Iako trešnje, breskve, marelice i višnje najviše volim konzumirati svježe, ipak (pre)često završe i u nekom finom, brzom kolaču - savijači, crumbleu, cafoutisu ili piti. Ove mrvičaste šnite su pak nešto između crumblea i pite. Sočne i ukusne, a vrlo brzo gotove.
Možete ih spremati u okruglom ili četvrtastom kalupu, manjem ili većem, što će odrediti njihovu visinu, a marelice možete zamijeniti i breskvama - a van sezone sušenim marelicama. Ja sam za prvi puta radila u malom protvanu, no sigurna sam da već idući puta radim duplu turu. Preporučujem i vama! Dobar tek!
Mrvičaste šnite s marelicama (oko 40 minuta)
Podloga:
90 g smeđeg šećera
75 g maslaca
90 g brašna
Punjenje:
6-8 marelica
4 žlice smeđeg šećera
1 žličica cimeta
1 vanili šećer
5 žlica vode
1 žlica škrobnog brašna
Posip:
30 g maslaca
30 g zobenih pahuljica
30 g smeđeg šećera
50 g brašna
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 180°C, a protvan veličine cca 20x20 cm obložite papirom za pečenje.
- Maslac i smeđi šećer dobro izmiksajte (oko 3 min), a zatim u njih umiješajte brašno. Dobit ćete mrvičastu smjesu - preselite ju u protvan pa prstima pritisnite da dobijete kompaktnu podlogu. Pazite da bude ravnomjerno debela. Pecite oko 10-12 min tj. taman dok ne počne malo tamniti pa izvadite i prohladite 10 min.
- Za punjenje, marelice operite, očistite i narežite na sitne kockice. Pomiješajte sa ostalim sastojcima. Škrobno brašno umiješajte u vodu pa dodajte marelicama i kuhajte sve zajedno na laganoj vatri oko 10 min, tj. dok marelice malo ne omekšaju, a smjesa se zgusne u pekmezastu konzistenciju.
- Presipajte na polu-pečeno tijesto.
- Za posip sve sastojke pomiješajte i gnječite prstima dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Posipajte je po marelicama.
- Pecite sve zajedno još oko 25 min, tj. dok površina kolača ne počne smeđiti.
- Izvadite iz pećnice, ostavite da se ohladi u protvanu pa režite na kriške. Po želji posipajte šećerom u prahu. Dobar tek!