Kolumne 19. svibnja 2018.

Oda mamama: Pripremila sam raskošan nedjeljni ručak

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Ustajanje dok još svi spavaju, miješenje i dizanje tijesta s prvim zrakama sunca, odlazak na tržnicu, pa tek onda kreće pravi posao. Jednu sam nedjelju posvetila svim našim dragim mamama i pripremila raskošan obiteljski nedjeljni ručak.

Moji se roditelji nedjeljom dižu prije svih nas, mlađih i tako umornih. Dok tata mijesi tijesto za svježe kiflice, mama u velikom loncu već kuha temeljac. Odlazi u vrt, skuplja domaće povrće, priprema meso, razmišlja o prilogu i pere salatu. U našoj kući nedjelje izgledaju ovako otkad sam bila klinka kojoj je sve išlo na živce, pa sve do danas, kada svojima dolazim u posjetu jednom mjesečno i odlazim barem dvije kile teža. 

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Na našem se nedjeljnom stolu uvijek nalazi domaća juha s rezancima, svježa peciva ispečena tog jutra, meso najčešće neke leteće životinje, kako bi se udovoljilo apetitu baš svima za stolom, ponekad i komad ribe, barem dva priloga, svježa salata, a nerijetko i kakva slatka delicija. Nikada, sve do sada, kada sam se i sama upustila u pustolovinu pripreme jednog pravog nedjeljnog ručka, nisam se pitala kako moja mama, uz povremenu pomoć tate, sve to stiže. Postalo je nekako normalno, ponekad bi se požalila, ali to su mame, a svi znamo da se mame imaju pravo požaliti kad god požele.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Onda mi je na pamet pala, pomislila sam tada, genijalna ideja. Pripremit ću nedjeljni ručak, razveseliti svoje trenutne ukućane i usput testirati teoriju da mame zbilja sve to stižu u jedno prijepodne. I tako sam krenula.

Probudila sam se rano, kada je sunce još žestoko obasjavalo balkon, a ja bila na vrhuncu energije. Odmah sam u svoj KitchenAid ubacila sastojke za pripremu mekih peciva i ostavila ga prekrivenog krpom na jutarnjem suncu. Popila sam šalicu zelenog čaja i zaputila se na tržnicu. Nisam napravila baš nikakav popis, ali u glavi sam već imala jela koja ću pripremati. Popis na tržnici ionako ništa ne znači kada te simpatične kumice nagovore da kupiš baš sve što ti ne treba, ali jednom će ti sigurno trebati.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Grincajg, grašak, junetina, jaja, krumpir, svježe začinsko bilje i jagode samo su dio namirnica koje sam u svojoj crvenoj torbi na kotačiće (da, zbilja je posjedujem i iako se moji mlađahni prijatelji podsmjehuju ideji da svakog vikenda na Dolac vučem ogromnu crvenu torbu, jedna je od najkorisnijih stvari koje posjedujem) dovukla na četvrti kat svoje zgrade. Putem sam definirala svoju ideju nedjeljnog ručka i priprema je mogla započeti.

Predjelo će biti štapići od korjenastog povrća s umakom od jogurta i tahinija te peciva i kruh punjen sirom i šunkom, glavno jelo glumit će neka moja verzija pastirske pite i salata od rukole i rajčica, a za desert sam odlučila iskoristiti prve ovogodišnje jagode i pretvoriti ih u mini tarteve s timijanom. 
 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Tijesto za peciva zamijesila sam od brašna, mlijeka, jaja i maslaca. Da budu onako meka i savršena za toćanje ostataka od pite, a zatim od istog tijesta napravila i roladu sa šunkom i sirom. Onako, da otvori apetit. 

Pastirska pita bila je prvotna ideja za glavno jelo, no nisam pratila baš nikakav recept, pa je od svih sastojaka nastala neka moja verzija slane pite s koricom od pire krumpira. Najslađe za kraj, ne preteški tartevi od jagoda na divan su način zaokružili priču.

Recepte donosim u nastavku i ovom prilikom još jednom skidam kapu crvenom pomagaču, mikseru koji život znači, KItchenAidu, što mi je još jednom skratio muke gotovo na pola i omogućio mi da što prije navalim na ovaj genijalan moj, ali mamin ručak. 

