Kolumne 26. rujna 2013.

Lazanje s bundevom

lazanje s bundevom naslovna.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Kada žena ulazi u drugo tromjesječje trudnoće napokon je sretna. Sretna k'o prasica jer nema mučnina! Hura, može se jesti, jesti do besvjesti! Dobro, šalu na stranu ne jedem do besvjesti, ali napokon jedem mirnog želuca i napokon ponovno volim kuhinju.

Moram priznati da sam se u jednom trenutku uplašila da nikada više neću kročiti u meni najdražu prostoriju u kući, da nikada više neću htjeti sjeckati luk i češnjak i da nikada više neću skuhati juhu jer sve mi je smrdilo. Uplašio se i moj dragi da će od sada nadalje on postati kuhinjska vila. Ali, vratila sam se!

Evo me natrag u punom pogonu, u najdivnijoj sezoni kada je moja riječka tržnica pretrpana prekrasnim crvenim paprikama, indigo patlidžanima, mirisnim šljivama, sočnim grožđem, zelenom rigom, kukuruzom šećercem, gljivama, džumbirom i drugim mirisnim ljepotama. Ali ono što mi uvijek u ovo doba godine privuče pažnju jesu šarene, glatke i kvrgave, velike i male bundeve.

Imam svoju tetu za bundevu. Teta za bundevu draga je placarica koja uvijek nabaci koji savjet, da kakvo objašnjenje i iznenadi pokojim receptom. Zadnji puta sam se teti za bundevu požalila kako moj dragi nije baš ushićen kad pripremam bundevu, a ona mi je na to rekla: "Mila moja, moji sinovi ni ne znaju da ju jedu jer ju uvalim u lazanje i nikom niš." I tada mi je pala na um ideja da učinim upravo to. Uvalim svom dragom bundevu u lazanje. I jesam! I zamislite bila mu je baš onako fina.

Ovaj recept poklanjam svim onim ženama i muškarcima koji ne znaju kako ukućane nagovoriti da probaju ili da jedu ovaj divan jesenji plod. Držim fige da stvar prođe i da vam kažu da je baš fino!

Sastojci su za 4 osobe, a priprema traje 2 sata:

Za salsu/umak od mesa

  • 500 g mljevene puretine
  • 1 srednja muškatna bundeva
  • 1 luk
  • 2-4 češnja češnjaka
  • malo celera
  • 10 dkg pancete
  • ½ dcl bijelog vina
  • 1-2 klinčića
  • 1 konzerva pelata
  • 2 vrećice parmezana

Za bešamel

  • ½ l mlijeka (možda mrvicu više)
  • 8-10 dkg maslaca
  • 4 ravne žlice brašna
  • malo soli
  • malo naribanog muškatnog oraščića


1. Pripremite umak od mesa tako da na ugrijanom maslinovom ulju prepržite sitno kosani luk, češnjak, celer i pancetu narezanu na sitne kockice. Potom dodajte pureće mljeveno meso, posolite, popaprite i dinstajte dok meso ne počne ispuštati svoje sokove. Sada dodajte smiksane pelate, ½ dcl bijelog vina i klinčić. Pustite da se umak kuha na srednoj vatri. Neka fino krčka.
2. Upalite pećnicu na 200 stupnjeva. Bundevi ogulite koru, očistite je te je narežite na kockice veličine 2 cm. Kockice stavite u limeni pleh, poškropite maslinovim uljem i lagano posolite. Pecite na 200 stupnjeva barem 25 minuta. Bundeva je gotova kad postane zlatno narančasta i lagano smeđkasta. Kad ju probate bit će divno mekana i slatkasto-slana.
3. Pripremite bešamel umak tako da u dubljem loncu otopite maslac te na otopljen maslac stavite brašno i kratko popržite. Odmah na to dodajte mlijeko i miješajte metlicom kako se ne bi stvorile grudice. Dodajte muškatnog oraščića i posolite. Kad se umak zgusnuo maknite ga s vatre. Ako vam je pregust dodajte još malo mlijeka.
4. Na dno posude/tepsije u kojoj ćete peći lazanje stavite malo maslinovog ulja i razmažite. Potom stavite malo umaka od mesa i prevucite preko dna. Tek sada stavljate prve listove tijesta tako da pokriju cijelo dno. Na njih stavljete umak od mesa, bešamel umak i dio bundeve i na kraju pospite parmezanom. Potom stavljate nove listove tijesta i ponavljate postupak. Zadnji vam moraju biti listovi tjestenine koje ćete dobro zaliti umakom od mesa i bešamelom tako da sve bude dobro pokriveno kako vam prvi listovi tijestenine ne bi bili tvrdi i žilavi. Za kraj sve to bogato pospite naribanim parmezanom. Stavite u pećnicu i neka se peče min. 30 min.
5. Poslužite uz vino i puno salate. Lazanje s purećim mesom pokazale su se puno lakšima od lazanja s umakom od junećeg mesa.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.