Kolumne 29. ožujka 2021.

Na jelovniku: Losos s jagodama i pečenim batatom

foto: Laura Roman
gastro postao gastro.24sata.hr
Pomalo neobična, ali potpuno fantastična kombinacija...

Dobro si pročitala, radi se o lososu iz pećnice s redukcijom od jagoda i aceta balsamica. Moram priznati da sam i sama bila skeptična, ali ovaj recept me potpuno oduševio. Slatkoća jagoda i lagana kiselina od aceta prekrasno se slažu s punoćom okusa sočnog lososa.

Dodaj nježnu salaticu poput matovilca, malo pečenog batata i imat ćeš zdrav i zaista ukusan obrok!

 

Možda vas zanima... Odličan tart od krumpira, špinata i sira Kolumne


Sastojci:

  • 90 g jagoda
  • 1 žličica meda
  • 1 žličica aceta balsamica
  • 100 ml crnog vina
  • 1 žličica timijana
  • Filet lososa (oko 330 g)
  • dva manja batata
  • matovilac
  • svježe jagode

 

Možda vas zanima... Slastan rižoto s radičem i pancetom Kolumne

 

Postupak:

  1. Nareži filet lososa na dva jednaka dijela. Posoli i popapri pa dodaj malo maslinovog ulja. Ostavi sa strane.
  2. Jagode operi i nareži na manje komadiće. U manju tavicu stavi jagode, med, balsamico i timijan. Dodaj crno vine i stavi na laganu vatru. Povremeno miješaj dok se smjesa ne skuha i reducira.
  3. Batat oguli i nareži na ploškice. Stavi ga na pleh za pečenje, dodaj malo ulja, soli i papra pa stavi u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva.
  4. Otprilike pet minuta što si stavila peći batat, možda malo duže ako si ga rezala na deblje ploške, dodaj filete lososa na pleh i nastavi peći još 12-15 minuta. Položi batat tako da kožica bude s gornje strane, kako bi se mogla zapeći i ostati hrskava.
  5. Jagode zgnječi vilicom i nastavi kuhati dok ne dobiješ gusti umak.
  6. Serviraj jelo tako da na tanjur staviš salatu po izboru. Dodaj batat, nekoliko svježih narezanih jagoda pa na vrh stavi filet lososa. Prelij reduciranim umakom od jagoda i aceta.

Dok uživaš u ručku, usput pregledaj što je novog na blogu La Vie Shobaine!

 | Author: Laura Roman foto: Laura Roman

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.