Svega nekoliko sastojaka bit će dovoljno da zamijesimo glatko dizano tijesto,od kojeg će nastati mekane ukusne loptice punjene s pekmezom, čokoladom ili možda sirom.
Gracijelu možete pratiti na njenom blogu Slatki začin i Facebook stranici!
SASTOJCI:
- 25 g svježeg kvasca
- 1 žličica šećera
- 180 ml mlijeka
- 120 g oštrog brašna
- 240 g glatkog brašna
- 1 cijelo jaje
- 1 žumanjak
- pola naribane korice limuna
- 30 g šećera
- 10 ml ruma
- 120 g maslaca
- prstohvat soli
PRIPREMA:
- U zdjelicu izmrvimo kvasac,dodamo žličicu šećera i zagrijano toplo mlijeko (ne vruće!)
- U drugu posudu prosijemo i pomiješamo oštro i glatko brašno te dodamo 1/3 brašna u posudu s kvascem.Dobro zamutimo smjesu,pokrijemo krpom i ostavimo blizu izvora topline.
- Nakon 15 minuta u posudu s preostalim brašnom dodamo smjesu s kvascem,izmućeno jaje s žumanjkom,naribanu koricu limuna,šećer,rum,rastopljeni maslac i sol.
- Mikserom s posebnim nastavkom ili s drvenom kuhačom zamijesimo tijesto.Tijesto će biti “gnjecavo” ali neka vas to ne zabrine.
- Zdjelu pokrijemo krpom i ostavimo 40 minuta da se tijesto udvostruči.
- Zatim tijesto prebacimo na pobrašnjenu podlogu.Dodajemo glatkog brašna dok ne dobijemo kompaktnu smjesu koja se da razvaljati.
- Tijesto razvaljamo do 1 cm debljine.Šalicom promjera 8 cm izrezujemo krugove koje punimo žličicom željenog nadjeva.Lopticu na krajevima zatvorimo u čvorić i gornju stranu umočimo u rastopljeni maslac kojeg smo si malo ostavili.
- Buhtle slažemo u kalup u koji smo prethodno stavili papir za pečenje.
- Ostavimo još 5 minuta da se loptice lijepo zaokruže.
- Pečemo na 175 stupnjeva oko 30 minuta.
- Na kraju buhtle pospemo šećerom u prahu.
Pozovite prijateljicu, mamu ili susjedu te se ugrijte toplim čajem i mekanim buhtlama.