Najčešća namirnica za kojom posežemo kad smo depresivni jest čokolada koja obiluje nezdravim šećerima i kalorijama (osim ako se ne radi o tamnim čokoladama s visokim udjelom kakaa). Nakon određenog vremena postanemo nezadovoljni pa opet posežemo za hranom i tako upadnemo u začarani krug.
Umjesto čokolada bogatih nezdravim ugljikohidratima napravite domaću čokoladu koristeći rogač u prahu. Ova je namirnica bogat izvor minerala i vitamina te pospješuje metabolizam.
Sastojci
• 50 g kakao maslaca
• 30 g kokosovog maslaca
• 7 jušnih žlica organskog rogača u prahu
• 2 jušne žlice organskog kakaa u prahu
• 1 čajna žličica cejlonskog cimeta
• 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
• 1 jušna žlica meda ili agavinog sirupa
• sušene goji bobice
• krupno rezani bademi
Priprema
1. Na pari, u manjoj posudi (koja je iznad veće posude s vrelom vodom) rastopite kakao maslac i kokosov maslac .
2. Dodajte rogač i kakao u prahu, vaniliju, cimet i med te dobro promiješajte.
3. Obložite neki manji kalup za pečenje papirom za pečenje i ulijte dobivenu smjesu.
4. Bademe krupno narežite (možete ih staviti u multipraktik i miksati ih par sekundi). Posipajte smjesu u kalupu bademima i sušenim goji bobicama.
5. Čokoladu stavite u hladnjak da se stvrdne.
6. Prije posluživanja čokoladu natrgajte ili narežite na željeni oblik ,veličinu i broj komada .
Uživajte u domaćoj čokoladi i otjerajte zimsku depresiju!
Ivanku Brček, Zdravu.ivu, pratite na njenom blogu, Facebooku, Instagramu i Pinterestu!