Kolumne 28. siječnja 2020.

Slastan doručak od amaranta i dimljenog lososa

Laura Roman
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovo jelo možete pripremiti kao doručak kada vas uhvati baš velika jutarnja glad, a imate malo više vremena za pripremu, ili kao lagan, ali zasitan ručak...

U ovom receptu koristim amarant – zdravu pseudožitaricu koja ne sadrži gluten. U jelo sam dodala i zdrave masti korištenjem avokada i dimljenog lososa, mnogo zdravog zelenja i poširano jaje koje se odlično slaže s ostalim sastojcima. 

 

Možda vas zanima... Doručkuj slastan namaz od bučinih koštica Kolumne

 

Druge recepte potražite na blogu La Vie Shobaine i pratećem Instagram profilu!

 | Author: Laura Roman Laura Roman

Sastojci:

  • ½ šalice amaranta
  • ½ avokada
  • 2 šake salate po izboru (rukola, matovilac)
  • 3 fete dimljenog lososa
  • 1 jaje
  • Svježi peršin
  • Sol, crvena paprika, maslinovo ulje, ocat (po izboru) 

 

Možda vas zanima... Hladnoću će ublažiti tanjur ove fine juhe! Kolumne

 

Postupak:

  1. Amarant isperite, te stavite kuhati u vodu u omjeru 1:2.5 i posolite. Povremeno promiješajte kako vam se smjesa ne bi zalijepila, a ukoliko vam amarant upije svu vodu prije nego je potpuno kuhan, možete dodati još malo vruće vode i dobro promiješati. Amarant kuhajte oko 20 minuta, ali probajte ga dok se kuha kako vam se ne bi prekuhao.
  2. U međuvremenu, operite salatu i narežite peršin na sitno. Avokado razrežite na ploške. 
  3. Kada je amaranth kuhan, dodajte mu soli ako je potrebno, te dio nasjeckanog peršina. Dobro promiješajte. Salatu začinite po izboru, a preporučujem da joj dodate malo kiseline (ocat ili limunov sok).  
  4. Kao zadnji korak trebamo napraviti poširano jaje. Jaje razbijte u manju šalicu, te zakuhajte vodu. Žlicom napravite lagani vrtlog u vodi, te jaje iz šalice samo nagnite u vodu. Vrtlog koji ste napravili će pomoći jajetu da održi ovalnu formu. 
  5. Dok se jaje pošira, servirajte tanjur : stavite salatu, avokado i amarant. Dodajte nekoliko feta dimljenog lososa. Kada je jaje gotovo (dvije do tri minute – želite da se napravi čvrsta bijela ovojnica, ali da žumanjak još ostane tekući) dodajte ga na vrh i posolite. Na jelo možete staviti i malo crvene paprike, i ostatak svježeg peršina kojeg ste prethodno nasjeckali.

Servirajte odmah. Dobar tek! 

 | Author: Laura Roman Laura Roman

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.