Kolumne 28. travnja 2016.

Napravite savršen domaći kruh!

Kruh
foto: Ivan Dumančić
gastro postao gastro.24sata.hr
Kad jednom uspijete napraviti dobar kruh shvatit ćete da mu nema ravnog ni u jednoj pekari, tvrdi naš sjajni bloger Ivan Dumančić...

Neće se stvrdnuti i osušiti za dva dana, ne morate pojesti pola štruce da bi utažili glad i ono što je najbolje od svega - znate točno što ste u njega stavili.

Ako negdje zapne, pišite tu, na facebook, ili zovite i ajmo svi naučiti praviti fini, zdravi kruh!

Sastojci:

  • 250 g integralnog brašna
  • 250 g bijelog glatkog brašna
  • 35g šaka lanenog brašna
  • 2 čajne žličice soli
  • 2 dl tople vode
  • 1 dl toplog mlijeka
  • 1 žličica šećera
  • 7g (1 vrećica) instant kvasca
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • Crni i bijeli sezam za posipanje
Kruh | Author: Ivan Dumančić foto: Ivan Dumančić

Priprema:

  1. U toplo mlijeko umiješati žličicu šećera, instant kvasac i 2 žlice glatkog bijelog brašna i ostaviti pola sata u poklopljenoj posudi.
  2. Nakon pola sata kvasac pomiješajte s glatkim, integralnim i lanenim brašnom te u smjesu dodajte ostatak tople vode.
  3. Mijesite tijesto ručno dok ne dobijete glatko tijesto, ostavite ga na radnoj ploči poklopljenog sa posudom u kojoj ste ga zamjesili oko sat vremena, sve dok tijesto ne udvostruči svoj volumen.
  4. Nakon toga tijesto lagano premijesite u koji god oblik želite, zarežite ga na vrhu nožem te ostavite da se još jednom diže na masnom papiru u tepsiji u kojoj ga planirate peći oko sat vremena prekriveno krpom.
  5. Prije pečenja kruh premažite maslinovim uljem, posipajte sezamom te pecite desetak minuta na 250C nakon kojih smanjite temperaturu na 150C te pecite još petnaestak minuta do zlatnožute boje.
  6. Odmah izvadite kruh i stavite na hladnu rešetku i pustite ga da se potpuno ohladi, nemojte ga nikako ostaviti na tepsiji jer će se „skuhati“ s donje strane.
  7. Savjet - dužim pečenjem na manjoj temperaturi postići ćete deblju koru. 

Dobar tek! ‪#‎dumbinakuhinja‬‬ 

Ivana Dumančića pratite na njegovoj brutalnoj facebook stranici!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.