Moji kotačići su se naravno krenuli okretati. Trebala mi je neka baza koja će biti voćna, s obzirom na to da gin to voli, da nije preslatka, ali da ima slatkoće… I kako sam u isto to vrijeme jela s kolegicom žutu dinju odlučila sam da mi ona bude baza. I tako je nastao ovaj recept. Zapravo nastala su dva – ovaj u čaši i jedna mousse gin-čoko torta. Tortu sam radila samo zato što je kolega imao rođendan za vikend pa kada već radim da iznenadim i njega (a i drag mi je kolega pa dvije muhe jednim udarcem).
Ne znam da li ste već do sada jeli žutu dinju. Meni je moram priznati ovo bio prvi put i baš me iznenadila. Slatka je, ali ne kao ona obična dinja koju inače najradije kombiniram s pršutom. S druge strane kako je žuta baš bude neobična i ono – zabavna je za jesti. Ako krenete čitati o ovoj dinji iznenadit će te se kako je zapravo ona zdrava, čak zdravija od one koju mi svakodnevno konzumiramo (žuto/zelena). Jede se na isti način kao i obična dinja- maknete koru tako da izrežete sav tvrdi dio (kao na običnoj lubenici uz rub je tvrđa) i iz sredine izvadite koštice. I to je to
Tako da eto – osim što sada možete pripremiti zabavan desert za ljetne dane, uz njega će te unijeti i neke zdrave stvari u svoj organizam.
Bacite oko i na druge recepte blogerice Life with cookie na njenom blogu, Facebook i Instagram profilu.
Sastojci:
- 500 g žute dinje
- 70 g šećera
- 1 dl gina
- 2 burbon vanilin šećera
- 500 ml slatkog vrhnja za šlag
- 6 listića želatine
- 150-200 g mljevenog plazma keksa
- 150-200 g mljevenog plazma keksa
Priprema:
- Žutu dinju očistite i narežite na kockice (cca. 2 cm)
- Stavite želatinu u hladnu vodu i ostavite ju cca 5-10 minuta
- Za to vrijeme, šećer, burbon šećer, gin i dinju stavite u lonac te kuhajte dok se šećer ne rastopi.
- Kada se sav šećer rastopi sa štapnim mikserom izmiksajte dinju da dobijete kašicu.
- U još toplu kašu od dinje dodajte želatinu koju ste prije dobro ocijedili u ruci i dobro umiješajte. Bitno je da ne ostanu komadići želatine u kremi.
- Tako pripremljenu kremu stavite u hladnjak na 3-4 h dok se želatina ne stisne. Možete i preko noći.
- Kada se krema stisnula,izmiješajte ju pomoću pjenjače. Umutite čvrsti šlag te ga lagano umiješajte u kremu.
Slaganje:
- Na dno čaše ili posudice za posluživanje stavite kekse. Bitno je da pokrijete dno.
- Kremu na kekse stavite sa žlicom do pola čaše.
- U sredini dodajte opet malo keksa i završite s kremom.
- Na vrh stavite malo keksa i za ukras možete staviti malo mente (ja ju ne volim pa nisam stavljala).
- Do posluživanja stavite u hladnjak kako bi se krema opet stisnula i povezala (barem 2-3 h).
Dobar tek!