Kolumne 2867 prikaza 23. listopada 2017.

Par trikova za savršena jaja

Kuhana jaja
Thinkstock
Kaže se da je moguće prepoznati pravog kuhara po tome kako priprema jaja Iako jednostavno jelo, jaja zahtijevaju znanje i iskustvo da bi se postigao onaj savršeni izgled i okus.

Kaže se da je moguće prepoznati pravog kuhara po tome kako priprema jaja Iako jednostavno jelo, jaja zahtijevaju znanje i iskustvo da bi se postigao onaj savršeni izgled i okus.

 

Možda vas zanima... Jaja na 5 načina – za doručak, ručak i uz kavu Recepti

 

Stoga je prvi korak u samom odabiru jaja koja moraju biti svježa i na sobnoj temperaturi. Uzimanjem jaja iz hladnjaka riskirate prekuhavanje žutanjka, stoga svakako pravilno temperirajte vašu omiljenu namirnicu.

jaja  | Author: Thinkstock Thinkstock

Odabrati masnoću na kojoj ćete pripremiti jaje je vrlo jednostavno: preferirajte maslac ako uz jaja pripremate slaninu ili sličnu mesnu deliciju, a maslinovo ulje ako vam je na meniju povrće.

Nekoliko tehnika pripreme jaja

Sljedeći i možda najvažniji korak je temperatura pečenja. Tu već dolazimo do mnogih teorija i interpretacija, ali stvar je u suštini vrlo jednostavna. Ako volite jaja koja su na rubovima blago hrskava, a žutanjak mek i polutekuć tada zagrijte tavicu na maksimalnu temperaturu stavite jaje i ostavite 30 sekundi. Zatim smanjite temperaturu i pecite još jednu minutu.

 

Možda vas zanima... Jaja i rajčice tvore savršen ljetni doručak! Recepti

 

No, ako volite „kompaktno“ jaje na oko možda je najbolja tehnika ona koju zagovara Jamie Oliver, a koja podrazumijeva razbijanje jaja u hladnoj tavici i lagano pečenje sa uljem na srednjoj temperaturi cijelo vrijeme. Ako ulje počne“krčkati“ - temperatura je previsoka i treba ju odmah smanjiti. Ova tehnika zahtijeva više vremena, ali dobivate jaje mekane i ravnomjerne strukture.

razbijanje jaja | Author: Thinkstock Thinkstock

Za napredne:

Neki bi mogli tvrditi da je priprema savršenog jaja na oko nepremostiv problem budući da žutanjak i bjelanjak postižu svoje idealno stanje na različitim temperaturama. Rješenje koje se nudi je kuhati cijelo jaje na 67°C 40 minuta. Zatim treba odvojiti žutanjak i baciti bjelanke.

 

Možda vas zanima... 4 kraljevske juhe za sjajan obiteljski ručak Kolumne

 

Sljedeći korak je uzeti 10 svježih jaja ( na 4 žutanjka!) i dobro ih „istući“ uz dodat soli i vrhnja i peći pokriveno u pećnici na 160°C 12 minuta. Kada su bjelanjci pečeni na vrh stavite prethodno skuhane žutanjke i savršena jaja na oko su gotova.

 

Trebamo tvoju pomoć! Tražimo i nagrađujemo najbolje regionalne food blogove u natječaju Gastro zvijezda. Dođi na website Gastrozvijezda.hr i reci nam koji su tvoji omiljeni food blogovi. Voli te tvoj Gastro.hr tim! :) 

 | Author: Gastro.hr

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.