Ako preferirate biskvite, ovaj će vam recept biti visoko na listi omiljenih. Većinu namirnica sigurno već imate u svojim kuhinjama pa nema izgovora da ne napravite sočan kolač s kakaom i tikvicama.
Obavezno dodajte malo čokolade i kandirane korice naranče i uživajte u svakom zalogaju....
Još genijalnih recepata naše kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
Suhi sastojci:
- 320 g glatkog brašna
- 50 g kakaa
- 1 žličica soli
- 1 prašak za pecivo
- 1 žličica cimeta
Mokri sastojci:
- 3 jaja
- 200 g šećera
- 150 ml ulja
- 100 ml tekućeg jogurta
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
- 2 tikvice srednje veličine
*Po želji ušećerena kora naranče (50-ak g) i 100 g sitno nasjeckane tamne čokolade
Priprema:
- Tepsiju za pečenje (30 x 20cm) obložite papirom za pečenje, a pećnicu upalite na 175 stupnjeva.
- Suhe sastojke sjedinite u većoj posudi za miješanje. U drugoj posudi pjenjačom malo izlupajte jaja sa šećerom, a onda dodajte ostale mokre sastojke.
- Sad istresite mokre sastojke u suhe i miješajte dok se sve ne poveže. Smjesa će biti gusta i teže će se miješati, ali u tom trenutku dodajte tikvice koje ste ogulili i naribali. Kuhačom ili špatulom dobro promiješajte, dodajte ušećerenu koricu naranče ako koristite i istresite u tepsiju. Pospite nasjeckanom čokoladom i stavite peći. Ja sam u ovakvom kalupu pekla skoro 50 min (bude malo deblji, ali samim time i sočniji), s tim da sam provjeravala čačkalicom. Kad je izašla skoro čista, izvadila sam kolač i pustila da se ohladi.
Možete ga raditi i kao muffine ili u kalupu za kruh (mislim da bi bilo i više nego dovoljno za dvije štruce), ali onda provjeravajte češće čačkalicom i pecite vođeni tim testom.