Kolumne 27. veljače 2021.

Međimurska gibanica - savršen spoj četiri okusa

NEVENA JOSIPOVIĆ Međimurska gibanica s domaćim korama
gastro postao gastro.24sata.hr
Nikad nisam mislila da ću raditi međimursku gibanicu, uvijek sam ju gledala i divila joj se. Sada se mogu pohvaliti i dobrim receptom...

Kada spojiš sve te nadjeve i još napraviš domaće kore, to je recept za uspjeh i zadovoljstvo. Priprema je nešto zahtjevnija, ali vjeruj mi, svaka sekunda je vrijedna toga. 

Gibanica se sastoji od finih tankih kora i četiri nadjeva. Ja sam odlučila sama napraviti kore i trebalo mi je njih 12. O samom nadjevu ne treba puno govoriti - mak, svježi sir, orasi i jabuke. Savršen!

 

Možda vas zanima... Isprobaj kolač od mrkve s kremom od vanilije Kolumne

 

U nastavku potraži recept, a za još slasnih ideja naše nove kolumnistice Nevene, posjeti blog Mama drama ili istoimeni Instagram profil i Facebook stranicu.

 

 | Author: Nevena Josipović Nevena Josipović

 

Sastojci

Za nadjev od maka:

  • 20 dag mljevenog maka
  • 10 dag šećera
  • 2 dl vrućeg mlijeka

Nadjev od svježeg sira:

  • 50 dag svježeg sira
  • 2 žlice šećera
  • 1 jaje

Nadjev od oraha:

  • 20 dag mljevenih oraha
  • 10 dag šećera
  • 2 dl vrućeg mlijeka

Nadjev od jabuka:

  • 60 dag ribanih jabuka
  • 2 žlice šećera
  • 1 žličica cimeta

Preljev za kraj:

  • 1 kiselo vrhnje (200 g)
  • 1 jaje

Priprema:

  1. Nadjev od maka - mak i šećer pomiješaj te prelij vrućim mlijekom. Dobro promiješaj smjesu.
  2. Nadjev od sira - šećer i jaje pomiješaj pa dodaj svježi sir. Dobro promiješaj smjesu.
  3. Nadjev od oraha - orahe i šećer pomiješaj pa ih prelij vrućim mlijekom. Dobro promiješaj smjesu.
  4. Nadjev od jabuka - jabuke naribaj, dodaj šećer i cimet te sjedini smjesu.

 

 | Author: Nevena Josipović Nevena Josipović

 

Sastojci za kore: 

  • 80 dag glatkog brašna
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • približno 5 dl mlake vode
  • ulje
  • svinjska mast

Postupak pripreme:

  1. U posudu stavi brašno, dodaj jaje i malo soli.
  2. Postepeno dodaj vodu i umijesi glatko i podatno tijesto.
  3. Napravi dvije kuglice pa ih tavi na tacnu i malo naulji. Pusti da odstoje 10-ak minuta. 
  4. Zatim radnu podlogu pobrašni i razvuci jednu kuglicu da dobiješ tanko tijesto. Pusti da se suši 15 min.
  5. Isto napravi i s drugom kuglicom. Od svake kuglice tijesta trebaš dobiti šest kora.
  6. Kada se tijesto osušilo, izreži kore veličine tepsije koju ćeš koristiti.

Slaganje gibanice:

  1. Prilikom slaganja svaku gornju stranu kore premaži s malo otopljene svinjske masti.
  2. Redoslijed je ovakav: tri kore – nadjev od maka – dvije kore – nadjev od svježeg sira – dvije kore – nadjev od oraha – dvije kore – nadjev od jabuka – tri kore.
  3. Za kraj napravi preljev od kiselog vrhnja i jaja te premaži gibanicu.
  4. Peci ju otprilike sat vremena u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. 

Uživaj u svakom komadiću ove ljepotice. Dobar tek!
 

 | Author: NEVENA JOSIPOVIĆ NEVENA JOSIPOVIĆ

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.