Danas vam predstavljam recept za jednostavan, ali zato vrlo ukusan kolač od dizanog tijesta sa slatkim nadjevom od trešanja.
Nemojte puno razmišljati nego brzo zasučite rukave pa iznenadite mamu, baku ili susjeda s ovim ukusnim i mirisnim dizanicama!
SASTOJCI:
Dizano tijesto
• 1/2 svježeg kvasca
• 1 jaje
• 500 g glatkog brašna
• 2 žlice šećera
• 1 žličica soli
• 300 ml mlakog mlijeka
• 100 ml ulja
• naribana korica 1/2 limuna
Nadjev od trešanja
• 500 g otkoštenih trešanja
• 5 žlica šećera
• 1 vanilin šećer
• 2 žlice krušnih mrvica
• 1 žličica cimeta
PRIPREMA:
- Kvasac razmrvite pa pomiješajte sa šećerom i malo mlakog mlijeka (oduzmite od ukupne količine) pa ostavite da se zapjeni.
- U veću zdjelu stavite brašno, jaje, naribanu limunovu koricu, šećer, sol, mlijeko, ulje i pripremljeni kvasac. Umijesite glatko tijesto pa zdjelu prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplome mjestu dok tijesto ne udvostruči volumen.
- Dok čekate da se tijesto digne pripremite trešnje. Operite ih i očistite od koštica, a zatim ih pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom, cimetom i krušnim mrvicama.
- Kada tijesto dobije dovoljno na volumenu premijesite ga i podijelite na dva jednaka dijela. Svaki dio tijesta tanko razvaljajte u oblik pravokutnika, posipajte s nadjevom od trešanja pa čvrsto zarolajte.
- Rolade od tijesta posložite u lim za pečenje kojeg ste prethodno namastili i pobrašnili. Za ljepšu boju i sjaj, kolač prije pečenja možete premazati razmućenim jajetom.
- Kolač od trešanja pecite 45-50 minuta na temperaturi od 180°C. Prije posluživanja kolač možete posipati šećerom u prahu.
P.S. Želite li uživati u slatkim receptima naše Jannette, posjetite blog Slatki svijet i istoimene Facebook i Instagram profile.