Kolumne 27. veljače 2017.

Pečene jabuke s orasima i medenim umakom

Iva Tomić Smojver
gastro postao gastro.24sata.hr
Kada si u stisci s vremenom i još s tri bebe doma, onda i ovako pečene jabučice spadaju u domenu comfort fooda, a i vrhunskog deserta u isto vrijeme!

Sve što je brzo, jednostavno, zdravo seljački dolazi u obzir. Pa opet ne mogu se oteti dojmu da su nam ove jabučice ispale i oku ugodne i nepcu jako slatke i ukusne s obzirom na okolnosti i kreativni nered. Imali smo doma zapravo puno domaćih jabuka, a uz svježi sok i smoothieje ovo je idealna mjera za "utrošiti" ostatak.

 | Author: Iva Tomić Smojver Iva Tomić Smojver

Možete ih poslužiti i kao doručak, ako dodate dvije žlice zobenih pahuljica u punjenje ili kao brunch, a divne su uz kuglicu sladoleda kao pravi pravcati desert!

Potrebni sastojci:

  • 6 jabuka srednje veličine (jana gold, golden delicious, honeycrisp)
  • 1 žlica maslaca
  • 1 žlica šećera kokosova cvijeta ili meda
  • 1 žlica cimeta
  • 120 g oraha mljevenih
  • limunov sok od jednog limuna

Za medeni umak od maslaca:

  • 2 žličice maslaca
  • 3 žlice meda

I još:

  • 3 žličice maslaca od badema (nije obavezno)
  • cimet, cimet, cimet
  • tostirani lješnjaci

 | Author: Iva Tomić Smojver Iva Tomić Smojver

Postupak izrade:

1. Pećnicu zagrijte na 200°C. Operite i izdubite jabuke s malom žličicom, nemojte ići skroz do ruba jer one moraju ostati čitave tijekom pečenja. Isjeckajte meso jabuka koje ste izdubili.
2. U maloj posudi na laganoj vatri zagrijte žlicu maslaca, pa dodajte sjeckane jabuke, cimet i šećer. Kuhajte dok jabuke ne omekšaju, Dodajte potom limunov sok i mljevene orahe, promiješajte i pustite na vatri još malo, tek toliko da se okusi ne spoje.
3. Tostirajte lješnjake na tavi ili u pećnici, Ja ih obično pečem na 180°C oko 15-ak minuta, oljuštite ih i nasjeckajte. Pripremite medeni umak, tako da ćete na laganoj vatri zagrijati maslac, pustite ga da provrije, pa mu dodajte med, miješajte minutu, dvije, pa maknite s vatre.
4. Sada možete puniti svoje jabučice. Svaku jabuku iznutra posipajte s cimetom (ja ga obožavam, pa to napravim malo previse), na dno stavite pola žličice maslaca od badema ako želite, pa punite nadjevom od oraha do vrha i posipajte lješnjacima.
5. Jabuke pecite oko 35 minuta na temperaturi od 180°C - 200°C.
6. Dok su još vruće prelijte ih umakom od vrućeg meda. Naravno da uvijek možete na vrh dodati i veliku kuglicu sladoleda od vanilije!

Ivu možete pratiti na njenom Facebook profilu i blogu.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.