Kolumne 19. prosinca 2013.

Macaronsi s mentom i tamnom čokoladom

macaronsi s mentom i tamnom čokoladom naslovna.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Divni blagdani su pred nama. Vjerujem kako i vaši domovi mirišu na vaniliju, orahe i ostale božićne arome.

Od silnih recepata za tradicionalne kolače ja sam ipak izabrala onaj koji i nije povezan s Božićem. No odlučila sam ih ukrasiti zimski te im i dati okus hladnoće kako bi bili savršeni za ovo doba godine. Macaronsi glase kao komplicirani za ispeći. Nikako ih ne bih tako opisala. Treba samo pratiti recept i pripaziti tijekom nekoliko koraka pripreme.

Macaronsi s mentom i tamnom čokoladom

Za otprilike 15 macaronsa:
70 g bjelanjaka
50 g kristalnog šećera
80 g mljevenih badema
120 g šećera u prahu
7 kapi arome mente

Za ganache od tamne čokolade:
100 g tamne čokolade
50 ml slatkog vrhnja

Priprema:

  1. Mljevene bademe i šećer u prahu prosijte zajedno u jednu posudu.
  2. U drugoj posudi miksajte bjelanjke dok ne očvrsnu pa pomalo dodajte kristalni šećer. Miksajte dok smjesa ne postane sjajna i glatka (oko 3 min).
  3. Dodajte aromu mente, a ukoliko niste zadovoljni bojom možete dodati i par kapi jestive boje (zelene ili plave). Miksajte dok se boja ne ujednači.
  4. Uzmite špatulu te vrlo laganim pokretima dodajte mješavinu badema i šećera u prahu u nekoliko navrata. 
  5. Smjesu stavite u slastičarsku vrećicu te na papir za pečenje istisnite krugove promjera 4 cm, koje možete prethodno nacrtati na papiru, ali onda ga svakako okrenite naopačke. Pazite i da razmak između krugova neka bude najmanje 4 cm. 
  6. Nekoliko puta lupite limom o stol da iz smjese izađu mjehurići te da se njihova površina zagladi. 
  7. Ostavite da stoje 40 - 50 min na sobnoj temperaturi. Ovim postupkom macaronsi će dobiti koricu pa će se prilikom pečenja stvoriti tzv. stopalo.
  8. Pecite ih na 140°C oko 10 – 13 min. Nakon 10 min otvorite pećnicu i probajte prstom da li je korica tvrda, ako je, onda su pečeni, a ukoliko nije ostavite ih još minutu pa provjerite ponovno.

Ganache od tamne čokolade

  1. Zakuhajte slatko vrhnje do vrenja pa ga prelijte preko čokolade narezane na komadiće.
  2. Ostavite nekoliko minuta te miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  3. Ohladite do kraja i punite macaronse malom količinom.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.