Kolumne 18105 prikaza 09. travnja 2018.

Međimurska gibanica - savršen spoj četiri okusa

Nevena Josipović
Nikad nisam mislila da ću raditi međimursku gibanicu, uvijek sam ju gledala i divila joj se. Sad kada sam je napravila, još uvijek joj se divim jer je toliko savršena da zasluženo može na moje prvo mjesto.

Kada spojite te nadjeve i još napravite domaće kore jednostavno nećete pogriješiti. Možda je malo više posla oko nje, ali vjerujte, svaka sekunda je vrijedna toga. 

Gibanica se sastoji od finih tankih kora i četiri nadjeva. Ja sam odlučila sama napraviti kore i trebalo mi je njih 12. Za sam nadjev se ne treba puno govoriti - mak, svježi sir, orasi i jabuke. Savršeno.

 

Možda vas zanima... Kako me osvojio kolač s mrkvom i kremom od vanilije Kolumne

 

U nastavku potražite recept, a za još slasnih ideja naše nove kolumnistice Nevene, posjetite blog Bake Cakes ili istoimeni Instagram profil i Facebook stranicu.

 

Možda vas zanima... Iz ljubavi prema čokoladi: Čokoladni kolač s orasima Kolumne Možda vas zanima... Dok čekamo proljeće: Kolač od limuna i sira Kolumne

 

 | Author: Nevena Josipović Nevena Josipović

 

Sastojci

Za nadjev od maka trebat će vam:

  • 20 dag mljevenog maka
  • 10 dag šećera
  • 2 dcl vrućeg mlijeka

Nadjev od svježeg sira:

  • 50 dag svježeg sira
  • 2 žlice šećera
  • 1 jaje

Nadjev od oraha:

  • 20 dag mljevenih oraha
  • 10 dag šećera
  • 2 dcl vrućeg mlijeka

Nadjev od jabuka:

  • 60 dag ribanih jabuka
  • 2 žlice šećera
  • 1 žličica cimeta

Preljev za kraj:

  • 1 kiselo vrhnje (200 g)
  • 1 jaje

Priprema:

  1. Nadjev od maka - mak i šećer pomiješajte te prelijte vrućim mlijekom. Dobro promiješajte smjesu.
  2. Nadjev od sira - šećer i jaje pomiješajte pa dodajte svježi sir. Dobro promiješajte smjesu.
  3. Nadjev od oraha - orahe i šećer pomiješajte. Prelijte vrućim mlijekom. Dobro promiješajte smjesu.
  4. Nadjev od jabuka - jabuke izribajte dodajte šećer i cimet te sjedinite smjesu.

 

 | Author: Nevena Josipović Nevena Josipović

 

Za tijesto će vam trebati:

  • 80 dag glatkog brašna
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • približno 5 dcl mlake vode
  • ulje
  • svinjska mast

Postupak pripreme:

  1. U posudu stavite brašno, dodajte jaje i malo soli.
  2. Postepeno dodajte vodu i umijesite glatko i podatno tijesto.
  3. Napravite dvije kuglice. Kada ste umijesili tijesto i podijelili ga na dva dijela stavite ga na tacnu i malo nauljite.
  4. Pustite 10-ak minuta da odstoji.
  5. Zatim radnu podlogu pobrašnite i razvucite jednu kuglicu da dobijete tanko tijesto.
  6. Pustite da se osuši 15 min.
  7. Isto napravite i s drugom kuglicom. Od svake kuglice tijesta trebate dobiti 6 kora.
  8. Kada se tijesto osušilo izrežite kore veličine tepsije koju ćete koristiti.

Slaganje gibanice:

  1. Prilikom slaganja svaku gornju stranu kore premažite s malo otopljene svinjske masti.
  2. Redoslijed je ovakav: 3 kore – nadjev od maka – 2 kore – nadjev od svježeg sira – 2 kore – nadjev od oraha – 2 kore – nadjev od jabuka – 3 kore.
  3. Za kraj napravite preljev od kiselog vrhnja i jaja te premažite gibanicu.
  4. Stavite ju peći na 180°C sat vremena.

Uživajte u svakom komadiću ove ljepotice. Dobar tek!
 

 | Author: Nevena Josipović Nevena Josipović

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.