Kolumne 29. listopada 2020.

Losos u lisnatom tijestu s narančom i čilijem

foto: Kiki Klović
gastro postao gastro.24sata.hr
Za otprilike 45 minuta možeš pripremiti zanimljiv, ukusan i okusima bogat ručak....

Naš pratitelj i veliki gurman, Tomislav Grbus, losos je upakirao u lisnato tijesto i napravio odličan ručak za četiri osobe. Prati njegove detaljne upute i počasti se ukusnom kombinacijom u kojoj ima i naranče, čilija, matovilca i krem sira. 

"Originalni recept za Losos Wellington sadrži ribu, sir, špinat i, naravno, lisnato tijesto. Obogatio sam ga čilijem i narančom, a umjesto špinata, koji se u originalnom receptu pirja, stavio sam matovilac bez termičke obrade. Recept sam isprobao više puta i tek sam iz treće postigao potpuni sklad okusa", kazao je Tomislav. A svoju treću sreću je podijelio i s nama.

Uživaj!

 

Možda vas zanima... Losos u umaku od meda i limuna Recepti

 

Sastojci:

  • 45 g matovilca
  • 60 g mascarponea ili kremasti sir (ABC, Philadelphia, ili sl.)
  • sok pola limete
  • 200 g lisnatog tijesta
  • 400 g lososa
  • 1-2 naranče
  • 1 jaje
  • chili u prahu ili mljeveni
  • sol
  • brašno za posipanje

 

Možda vas zanima... Slastan doručak od amaranta i dimljenog lososa Kolumne

 

Priprema:

  1. Zagrijati pećnicu na 200 °C.
  2. Oprati i očistiti matovilac i isjeckati ga na sitne komadiće. Ako su stručci prljavi od zemlje, maknuti ih da jelo ne poprimi čudne mirise budući da je smjesa zatvorena u tijestu u kojem se „iskuhava“. U matovilac dobro umiješati sir, sok limete i po želji soli i chilija. Chili može biti u prahu ili mljeveni. Ja koristim mljeveni BirdsEye.
  3. Po dovoljno velikoj površini posipati malo brašna i položiti tijesto debljine oko tri mm. Tijesto bi trebalo biti dovoljno velikih dimenzija da možete umotati losos i ostale sastojke. Isto tako ne bi smjelo biti pretanko da smjesa ne procuri van (ako procuri – jelo nije uspjelo). Na sredinu tijesta položiti komade lososa. Ako je potrebno, razrezati losos prije na željene dimenzije i prema želji odrezati ili ostaviti kožu. Na losos položiti sloj naranče debljine oko jednog centimetra i zatim preko naranči smjesu s matovilcem.
  4. Presaviti tijesto tako da u potpunosti zatvori smjesu. Ako je potrebno, odrezati višak tijesta škarama. Rubove tijesta, tamo gdje se spajaju, premazati razmućenim jajetom i dobro ih međusobno utisnuti vilicom. Ako nisi sigurna da se tijesto neće razdvojiti, možeš sve dodatno učvrstiti još jednim listom tijesta preko gornjeg dijela.
  5. Čačkalicom ili užim nožem napraviti nekoliko rupa za ventilaciju i peći u pećnici 30 min.

 | Author: Tomislav Grbus foto: Tomislav Grbus

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.