Kolumne 04. ožujka 2022.

Slastan doručak od amaranta i dimljenog lososa

foto: Laura Roman
gastro postao gastro.24sata.hr
Ova kombinacija poslužit će kao zaistan, bogat doručak ili ručak...

Ovo jelo možeš pripremiti kao doručak kada te uhvati baš velika jutarnja glad, a imaš malo više vremena za pripremu, ili kao lagan, ali zasitan ručak...

U ovom receptu koristim amarant - zdravu pseudožitaricu koja ne sadrži gluten. U jelo sam dodala i zdrave masti korištenjem avokada i dimljenog lososa, mnogo zdravog zelenja i poširano jaje koje se odlično slaže s ostalim sastojcima. 

 

Možda vas zanima... Doručkuj slastan namaz od bučinih koštica Kolumne

 

Druge recepte potraži na blogu La Vie Shobaine i pratećem Instagram profilu!

 | Author: Laura Roman foto: Laura Roman

Sastojci:

  • ½ šalice amaranta
  • ½ avokada
  • 2 šake salate po izboru (rukola, matovilac)
  • 3 fete dimljenog lososa
  • 1 jaje
  • Svježi peršin
  • Sol, crvena paprika, maslinovo ulje, ocat (po izboru) 

 

Možda vas zanima... Hladnoću će ublažiti tanjur ove fine juhe! Kolumne

 

Postupak:

  1. Amarant isperi, stavi kuhati u vodu u omjeru 1:2.5 i posoli. Povremeno promiješaj kako se smjesa ne bi zalijepila. Ako amarant upije svu vodu prije nego je potpuno kuhan, možeš dodati još malo vruće vode i dobro promiješati. Amarant kuhaj oko 20 minuta, ali probaj ga dok se kuha kako vam se ne bi prekuhao.
  2. U međuvremenu, operi salatu i nareži peršin na sitno. Avokado razreži na ploške. 
  3. Kada je amarant kuhan, dodaj mu soli ako je potrebno, te dio nasjeckanog peršina. Dobro promiješaj. Salatu začini po izboru, a preporučujem da joj dodaš malo kiseline (ocat ili limunov sok).  
  4. Kao zadnji korak trebamo napraviti poširano jaje. Jaje razbij u manju šalicu pa zakuhaj vodu. Žlicom napravi lagani vrtlog u vodi, te jaje iz šalice samo nagni u vodu. Vrtlog koji si napravila će pomoći jajetu da zadrži ovalnu formu. 
  5. Dok se jaje pošira, serviraj tanjur: stavi salatu, avokado i amarant. Dodaj nekoliko feta dimljenog lososa. Kada je jaje gotovo (dvije do tri minute – želite da se napravi čvrsta bijela ovojnica, ali da žumanjak još ostane tekući) dodaj ga na vrh i posoli. Na jelo možeš staviti i malo crvene paprike i ostatak svježeg peršina kojeg si prethodno nasjeckala.

Serviraj odmah. Dobar tek! 

 | Author: Laura Roman foto: Laura Roman

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.