
- 1 patlidžan
- 2 rajčice
- 400 grama pirea od rajčice
- ljute kobasice
- peršin
- kim
- mljevena paprika
- jaja
Priprema:
- Sitno nasjeckani luk preprži se na maslinovu ulju. Kad postane staklast, dodaje se češnjak, paprika narezana na tanke trake te patlidžan i rajčice, nasjeckani na kockice. Sve se začini sa soli, mljevenom paprikom, kimom i podlije pireom od rajčice.
- Dok se poklopljeno kuha, kobasice se preprže na grilu. Kad su pečene, narežu se na tanke kolutiće i stave u posudu zajedno s povrćem.
- Na kraju, po vrhu se posipa sitno nasjeckani peršin, a potom stavljaju jaja. Kuha se poklopljeno dok jaja ne budu gotova.
- Ako se jelo želi pripremiti za dan kasnije, može se sve zgotoviti, a potom drugi dan samo dodati jaja i sve zapeći u pećnici. Po želji, može se poslužiti s jogurtom ili vrhnjem.
Feel Good Kuharicu možete pratiti na ovom linku.