Jedno od tih putovanja bilo je davne 1926. godine na Novom Zelandu, kad je majstor kuhar pripremio ovaj desert u čast svjetski priznatoj balerini Ani Pavlovoj. I sve do danas, ovaj desertni klasik ostao je nepromijenjen u svojoj recepturi. Pitate se zašto?. Jednostavno, jer je savršen, osvježavajuć i pruža užitke jedući, baš kao i svaki pokret poznate balerine.
Sastojci:
- 3 bjelanjka
- 175 g finog šećera
- 1 žličica jabučnog octa
- 1 žličica škrobnog brašna
- 3 dcl tučenog punomasnog vrhnja
- Svježe jagode
Priprema:
1. Tucite bjelanjke sa šećerom uz dodatak octa. Kad dobijete finu smjesu, lagano umiješajte škrobno brašno da biste dobili takozvanu francusku meringue.
2. Oblikujte je na papiru za pečenje i pecite 1 sat na 150 stupnjeva, dok se ne posuši i postane hrskava. Sredina torte bi trebala biti malo tanja kako biste dobili "gnjezdast" oblik.
3. Kad se ohladi, nadjenite je tučenim vrhnjem i svježim jagodama.
4. Poslužite odmah.