Za pripremu tijesta trebat će vam:

  • 500 g brašna
  • 200 ml mlijeka
  • Pola svježeg kvasca
  • 3 jaja
  • 100 g maslaca
  • Sol
  • Sezam
  • Šećer

Postupak pripreme:

Najprije u toplom mlijeku otopite kvasac i žličicu šećera. Dodajte prstohvat brašna i dobro pomiješajte. Pustite da odstoji desetak minuta i lagano nabubri. U veći posudu stavite brašno, mlijeko s kvascem, dva jaja i otopljeni maslac. Miksajte nastavkom za tijesto ili zamijesite tijesto rukama. Na kraju dodajte sol. Tijesto mora biti meko, ali ne i ljepljivo. Prekrijte tijesto čistom krpom ili folijom i pustite da stoji sat vremena. Kada se udvostručilo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i lagano premijesite. Podijelite ga na jedan veći i više manjih kruščića. Pustite da se dižu oko 15 minuta, a zatim od manjih kruščića oblikujte peciva, dok veći razvaljajte, po njemu posložite sir i šunku i zarolajte. Tako pripremljena peciva neka se dižu još pola sata, a zatim ih premažite umućenim jajem, pospite soli i sezamom. Pecite na 200 stupnjeva dok peciva ne porumene.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Lažna pastirska pita ili Pobacaj sve što imaš i zapeci s pire krumpirom i puno sira pita

Potrebno vam je:

  • 2 glavice luka
  • 3 veće mrkve
  • 1 komad korijena celera
  • 500 g junetine
  • 2 žlice pelata
  • 200 ml crnog vina
  • 350 g krumpira 
  • 50 g maslaca
  • 100 ml mlijeka
  • 100 g cheddara
  • 3 režnja češnjaka
  • 200 g graška
  • Timijan, peršin
  • Sol, papar
  • Temeljac

Priprema:

Najprije nasjeckajte meso na kockice. Stavite ga na dobro zagrijano ulje i dobro zapržite sa svih strana. Za to vrijeme nasjeckajte luk, mrkvu i celer. Kada je meso gotovo, dodajte mu luk, kratko pirjajte, a zatim ubacite i mrkvu, sjeckani češnjak i celer. Pirjajte dok ne nestane tekućine, a zatim dodajte vino. Pustite da alkohol ispari, pa ubacite i dvije žlice pelata i dodajte temeljac. Začinite soli, paprom i timijanom. Kuhajte jedan i pol do dva sata, isprobajte povrće i meso tijekom kuhanja te dodajte još začina i tekućine po želji. Pred kraj dodajte grašak. Trebali biste dobiti gusti umak s mekim komadima mesa. Na kraju ubacite peršin. Dok se umak krčka, očistite krumpir, nasjeckajte ga na kockice, pa ga skuhajte u vodi u koju ste ubacili i jedan režanj očišćenog češnjaka. Kuhajte dok krumpir ne omekša, a zatim mu dodajte maslac i mlijeko. Dodajte ribani cheddar, ubacite sve sastojke u mikser i pustite da dio pretvaranja krumpira u pire obavi za vas. Umak prebacite u vatrostalnu posudu, prekrijte ga pireom i po vrhu naribajte ostatak sira. Ubacite u pećnicu na 200 stupnjeva, pustite da poprimi zlatnu boju, pa poslužite još toplo.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Tart od jagoda

Za pripremu tijesta trebat će vam:

  • 150 g bijelog brašna
  • 150 g oštrog bijelog brašna
  • 150 g maslaca
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • Malo ribane korice limuna
  • Hladna voda

Ostalo:

  • 400 g jagoda
  • 3 grančice timijana
  • Tonka
  • 100 g šećera
  • 70 ml vode
  • Ekstrakt vanilije

Postupak pripreme:

Sve sastojke ubacite u posudu za miksanje i miksajte dok se ne formira kugla. Radite li tijesto rukama, svakako mijesite brzim pokretima kako rukama ne biste previše zagrijali tijesto. Tijesto ostavite u hladnjaku kako bi se stislo, a za to vrijeme pripremite sirup od timijana tako da zagrijete šećer i vodu, te ubacite nekoliko grančica timijana. Sirup pustite da se zagrijava i postane nešto gušći, a za to vrijeme nasjeckajte jagode. Prelijte ih sirupom i pustite da odstoje oko pola sata. Kada je tijesto odstajalo, razvaljajte ga te ga prebacite u kalup za pitu. Dno tijesta izbodite vilicom ili nožem i pecite oko 10 minuta na 180 stupnjeva. Kada je tijesto na pola pečeno, dodajte mu jagode, pokapajte s još sirupa i pecite u pećnici još 15, odnosno 25 minuta, ovisno o veličini tarta. 

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

P.S. Nadam se da ćete skupiti hrabrosti i uskočiti u pomoć mamama čak i kad u pitanju nije samo onaj jedan dan u godini na koji ih veličamo na društvenim mrežama i kupujemo skupe poklone ne bi li se barem tada osjećale posebno. Naravno, na kraju ćete vjerojatno požaliti zbog bolova u leđima i žuljeva od sjeckanja, ali duboko u sebi bit ćete ponosni što ste, barem ovako za sebe, odali počast svim vrijedim mamama. Mame, najbolje ste!
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.