Kolumne 17. prosinca 2013.

Matrosen borići

tatjana.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Čokolada u kombinaciji s tostiranim lješnjacima, mmmm! Kada je posao sa suhim blagdanskim kolačićima i keksima iza nas, valja se baciti na nešto kremasto.

Ako krema sadrži čokoladu, pa je još kuhana na pari, možemo biti sigurni da će naš trud biti pošteno nagrađen. Ovaj kolač je „bomba“ pa ga valja rezati na manje komade/boriće ;), bolji je kada odstoji i dobro se ohladi. Krema je na sobnoj temperaturi malo mekana pa kolač treba držati u hladnjaku ili vani, ako je dovoljno hladno.

Matrosen borići

Tijesto:

6 bjelanjaka
200 g šećera
200 g mljevenih lješnjaka

Priprema:

  1. Bjelanjke izraditi u čvrst snijeg, dodavati šećer malo po malo i dobro izmiksati.
  2. Pjenjačom dodati i mljevene lješnjake (prethodno tostirane i oguljene).
  3. Smjesu staviti u pleh obložen papirom i peći 20 minuta na 180°C.
  4. Ohladiti, pažljivo maknuti s papira i premazati kremom.

Krema:
6 žumanjaka
150 g šećera
6 žlica kuhane jake crne kave
150 g čokolade
1 žlica zlatnog sirupa ili meda
150 g maslaca

Priprema:

  1. Žumanjke izraditi sa šećerom, dodati kavu i kuhati na pari te paziti da posuda s kremom nije u kontaktu s vodom iz donje posude.
  2. Dodati rastopljenu čokoladu i zlatni sirup ili med, nastaviti kuhati dok se krema malo zgusne.
  3. Ohladiti pa dodati maslac, izmiksati i premazati po tijestu. 
  4. Nazubljenom lopaticom za dekoraciju ukrasiti kolač, napraviti brazdice u kremi i po želji posuti šarenim jestivim mrvicama.

Prije posluživanja dobro ohladiti.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.