Moram priznati da sam se u jednom trenutku uplašila da nikada više neću kročiti u meni najdražu prostoriju u kući, da nikada više neću htjeti sjeckati luk i češnjak i da nikada više neću skuhati juhu jer sve mi je smrdilo. Uplašio se i moj dragi da će od sada nadalje on postati kuhinjska vila. Ali, vratila sam se!
Evo me natrag u punom pogonu, u najdivnijoj sezoni kada je moja riječka tržnica pretrpana prekrasnim crvenim paprikama, indigo patlidžanima, mirisnim šljivama, sočnim grožđem, zelenom rigom, kukuruzom šećercem, gljivama, džumbirom i drugim mirisnim ljepotama. Ali ono što mi uvijek u ovo doba godine privuče pažnju jesu šarene, glatke i kvrgave, velike i male bundeve.
Imam svoju tetu za bundevu. Teta za bundevu draga je placarica koja uvijek nabaci koji savjet, da kakvo objašnjenje i iznenadi pokojim receptom. Zadnji puta sam se teti za bundevu požalila kako moj dragi nije baš ushićen kad pripremam bundevu, a ona mi je na to rekla: "Mila moja, moji sinovi ni ne znaju da ju jedu jer ju uvalim u lazanje i nikom niš." I tada mi je pala na um ideja da učinim upravo to. Uvalim svom dragom bundevu u lazanje. I jesam! I zamislite bila mu je baš onako fina.
Ovaj recept poklanjam svim onim ženama i muškarcima koji ne znaju kako ukućane nagovoriti da probaju ili da jedu ovaj divan jesenji plod. Držim fige da stvar prođe i da vam kažu da je baš fino!
Sastojci su za 4 osobe, a priprema traje 2 sata:
Za salsu/umak od mesa
- 500 g mljevene puretine
- 1 srednja muškatna bundeva
- 1 luk
- 2-4 češnja češnjaka
- malo celera
- 10 dkg pancete
- ½ dcl bijelog vina
- 1-2 klinčića
- 1 konzerva pelata
- 2 vrećice parmezana
Za bešamel
- ½ l mlijeka (možda mrvicu više)
- 8-10 dkg maslaca
- 4 ravne žlice brašna
- malo soli
- malo naribanog muškatnog oraščića
1. Pripremite umak od mesa tako da na ugrijanom maslinovom ulju prepržite sitno kosani luk, češnjak, celer i pancetu narezanu na sitne kockice. Potom dodajte pureće mljeveno meso, posolite, popaprite i dinstajte dok meso ne počne ispuštati svoje sokove. Sada dodajte smiksane pelate, ½ dcl bijelog vina i klinčić. Pustite da se umak kuha na srednoj vatri. Neka fino krčka.
2. Upalite pećnicu na 200 stupnjeva. Bundevi ogulite koru, očistite je te je narežite na kockice veličine 2 cm. Kockice stavite u limeni pleh, poškropite maslinovim uljem i lagano posolite. Pecite na 200 stupnjeva barem 25 minuta. Bundeva je gotova kad postane zlatno narančasta i lagano smeđkasta. Kad ju probate bit će divno mekana i slatkasto-slana.
3. Pripremite bešamel umak tako da u dubljem loncu otopite maslac te na otopljen maslac stavite brašno i kratko popržite. Odmah na to dodajte mlijeko i miješajte metlicom kako se ne bi stvorile grudice. Dodajte muškatnog oraščića i posolite. Kad se umak zgusnuo maknite ga s vatre. Ako vam je pregust dodajte još malo mlijeka.
4. Na dno posude/tepsije u kojoj ćete peći lazanje stavite malo maslinovog ulja i razmažite. Potom stavite malo umaka od mesa i prevucite preko dna. Tek sada stavljate prve listove tijesta tako da pokriju cijelo dno. Na njih stavljete umak od mesa, bešamel umak i dio bundeve i na kraju pospite parmezanom. Potom stavljate nove listove tijesta i ponavljate postupak. Zadnji vam moraju biti listovi tjestenine koje ćete dobro zaliti umakom od mesa i bešamelom tako da sve bude dobro pokriveno kako vam prvi listovi tijestenine ne bi bili tvrdi i žilavi. Za kraj sve to bogato pospite naribanim parmezanom. Stavite u pećnicu i neka se peče min. 30 min.
5. Poslužite uz vino i puno salate. Lazanje s purećim mesom pokazale su se puno lakšima od lazanja s umakom od junećeg mesa.