Ovo jelo možeš pripremiti kao doručak kada te uhvati baš velika jutarnja glad, a imaš malo više vremena za pripremu, ili kao lagan, ali zasitan ručak...
U ovom receptu koristim amarant - zdravu pseudožitaricu koja ne sadrži gluten. U jelo sam dodala i zdrave masti korištenjem avokada i dimljenog lososa, mnogo zdravog zelenja i poširano jaje koje se odlično slaže s ostalim sastojcima.
Druge recepte potraži na blogu La Vie Shobaine i pratećem Instagram profilu!
Sastojci:
- ½ šalice amaranta
- ½ avokada
- 2 šake salate po izboru (rukola, matovilac)
- 3 fete dimljenog lososa
- 1 jaje
- Svježi peršin
- Sol, crvena paprika, maslinovo ulje, ocat (po izboru)
Postupak:
- Amarant isperi, stavi kuhati u vodu u omjeru 1:2.5 i posoli. Povremeno promiješaj kako se smjesa ne bi zalijepila. Ako amarant upije svu vodu prije nego je potpuno kuhan, možeš dodati još malo vruće vode i dobro promiješati. Amarant kuhaj oko 20 minuta, ali probaj ga dok se kuha kako vam se ne bi prekuhao.
- U međuvremenu, operi salatu i nareži peršin na sitno. Avokado razreži na ploške.
- Kada je amarant kuhan, dodaj mu soli ako je potrebno, te dio nasjeckanog peršina. Dobro promiješaj. Salatu začini po izboru, a preporučujem da joj dodaš malo kiseline (ocat ili limunov sok).
- Kao zadnji korak trebamo napraviti poširano jaje. Jaje razbij u manju šalicu pa zakuhaj vodu. Žlicom napravi lagani vrtlog u vodi, te jaje iz šalice samo nagni u vodu. Vrtlog koji si napravila će pomoći jajetu da zadrži ovalnu formu.
- Dok se jaje pošira, serviraj tanjur: stavi salatu, avokado i amarant. Dodaj nekoliko feta dimljenog lososa. Kada je jaje gotovo (dvije do tri minute – želite da se napravi čvrsta bijela ovojnica, ali da žumanjak još ostane tekući) dodaj ga na vrh i posoli. Na jelo možeš staviti i malo crvene paprike i ostatak svježeg peršina kojeg si prethodno nasjeckala.
Serviraj odmah. Dobar tek!