Kolumne 22. ožujka 2018.

Mekane buhtle za posljednje hladne dane

foto: Gracijela Došen
gastro postao gastro.24sata.hr
Miris slasnih buhtli proširio se stanom.To je miris koji nas vraća u djetinjstvo.

Svega nekoliko sastojaka bit će dovoljno da zamijesimo glatko dizano tijesto,od kojeg će nastati mekane ukusne loptice punjene s pekmezom, čokoladom ili možda sirom.

Možda vas zanima... Crvena rapsodija: Kolač s višnjama Kolumne

 

Gracijelu možete pratiti na njenom blogu Slatki začin i Facebook stranici!  

 

Možda vas zanima... Mirisan kolač od mrkve i jabuke s cimetom Kolumne

 

SASTOJCI:

  • 25 g svježeg kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 180 ml mlijeka
  • 120 g oštrog brašna
  • 240 g glatkog brašna
  • 1 cijelo jaje
  • 1 žumanjak
  • pola naribane korice limuna
  • 30 g šećera
  • 10 ml ruma
  • 120 g maslaca
  • prstohvat soli

 | Author: Gracijela Došen foto: Gracijela Došen

PRIPREMA:

  1. U zdjelicu izmrvimo kvasac,dodamo žličicu šećera i zagrijano toplo mlijeko (ne vruće!)
  2. U drugu posudu prosijemo i pomiješamo oštro i glatko brašno te dodamo 1/3 brašna u posudu s kvascem.Dobro zamutimo smjesu,pokrijemo krpom i ostavimo blizu izvora topline.
  3. Nakon 15 minuta u posudu s preostalim brašnom dodamo smjesu s kvascem,izmućeno jaje s žumanjkom,naribanu koricu limuna,šećer,rum,rastopljeni maslac i sol.
  4. Mikserom s posebnim nastavkom ili s drvenom kuhačom zamijesimo tijesto.Tijesto će biti “gnjecavo” ali neka vas to ne zabrine.
  5. Zdjelu pokrijemo krpom i ostavimo 40 minuta da se tijesto udvostruči.
  6. Zatim tijesto prebacimo na pobrašnjenu podlogu.Dodajemo glatkog brašna dok ne dobijemo kompaktnu smjesu koja se da razvaljati.
  7. Tijesto razvaljamo do 1 cm debljine.Šalicom promjera 8 cm izrezujemo krugove koje punimo žličicom željenog nadjeva.Lopticu na krajevima zatvorimo u čvorić i gornju stranu umočimo u rastopljeni maslac kojeg smo si malo ostavili.
  8. Buhtle slažemo u kalup u koji smo prethodno stavili papir za pečenje.
  9. Ostavimo još 5 minuta da se loptice lijepo zaokruže.
  10. Pečemo na 175 stupnjeva oko 30 minuta.
  11. Na kraju buhtle pospemo šećerom u prahu.

Pozovite prijateljicu, mamu ili susjedu te se ugrijte toplim čajem i mekanim buhtlama.  

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.