Kolumne 30. listopada 2017.

Noć vještica uz hummus namaz od bundeve

foto: Geeketa
gastro postao gastro.24sata.hr
U nastavku mojega oduševljenja plodovima jeseni i svim divnim delicijama koje je moguće napraviti od bundeve okušala sam se u pripremi namaza tj. hummusa od bundeve.

Zapravo, u zadnje vrijeme najviše me interesiraju i fasciniraju namirnice koje su prilagodljive, u smislu da su jednako ukusne i u slatkim i u slanim kombinacijama. Slatkoća bundeve ovom namazu daje posebnu notu, a kremoznost koju ima ovaj hummus sam još dodatno postigla koristeći slanutak i bijeli grah. Dakle, pire od hokaido tikve, slanutak i bijeli grah čine bazu namaza, a okus sam postigla igrajući se orijentalnim začinima, uljem od buče i prženim slanim sjemenkama buče.

 | Author: Geeketa foto: Geeketa

Recept je super jednostavan. Potrebno je hokaido tikvu ( malo manje slatka od npr. butternut) ili tikvu po izboru prepoloviti i ispeći u pećnici. Kasnije se žlicom izvadi pire koji možete spremiti u hladnjaku i do par dana a može se koristiti za juhu, sladoled, namaz, rižoto, umak za tjesteninu. Jednostavno predivno. Za namaz vam još treba i blender i to je to.

Zapravo, na ideju sam došla jer sam probala hummus od Sana delikatese koji se može kupiti u trgovinama, a ja sam ga probala na sajmu. To je namaz na bazi slanutka, a ja sam probala onaj s čilijem i bio je jako ukusan. Nakon toga željela napraviti i sama svoj ali neku jesensku varijaciju hummusa. Kasnije sam skontala recept koji je Darko Kontin radio i  dobila inspiraciju.

Jako sam zadovoljna kako je ispao a s obzirom na to da sadrži zdrave i nutritivno bogate namirnice servirala sam ga i kao dio Vikenda zdrave prehrane koji sam organizirala u suradnji s prodavaonicom zdravog voća i povrća Filakov.

RECEPT – HUMMUS NAMAZ OD BUNDEVE:

Sastojci:
1/2 srednje velike bundeve, 1 konzerva slanutka, 1 konzerva bijelog graha, sol himalajska, krupno mljeveni šareni papar, žlica bučinog ulja ili maslinovog ulja, sok limuna po okusu, češnjak, čili papričica svježa ( ili čili u prahu ), curry u prahu, mljeveni korijander, mljeveni kim, crvena dimljena paprika, žličica tahini paste ili žličica kikiriki maslaca

Postupak:
Bundevu presijecite popola i pecite u pećnici oko 1 sat na 180 stupnjeva. Žlicom izvadite pire od bundeve u blender. Dodajte slanutak, bijeli grah, ulje, sok limuna, sol i papar. Blendajte. Provjerite teksturu i okus pa dodajte začine i žličicu tahinija ili kikiriki maslac. Blendajte opet. Na kraju dodajte šaku očišćenih prženih bundevinih sjemenki. Kratko blendajte da ostanu pod zub. Ovo je opcionalno. Možete ubaciti i cijele sjemenke ili i bez njih. Završite s par kapi bučinog ulja, krupnom soli i paprom.

Mažite ga na kruh, tortilje, tortilja čips, hrskavi tost ili kao ja s krekerima. Dobro bi se slagao i uz pečeno meso ili čak kao namaz za sendvič uz hrskavu salatu.

 | Author: Geeketa foto: Geeketa

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.