Kolumne 19. ožujka 2019.

Manwich - Dan očeva nikad nije bio slasniji!

foto: Geeketa
gastro postao gastro.24sata.hr
Međunarodni dan muškaraca slavi se 19. studenog pa bi ovaj recept možda imao i više smisla u 11. mjesecu, no potaknuta nedavnim Valentinovom i današnjim Danom očeva, mislim da bi bilo fer napraviti i jedan “muški recept” čisto jer volimo svoje muškarce.

Šalu na stranu, svi su čuli za Sloppy Joe, jedan od najpoznatijih sendviča koji su nam došli iz Amerike a za njega kažu da je pravi Manwich - sendvič za muškarca. Okušala sam se u pripremi koja je vrlo jednostavna i da, predlažem da napravite smjesu od gotovo kilograma mesa  jer je jako ukusna i vrlo svestrana u kombinaciji sa svakim pecivom. Uživajte skupa sa svojim muškarcem, bio to dečko, suprug, brat, tata ili frend. A osim toga, ovako ispečeno u sliderima odlično je za poslužiti ekipi kada dolazi na druženje ili uz utakmicu. 

 

 | Author: Geeketa foto: Geeketa

 

Druge recepte blogerice Geekete potražite na njenom blogu, Facebook i Instagram profilu

 

 

Možda vas zanima... Geeketina brza salata s puretinom i povrćem Kolumne

 

 

SASTOJCI:
900 g čiste svježe mljevene junetine (eventualno u omjeru sa svinjetinom no ne više od 30% svinjetine), 1 velika glavica crvenog luka, 2 češnja češnjaka, 1 veća zelena i žuta paprika, 1 dcl tamnog piva, peciva za "slidere" - mi smo imali oblik saće ili cvijet, 200 g cheddar sira ili goude

Začini: ketchup, domaći umak od rajčice ili kupovna pasata, Worchester umak (Heinz), senf, med (može i smeđi šećer), sol, papar, po želji kajenskog papra ili čilija u prahu, dimljena crvena paprika i/ili dimljeni Tabasco umak, po želji sušeni origano

 

 | Author: Geeketa foto: Geeketa

 

POSTUPAK:

  1. Isjeckati luk i češnjak. Meso prethodno samo posoliti i malo popapriti. Dinstati luk vrlo kratko i odmah dodati sve meso na luk i češnjak. Ovisno o posudi trebat će između 10 i 20 minuta dinstanja. (ona posuda s ne prianjajućim dnom učiniti će da meso ostane više vlažno i pusti više vode pa će trebati duže da tekućina ispari). Za to vrijeme nasjeckati papriku na kockice. Ovdje birajte količinu, možete dodati više ili manje. Također pomiješajte: ketchup, rajčicu, worchester, senf, med, sol, papar, dimljenu papriku, origano.
  2. Kada malo tekućina ispari iz mesa dodajte manwich umak, malo piva i papriku pa pustite još cca 30 minuta povremeno miješajući ili dok tekućina nije potpuno isparila i meso se počne karamelizirati za dno posude. Isprobajte pa dodajte malo ljutog umaka Tabasco ili neki koji imate. Pojačajte još ketcup ili soli i papra po želji. Ostavite još 5 minuta dok se umak ne zgusne s mesom i za to vrijeme naribajte hrpu sira. Kada je manwich smjesa gotova prerežite peciva a pećnicu zagrijte na 190-200 stupnjeva.
  3. Slažite na pecivo manwich smjesu tako da cijelu količinu rasporedite bogato pa na to dodajte naribani cheddar sir. Poklopite pecivo kapicom od peciva i sve zapecite cca 10 minuta, dok se sir potpuno ne rastopi.

 

 | Author: Geeketa foto: Geeketa

 

p.s. Ovo pecivo je kupovno i već je imalo sezam po površini. Ako vaše pecivo nema sezam obavezno premažite peciva tanko odozgora s malo maslaca i dodajte bogato sezama. Što se tiče peciva, smjesa je odlična za svaki oblik, tako u nekim dijelovima Amerike pune i u duguljasti oblik kao za hot dog. Ja sam ju stavljala i u sendviče pa tostirala, a dobra je i u tortiljama, uz dodatak malo svježeg povrća po želji.

Moram napomenuti da je moja smjesa za sendvič s mljevenim mesom bila dosta jaka pa zato sami balansirajte količinu sira i začina u manwich umaku. Osobno mi je uz ovo baš odgovarala i zelena salata i rajčica. No s obzirom na to da se radi o sendviču za pravog muškarca moram reći da se muški dio ekipe oduševio. Po meni je najbitnije imati dobro i kvalitetno meso i odgovarajuće začine.

 

 | Author: Geeketa foto: Geeketa

 

Poslužite svome muškarcu ovaj sendvič uz dobro ohlađeno pivo i voljet će vas najviše na svijetu. Pa da ne bude da se sve vrti samo oko dana žena.

 

 

Možda vas zanima... Za ručak: Geeketina meksička proteinska salata Kolumne

 

 

Detaljan postupak pogledajte u videu!

 

 

 

Možda vas zanima... Čisto zadovoljstvo: Geeketina zdrava baklava Kolumne

 

 

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.