Donosimo recept s lososom i blanširanim šparogama. Radi se o jelu koje možeš brzo pripremiti jer se losos peče 10-ak minuta, a šparoge su spremne još i brže. Ovo jelo servirala sam uz rižu i rukolu i jednostavan umak od jogurta, limuna i majoneze koji povezuje sve okuse. Sada zaista ne možeš reći da nemaš vremena za zdrave obroke, zar ne?
Sastojci:
- 200 g lososa
- ½ šalice riže
- 1 žlica majoneze
- 1 žlica tamari umaka
- 100 gr šparoga
- ½ avokada
- ½ krastavca
- 1 žličica majoneze
- 1 žličica tamari umaka
- 50 ml tekućeg jogurta
- 1 žličica limunovog soka
- 1 cm svježeg đumbira
- 2 šake rukole
Priprema:
- Pripremi marinadu za losos: u zdjelici sjedini majonezu i tamari umak. Losos sa svih strana premaži tom smjesom pa ga stavi na pleh za pečenje koji si obložila papirom za pečenje.
- Stavi peći na 180 stupnjeva, na 10 do 12 minuta.
- Rižu isperi i skuhaj.
- Šparoge blanširaj tako da ih kratko termički obradiš u zakuhanoj vodi. Nakon termičke obrade, uroni ih u hladnu vodu da zaustaviš proces kuhanja.
- Avokado i krastavac nareži, a rukolu operi.
- Pripremi umak za serviranje: u zdjelici pomiješaj majonezu, jogurt, tamari umak, limunov sok i sitno nasjeckani đumbir. Dobro promiješaj.
- Posluži tako da u zdjelici za serviranje staviš rižu s jedne strane i rukolu s druge. Posloži šparoge, krastavac i avokado. Na vrh stavi filet lososa pa sve prelij pripremljenim umakom. Dobar tek!