Od silnih recepata za tradicionalne kolače ja sam ipak izabrala onaj koji i nije povezan s Božićem. No odlučila sam ih ukrasiti zimski te im i dati okus hladnoće kako bi bili savršeni za ovo doba godine. Macaronsi glase kao komplicirani za ispeći. Nikako ih ne bih tako opisala. Treba samo pratiti recept i pripaziti tijekom nekoliko koraka pripreme.
Macaronsi s mentom i tamnom čokoladom
Za otprilike 15 macaronsa:
70 g bjelanjaka
50 g kristalnog šećera
80 g mljevenih badema
120 g šećera u prahu
7 kapi arome mente
Za ganache od tamne čokolade:
100 g tamne čokolade
50 ml slatkog vrhnja
Priprema:
- Mljevene bademe i šećer u prahu prosijte zajedno u jednu posudu.
- U drugoj posudi miksajte bjelanjke dok ne očvrsnu pa pomalo dodajte kristalni šećer. Miksajte dok smjesa ne postane sjajna i glatka (oko 3 min).
- Dodajte aromu mente, a ukoliko niste zadovoljni bojom možete dodati i par kapi jestive boje (zelene ili plave). Miksajte dok se boja ne ujednači.
- Uzmite špatulu te vrlo laganim pokretima dodajte mješavinu badema i šećera u prahu u nekoliko navrata.
- Smjesu stavite u slastičarsku vrećicu te na papir za pečenje istisnite krugove promjera 4 cm, koje možete prethodno nacrtati na papiru, ali onda ga svakako okrenite naopačke. Pazite i da razmak između krugova neka bude najmanje 4 cm.
- Nekoliko puta lupite limom o stol da iz smjese izađu mjehurići te da se njihova površina zagladi.
- Ostavite da stoje 40 - 50 min na sobnoj temperaturi. Ovim postupkom macaronsi će dobiti koricu pa će se prilikom pečenja stvoriti tzv. stopalo.
- Pecite ih na 140°C oko 10 – 13 min. Nakon 10 min otvorite pećnicu i probajte prstom da li je korica tvrda, ako je, onda su pečeni, a ukoliko nije ostavite ih još minutu pa provjerite ponovno.
Ganache od tamne čokolade
- Zakuhajte slatko vrhnje do vrenja pa ga prelijte preko čokolade narezane na komadiće.
- Ostavite nekoliko minuta te miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
- Ohladite do kraja i punite macaronse malom količinom.