Kolumne 05. prosinca 2017.

Ne diraj me diko - zvuče li vam ovi keksići poznato?

foto: Slavonka
gastro postao gastro.24sata.hr
Možda ste pomislili da je riječ o nekoj tamburaškoj pjesmi kada ste vidjeli naslov ovog recepta, ali ne, riječ je o najjednostavnijem, a najukusnijem keksu kojeg ćete probati, a za koji vam recept donosim na peti dan Foodmasa.

Kajmačari, Ne diraj me diko; ovaj keks ima više naziva, ovisno o tome u kojem djelu Slavonije ga jedete. U mojoj kući postoji jedinstven naziv za ovaj keks, a to je “Don’t touch me boy”, možete ga slobodno koristiti.

 

 | Author: Slavonka foto: Slavonka

 

Tijesto za ovaj keks možete koristiti i za slano punjenje pošto je u potpunosti neutralan. Za pravu prhkost preporučujem korištenje svinjske masti umjesto margarina.

 

Možda vas zanima... Slavonski medenjaci - slatki zalogaji sreće Kolumne Možda vas zanima... Božićni kruh - najukusniji ukras blagdanskog stola Kolumne

 

U nastavku pogledajte video s detaljnim postupkom pripreme, a želite li uživati u više slasnih recepata naše kolumnistice Ene, svakako posjetite njezin YouTube kanal, Facebook stranicu i Instagram profil
 


Potrebno vam je:

  • 250 g kiselog vrhnja
  • 250 g margarina /svinjske masti
  • cca 300 g brašna
  • pekmez
  • šećer u prahu

Priprema:

  1. Kiselo vrhnje i margarin izmutite mikserom.
  2. Postepeno dodajte brašno i umijesite glatko tijesto.
  3. Razvaljajte tijesto na pola centimetra debljine i režite okruglim rezačem  za kekse.
  4. Na svaki keks stavite žličicu pekmeza i preklopite.
  5. Pecite na 180 stupnjeva, 15-ak minuta.
  6. Dok su još topli, uvaljajte ih u šećer u prahu.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.