Kolumne 18. rujna 2019.

Mekane cimet rolice s preljevom od krem sira i vanilije

foto: Ana Zelić
gastro postao gastro.24sata.hr
Jesen samo što nije stigla, a slastice od dizanih tijesta pun su pogodak za to meni omiljeno godišnje doba!

Kako biste dočekali jesen na najbolji mogući način, donosim vam recept za izuzetno mekane cimet rolice, zaslađene aromatičnim muscovado šećerom i preljevom od krem sira i vanilije. Jako su jednostavne za napraviti, a možete ih pripremiti i noć ranije pa ostaviti da se dižu u frižideru, za topao i ukusan doručak!

 

Možda vas zanima... Kolač od limuna i maka s preljevom od borovnica Kolumne

 

Anine genijalne slastice i ostale delicije možete potražiti na blogu Ana's Baking Chronicles, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu. 
 

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić Tijesto:

  • 375 g glatkog brašna
  • 1 jaje (L) sobne temperature
  • 120 g tople vode (45-50°C)
  • 65 g toplog mlijeka
  • 1 paketić suhog kvasca (9 g)
  • 75 g šećera
  • 60 g maslaca
  • 3 g soli

Punjenje:

  • 100 g maslaca sobne temperature
  • 100 g svijetlog muscovado šećera
  • 2 žlice cimeta

Preljev:

  • 130 g krem sira (Philadelphia, Vivis) sobne temperature
  • 60 g maslaca sobne temperature
  • 100 g šećera u prahu
  • 1-3 žlice mlijeka
  • 1 mahuna vanilije ili 1 žličica ekstrakta vanilije

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

Priprema tijesta:

  1. Zagrijte pećnicu na 170°C. Omekšalim maslacem namastite pleh veličine 22x33 cm.
  2. Prosijte brašno, sol i šećer u zdjelu samostojećeg miksera. Stavite sa strane dok pripremate ostalo.
  3. Sljedeće je potrebno aktivirati kvasac. Najprije zagrijte vodu i mlijeko do 50°C. Istresite kvasac u zdjelicu, dodajte žličicu šećere pa prelijte s 3-4 žlice ugrijanog mlijeka i vode. Promiješajte i ostavite 5 min da odmori 5 min, dok se na vrhu ne pojavi pjenica.
  4. Dok se kvasac aktivira, ostatak mlijeka i vode zagrijte na veću temperaturu pa prelijte preko maslaca koji ste prethodno nasjeckali na kockice. Na taj će se način maslac otopiti, a mješavina će biti između 50-55˘C.
  5. Nakon što je sve spremno, ubacite kvasac i tekućinu u zdjelu s brašnom. Dodajte razmućeno jaje. Postavite kuku za tijesto na samostojeći mikser te pustite da mijesi 10-15 minuta na niskoj brzini. Tijesto je spremno kad se počne odvajati od stranica zdjele.
  6. Tijesto će biti malo ljepljivo, to je u redu. Nakon što ste gotovi s mikserom, prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu i mijesite ga par minuta, dok ne formirate kuglu. Prebacite tijesto u zdjelu koju ste prethodno namastili pa ostavite da odmori 15-20 minuta, prekriveno prozirnom folijom. Ne treba se udvostručiti, samo odmoriti.
  7. Za punjenje, pomiješajte maslac, šećer i cimet. Muscovado je često grudast zbog vlage pa ga svakako protisnite kroz cjedilo kako biste se riješili grudica. Pomiješajte sve silikonskom špatulom, dok ne bude kompaktno i glatko.
  8. Nakon što je tijesto odmorilo, razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini u pravokutnik dimenzija 30x40 cm. Kako biste izbjegli lijepljenje, savjetujem da i valjak pobrašnite.
  9. Koristeći malu zakrivljenu špatulu, nanesite punjenje preko cijelog tijesta pazeći da ga ne oštetite prilikom mazanja. Zarolajte tijesto s duže strane u roladu. Odrežite oko 1 cm sa svakog kraja kako biste dobili uredne i lijepe krajeve. Podijelite na 12 komada koristeći oštar nož ili konac.
  10. Posložite rolice u pripremljeni pleh ostavljajući dovoljno prostora između svake za dizanje. Prekrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom mjestu oko 45 min, odnosno dok se ne udvostruči. Tijesto je gotovo s dizanjem kada ga lagano pritisnete prstom, a na njemu ostane malo udubljenje.
  11. Pecite ih u zagrijanoj pećnici oko 25 minuta. Nakon što su gotove, ostavite ih da se malo ohlade prije zalijevanja s glazurom.

Priprema preljeva:

  1. Provjerite jesu li svi sastojci sobne temperature. U srednje velikoj zdjeli, pomiješajte maslac i krem sir koristeći pjenjaču ili ručni električni mikser. Dodajte šećer u prahu koji ste prethodno prosijali i sastruganu mahunu vanilije. U nedostatku, možete koristiti prah vanilije ili ekstrakt vanilije.
  2. Na kraju dodajte mlijeko, žlicu po žlicu, kako biste bolje kontrolirali gustoću. Dodajte onoliko koliko vam treba do željene konzistencije. Ja sam dodala dvije žlice. 
  3. Prelijte glazuru po toplim (ne vrućim) cimet rolicama i uživajte!

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

Savjet!

  1. Cimet rolice najbolje su kad se jedu isti dan. Ako ih želite sačuvati i za sljedeći dan, zamotajte ih prozirnom folijom ili spremite u hermetički zatvorenu posudu. 
  2. Možete ih napraviti unaprijed, tako da pleh s rolicama prekriven prozirnom folijom stavite u frižider da se diže preko noći. Ujutro ih samo ispečete ravno iz frižidera i imate topao i ukusan doručak! 
  3. Ako nemate samostojeći mikser, možete koristiti električni ručni s pripadajućim nastavcima za tijesto ili kuhaču i ruke. 
  4. Kako biste ubrzali proces dizanja ako nije baš toplo, savjetujem ugrijati pećnicu na 50°C, ugasiti je i staviti rolice da se dižu unutra. 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.