Dobro si pročitala, radi se o lososu iz pećnice s redukcijom od jagoda i aceta balsamica. Moram priznati da sam i sama bila skeptična, ali ovaj recept me potpuno oduševio. Slatkoća jagoda i lagana kiselina od aceta prekrasno se slažu s punoćom okusa sočnog lososa.
Dodaj nježnu salaticu poput matovilca, malo pečenog batata i imat ćeš zdrav i zaista ukusan obrok!
Sastojci:
- 90 g jagoda
- 1 žličica meda
- 1 žličica aceta balsamica
- 100 ml crnog vina
- 1 žličica timijana
- Filet lososa (oko 330 g)
- dva manja batata
- matovilac
- svježe jagode
Postupak:
- Nareži filet lososa na dva jednaka dijela. Posoli i popapri pa dodaj malo maslinovog ulja. Ostavi sa strane.
- Jagode operi i nareži na manje komadiće. U manju tavicu stavi jagode, med, balsamico i timijan. Dodaj crno vine i stavi na laganu vatru. Povremeno miješaj dok se smjesa ne skuha i reducira.
- Batat oguli i nareži na ploškice. Stavi ga na pleh za pečenje, dodaj malo ulja, soli i papra pa stavi u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva.
- Otprilike pet minuta što si stavila peći batat, možda malo duže ako si ga rezala na deblje ploške, dodaj filete lososa na pleh i nastavi peći još 12-15 minuta. Položi batat tako da kožica bude s gornje strane, kako bi se mogla zapeći i ostati hrskava.
- Jagode zgnječi vilicom i nastavi kuhati dok ne dobiješ gusti umak.
- Serviraj jelo tako da na tanjur staviš salatu po izboru. Dodaj batat, nekoliko svježih narezanih jagoda pa na vrh stavi filet lososa. Prelij reduciranim umakom od jagoda i aceta.
Dok uživaš u ručku, usput pregledaj što je novog na blogu La Vie Shobaine!