Kolumne 04. veljače 2019.

Novo pivo sjajne zadarske ženske pivovare!

foto: Beer Groupie
gastro postao gastro.24sata.hr
Špurijus ili za jedne unutarnji glas, a za druge predosjećaj. Za Dylana Doga peto i pol čulo, a za BRLOG zadružnu pivovaru novi outmeal stout koji će osvojiti i vaša nepca.

Nakon koketne Plavuše i vrckave Neposlušne, BRLOG zadružna pivovara iz Zadra nam je predstavila i sanjivu vizionarku Špuriju. Ona zamišljeno, ali uzbuđeno gleda u zvjezdano nebo i u njemu iščitava proročanstvo o svijetloj budućnosti. To joj obećavaju zvijezde, a potvrđuje i onaj unutarnji predosjećaj, takozvani špurijus. A i vama će se izoštriti šesto čulo za životne užitke i dobru zabavu nakon što je probate.

 | Author: Beer Groupie foto: Beer Groupie

Ako ste se do sada lijepo zabavili s plavušom i tulumarili s crvenokosom, spremite se da vas s nogu obori jedna osjećajna brineta. Izvana tamnih, toplih nijansi smeđe, a iznutra tako slatka i mazna. Nije agresivna kao standardni stoutovi jer u oatmeal stoutovima zob ublažava vrlo dominantne okuse tamne čokolade i kave. Špurija zavodi notama mliječne čokolade koja se topi u ustima i kremasto klizi niz grlo, a okus kave je zamijenjen suptilnim zemljastim i orašastim aromama. 

 | Author: Beer Groupie foto: Beer Groupie

Njezin dodir na vašem jeziku je svilenkast i gladak što je također jedna od značajki kojima pridonosi zob. Špurija je lagana i lako se ispija. Zato je se nećete tako lako zasititi. Začudit ćete se kada shvatite da ste već ispraznili jednu bocu. Ona jednostavno poziva da produžite vrijeme provedeno s njom, kao s dugogodišnjom djevojkom ili najboljom prijateljicom.

Prvi spoj sa Špurijom ste mogli doživjeti prošle subote u zagrebačkom Botaničaru, vrlo ugodnom baru u kojem je svaki stol kao mali, moderni, minimalistički dnevni boravak. Među njegovim biljkama, knjigama o botanici i umjetničkim djelima na zidu, svakodnevno možete uživati u svim pivskim ljepoticama Brloga. No, samo prošle subote ste mogli i osobno upoznati prve dame hrvatskog zanatskog pivarstva, Anu Teskeru i Maju Šepetavec.

 | Author: Beer Groupie foto: Beer Groupie

One su Plavuša, Neposlušna i Špurija, sve u jednom. Iznova nas iznenađuju novim pivom koje svaki puta dugo i nestrpljivo iščekujemo. Nadam se da će se naše vrijeme čekanja u budućnosti skratiti budući da su svojom kampanjom „Zadruži s Brlogom“ uspjele skupiti sredstva za proširenje i unapređenje proizvodnje. A možda su nam sa svojom Špurijom poslale i suptilnu poruku da se prepustimo unutarnjem predosjećaju kako će i iduće njihovo pivo biti vrhunsko.

 

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.