Kako biste dočekali jesen na najbolji mogući način, donosim vam recept za izuzetno mekane cimet rolice, zaslađene aromatičnim muscovado šećerom i preljevom od krem sira i vanilije. Jako su jednostavne za napraviti, a možete ih pripremiti i noć ranije pa ostaviti da se dižu u frižideru, za topao i ukusan doručak!
Anine genijalne slastice i ostale delicije možete potražiti na blogu Ana's Baking Chronicles, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
Tijesto:
- 375 g glatkog brašna
- 1 jaje (L) sobne temperature
- 120 g tople vode (45-50°C)
- 65 g toplog mlijeka
- 1 paketić suhog kvasca (9 g)
- 75 g šećera
- 60 g maslaca
- 3 g soli
Punjenje:
- 100 g maslaca sobne temperature
- 100 g svijetlog muscovado šećera
- 2 žlice cimeta
Preljev:
- 130 g krem sira (Philadelphia, Vivis) sobne temperature
- 60 g maslaca sobne temperature
- 100 g šećera u prahu
- 1-3 žlice mlijeka
- 1 mahuna vanilije ili 1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema tijesta:
- Zagrijte pećnicu na 170°C. Omekšalim maslacem namastite pleh veličine 22x33 cm.
- Prosijte brašno, sol i šećer u zdjelu samostojećeg miksera. Stavite sa strane dok pripremate ostalo.
- Sljedeće je potrebno aktivirati kvasac. Najprije zagrijte vodu i mlijeko do 50°C. Istresite kvasac u zdjelicu, dodajte žličicu šećere pa prelijte s 3-4 žlice ugrijanog mlijeka i vode. Promiješajte i ostavite 5 min da odmori 5 min, dok se na vrhu ne pojavi pjenica.
- Dok se kvasac aktivira, ostatak mlijeka i vode zagrijte na veću temperaturu pa prelijte preko maslaca koji ste prethodno nasjeckali na kockice. Na taj će se način maslac otopiti, a mješavina će biti između 50-55˘C.
- Nakon što je sve spremno, ubacite kvasac i tekućinu u zdjelu s brašnom. Dodajte razmućeno jaje. Postavite kuku za tijesto na samostojeći mikser te pustite da mijesi 10-15 minuta na niskoj brzini. Tijesto je spremno kad se počne odvajati od stranica zdjele.
- Tijesto će biti malo ljepljivo, to je u redu. Nakon što ste gotovi s mikserom, prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu i mijesite ga par minuta, dok ne formirate kuglu. Prebacite tijesto u zdjelu koju ste prethodno namastili pa ostavite da odmori 15-20 minuta, prekriveno prozirnom folijom. Ne treba se udvostručiti, samo odmoriti.
- Za punjenje, pomiješajte maslac, šećer i cimet. Muscovado je često grudast zbog vlage pa ga svakako protisnite kroz cjedilo kako biste se riješili grudica. Pomiješajte sve silikonskom špatulom, dok ne bude kompaktno i glatko.
- Nakon što je tijesto odmorilo, razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini u pravokutnik dimenzija 30x40 cm. Kako biste izbjegli lijepljenje, savjetujem da i valjak pobrašnite.
- Koristeći malu zakrivljenu špatulu, nanesite punjenje preko cijelog tijesta pazeći da ga ne oštetite prilikom mazanja. Zarolajte tijesto s duže strane u roladu. Odrežite oko 1 cm sa svakog kraja kako biste dobili uredne i lijepe krajeve. Podijelite na 12 komada koristeći oštar nož ili konac.
- Posložite rolice u pripremljeni pleh ostavljajući dovoljno prostora između svake za dizanje. Prekrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom mjestu oko 45 min, odnosno dok se ne udvostruči. Tijesto je gotovo s dizanjem kada ga lagano pritisnete prstom, a na njemu ostane malo udubljenje.
- Pecite ih u zagrijanoj pećnici oko 25 minuta. Nakon što su gotove, ostavite ih da se malo ohlade prije zalijevanja s glazurom.
Priprema preljeva:
- Provjerite jesu li svi sastojci sobne temperature. U srednje velikoj zdjeli, pomiješajte maslac i krem sir koristeći pjenjaču ili ručni električni mikser. Dodajte šećer u prahu koji ste prethodno prosijali i sastruganu mahunu vanilije. U nedostatku, možete koristiti prah vanilije ili ekstrakt vanilije.
- Na kraju dodajte mlijeko, žlicu po žlicu, kako biste bolje kontrolirali gustoću. Dodajte onoliko koliko vam treba do željene konzistencije. Ja sam dodala dvije žlice.
- Prelijte glazuru po toplim (ne vrućim) cimet rolicama i uživajte!
Savjet!
- Cimet rolice najbolje su kad se jedu isti dan. Ako ih želite sačuvati i za sljedeći dan, zamotajte ih prozirnom folijom ili spremite u hermetički zatvorenu posudu.
- Možete ih napraviti unaprijed, tako da pleh s rolicama prekriven prozirnom folijom stavite u frižider da se diže preko noći. Ujutro ih samo ispečete ravno iz frižidera i imate topao i ukusan doručak!
- Ako nemate samostojeći mikser, možete koristiti električni ručni s pripadajućim nastavcima za tijesto ili kuhaču i ruke.
- Kako biste ubrzali proces dizanja ako nije baš toplo, savjetujem ugrijati pećnicu na 50°C, ugasiti je i staviti rolice da se dižu unutra.