Neću vas gnjaviti s puno teksta nego ću samo napisati ultimativno savršeni recept za banana bread i poželjeti vam (nam) svima da naučimo usporiti. Jer sjesti u miru, pojesti komad domaćeg banana kruha i popiti šalicu crne kave su mali gušti koji život znače...
Druge recepte potražite na blogu Geeketa i pratećem Facebook profilu!
Sastojci:
- 4 zrele banane
- 125 g maslaca
- 2 jaja
- 240 g brašna (210 obično bijelo + 30 g integralno heljdino)
- 100g eritrita (možete koristiti par žlica meda, steviju…)
- 1 prašak za pecivo
- 40 ml mlijeka
- tamna čokolada
- 1 žlica kakaa u prahu nezaslađeni
- aroma vanilije
- cimet u prahu
- đumbir u prahu
- korica naranče
- prstohvat soli
Postupak:
- Banane stavite u posudu i dodajte ribanu koricu naranče (može i mrvicu soka naranče ili limuna). Po želji dodajte par kapljica stevije, ali banane bi trebale biti slatke same po sebi dovoljno ako su zrele. Dodajte i tekuće arome vanilije. Sve izradite u pire vilicom ili gnječilicom za pire krumpir.
- Pripremite si brašno. Pomiješajte u posudicu obično i heljdino integralno brašno, prašak za pecivo, cimet, đumbir i sol. Cimetom i đumbirom nemojte pretjerivati, ali ubacite malo da bi banana bread imao “šmek” kao moj.
- Pripremite maslac, neka obavezno bude sobne temperature, dakle mekan. Također jaja neka budu sobne temperature. Također narežite na krupnije čokoladu ili koristite one čoko kapljice.
- Pjenasto umutite maslac sa šećerom. U to dodajte jedno po jedno jaje, pire od banane, mlijeko, brašno s praškom za pecivo, cimetom i đumbirom. Na samome kraju u to umiješajte komadiće čokolade i kakao u prahu.
- Duguljasti kalup promjera 20 × 10 cm obložite papirom za pečenje te smjesu izlijte u kalup. Poravnajte.
- Banana bread pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 °C, oko 60 minuta.
Na vrh sam dodala još krokant od lješnjaka i posipala krupno nasjeckanom tamnom čokoladom. Vi po želji možete prepoloviti jednu bananu po dužini i umetnuti je u tijesto prije pečenja. Rezultat će biti efektan.
Ovo je osnovni recept, a vi se možete poigrati s vrstom brašna ili ubaciti u smjesu na samome kraju maline, višnje…. Ja ga obožavam jer u njemu možemo uživati par dana. Ne isuši se i odličan je za doručak na poslu, laganu večeru ili za neki zdravi griz kada nam se jede slatko.