Kaže se da je moguće prepoznati pravog kuhara po tome kako priprema jaja Iako jednostavno jelo, jaja zahtijevaju znanje i iskustvo da bi se postigao onaj savršeni izgled i okus.
Stoga je prvi korak u samom odabiru jaja koja moraju biti svježa i na sobnoj temperaturi. Uzimanjem jaja iz hladnjaka riskirate prekuhavanje žutanjka, stoga svakako pravilno temperirajte vašu omiljenu namirnicu.
Odabrati masnoću na kojoj ćete pripremiti jaje je vrlo jednostavno: preferirajte maslac ako uz jaja pripremate slaninu ili sličnu mesnu deliciju, a maslinovo ulje ako vam je na meniju povrće.
Nekoliko tehnika pripreme jaja
Sljedeći i možda najvažniji korak je temperatura pečenja. Tu već dolazimo do mnogih teorija i interpretacija, ali stvar je u suštini vrlo jednostavna. Ako volite jaja koja su na rubovima blago hrskava, a žutanjak mek i polutekuć tada zagrijte tavicu na maksimalnu temperaturu stavite jaje i ostavite 30 sekundi. Zatim smanjite temperaturu i pecite još jednu minutu.
No, ako volite „kompaktno“ jaje na oko možda je najbolja tehnika ona koju zagovara Jamie Oliver, a koja podrazumijeva razbijanje jaja u hladnoj tavici i lagano pečenje sa uljem na srednjoj temperaturi cijelo vrijeme. Ako ulje počne“krčkati“ - temperatura je previsoka i treba ju odmah smanjiti. Ova tehnika zahtijeva više vremena, ali dobivate jaje mekane i ravnomjerne strukture.
Za napredne:
Neki bi mogli tvrditi da je priprema savršenog jaja na oko nepremostiv problem budući da žutanjak i bjelanjak postižu svoje idealno stanje na različitim temperaturama. Rješenje koje se nudi je kuhati cijelo jaje na 67°C 40 minuta. Zatim treba odvojiti žutanjak i baciti bjelanke.
Sljedeći korak je uzeti 10 svježih jaja ( na 4 žutanjka!) i dobro ih „istući“ uz dodat soli i vrhnja i peći pokriveno u pećnici na 160°C 12 minuta. Kada su bjelanjci pečeni na vrh stavite prethodno skuhane žutanjke i savršena jaja na oko su gotova.
Trebamo tvoju pomoć! Tražimo i nagrađujemo najbolje regionalne food blogove u natječaju Gastro zvijezda. Dođi na website Gastrozvijezda.hr i reci nam koji su tvoji omiljeni food blogovi. Voli te tvoj Gastro.hr tim! :)