Naš pratitelj i veliki gurman, Tomislav Grbus, losos je upakirao u lisnato tijesto i napravio odličan ručak za četiri osobe. Prati njegove detaljne upute i počasti se ukusnom kombinacijom u kojoj ima i naranče, čilija, matovilca i krem sira.
"Originalni recept za Losos Wellington sadrži ribu, sir, špinat i, naravno, lisnato tijesto. Obogatio sam ga čilijem i narančom, a umjesto špinata, koji se u originalnom receptu pirja, stavio sam matovilac bez termičke obrade. Recept sam isprobao više puta i tek sam iz treće postigao potpuni sklad okusa", kazao je Tomislav. A svoju treću sreću je podijelio i s nama.
Uživaj!
Sastojci:
- 45 g matovilca
- 60 g mascarponea ili kremasti sir (ABC, Philadelphia, ili sl.)
- sok pola limete
- 200 g lisnatog tijesta
- 400 g lososa
- 1-2 naranče
- 1 jaje
- chili u prahu ili mljeveni
- sol
- brašno za posipanje
Priprema:
- Zagrijati pećnicu na 200 °C.
- Oprati i očistiti matovilac i isjeckati ga na sitne komadiće. Ako su stručci prljavi od zemlje, maknuti ih da jelo ne poprimi čudne mirise budući da je smjesa zatvorena u tijestu u kojem se „iskuhava“. U matovilac dobro umiješati sir, sok limete i po želji soli i chilija. Chili može biti u prahu ili mljeveni. Ja koristim mljeveni BirdsEye.
- Po dovoljno velikoj površini posipati malo brašna i položiti tijesto debljine oko tri mm. Tijesto bi trebalo biti dovoljno velikih dimenzija da možete umotati losos i ostale sastojke. Isto tako ne bi smjelo biti pretanko da smjesa ne procuri van (ako procuri – jelo nije uspjelo). Na sredinu tijesta položiti komade lososa. Ako je potrebno, razrezati losos prije na željene dimenzije i prema želji odrezati ili ostaviti kožu. Na losos položiti sloj naranče debljine oko jednog centimetra i zatim preko naranči smjesu s matovilcem.
- Presaviti tijesto tako da u potpunosti zatvori smjesu. Ako je potrebno, odrezati višak tijesta škarama. Rubove tijesta, tamo gdje se spajaju, premazati razmućenim jajetom i dobro ih međusobno utisnuti vilicom. Ako nisi sigurna da se tijesto neće razdvojiti, možeš sve dodatno učvrstiti još jednim listom tijesta preko gornjeg dijela.
- Čačkalicom ili užim nožem napraviti nekoliko rupa za ventilaciju i peći u pećnici 30 min.