Kolumne 23. listopada 2017.

Par trikova za savršena jaja

Kuhana jaja
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Kaže se da je moguće prepoznati pravog kuhara po tome kako priprema jaja Iako jednostavno jelo, jaja zahtijevaju znanje i iskustvo da bi se postigao onaj savršeni izgled i okus.

Kaže se da je moguće prepoznati pravog kuhara po tome kako priprema jaja Iako jednostavno jelo, jaja zahtijevaju znanje i iskustvo da bi se postigao onaj savršeni izgled i okus.

 

Možda vas zanima... Jaja na 5 načina – za doručak, ručak i uz kavu Recepti

 

Stoga je prvi korak u samom odabiru jaja koja moraju biti svježa i na sobnoj temperaturi. Uzimanjem jaja iz hladnjaka riskirate prekuhavanje žutanjka, stoga svakako pravilno temperirajte vašu omiljenu namirnicu.

jaja  | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Odabrati masnoću na kojoj ćete pripremiti jaje je vrlo jednostavno: preferirajte maslac ako uz jaja pripremate slaninu ili sličnu mesnu deliciju, a maslinovo ulje ako vam je na meniju povrće.

Nekoliko tehnika pripreme jaja

Sljedeći i možda najvažniji korak je temperatura pečenja. Tu već dolazimo do mnogih teorija i interpretacija, ali stvar je u suštini vrlo jednostavna. Ako volite jaja koja su na rubovima blago hrskava, a žutanjak mek i polutekuć tada zagrijte tavicu na maksimalnu temperaturu stavite jaje i ostavite 30 sekundi. Zatim smanjite temperaturu i pecite još jednu minutu.

 

Možda vas zanima... Jaja i rajčice tvore savršen ljetni doručak! Recepti

 

No, ako volite „kompaktno“ jaje na oko možda je najbolja tehnika ona koju zagovara Jamie Oliver, a koja podrazumijeva razbijanje jaja u hladnoj tavici i lagano pečenje sa uljem na srednjoj temperaturi cijelo vrijeme. Ako ulje počne“krčkati“ - temperatura je previsoka i treba ju odmah smanjiti. Ova tehnika zahtijeva više vremena, ali dobivate jaje mekane i ravnomjerne strukture.

razbijanje jaja | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Za napredne:

Neki bi mogli tvrditi da je priprema savršenog jaja na oko nepremostiv problem budući da žutanjak i bjelanjak postižu svoje idealno stanje na različitim temperaturama. Rješenje koje se nudi je kuhati cijelo jaje na 67°C 40 minuta. Zatim treba odvojiti žutanjak i baciti bjelanke.

 

Možda vas zanima... 4 kraljevske juhe za sjajan obiteljski ručak Kolumne

 

Sljedeći korak je uzeti 10 svježih jaja ( na 4 žutanjka!) i dobro ih „istući“ uz dodat soli i vrhnja i peći pokriveno u pećnici na 160°C 12 minuta. Kada su bjelanjci pečeni na vrh stavite prethodno skuhane žutanjke i savršena jaja na oko su gotova.

 

Trebamo tvoju pomoć! Tražimo i nagrađujemo najbolje regionalne food blogove u natječaju Gastro zvijezda. Dođi na website Gastrozvijezda.hr i reci nam koji su tvoji omiljeni food blogovi. Voli te tvoj Gastro.hr tim! :) 

 | Author: Gastro.hr

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.