Kolumne 02. lipnja 2018.

Pečene rotkvice, surimi i curry u sjajnoj proljetnoj salati

foto: Tihana Lohinski
gastro postao gastro.24sata.hr
Ljeto u travnju? Svi se nešto žale kako ovo vrijeme nije normalno – možda i nije baš normalno da palim klimu u stanu već u travnju, ali iskreno, meni je to puno draže od zime i snijega u ožujku. Ili zime i snijega bilo kada, zapravo.

Proljeće i ljeto me uvijek vesele zbog izbora finih namirnica, posebno voća i povrća (meso mi je uvijek bilo manje važno). Lijepo vrijeme me inspirira i na smišljanje novih jela i okusa pa je tako nastala i ova salata. Tek sam nedavno otkrila svu divotu pečenih rotkvica – to je nešto potpuno drugačije od svježih rotkvica i jako, jako fino! Od tada redovito pečene rotkvice dodajem u ovakve toplo-hladne salate.

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

 

Surimi štapiće pak nisam jela već sto godina i potpuno sam zaboravila na njih, dok ih jučer nisam vidjela u dućanu. Kupila sam i odlučila da ću ih iskoristiti možda za neku tjesteninu ili rižoto, ali u frižideru sam imala salatu koju je trebalo potrošiti. Dok sam tražila recepte za inspiraciju, nailazila sam uglavnom na surimi salate s tjesteninom i umakom od majoneze.

Ja sam ipak zamislila nešto malo lakše, a opet dovoljno zasitno za lagani ručak, pa sam dodala još tikvice i jaje, a umjesto standardnog dresinga od jogurta, maslinova ulja i limuna/octa, ovaj sam mu put dodala malo curryja, tek toliko da da salati posebniji okus. Zadovoljna sam, a ako vi ne volite curry, slobodno ga izostavite i začinite salatu dresingom po vašem ukusu.

P.S. Surimi štapiće nije potrebno peći ili kuhati. Možete ih zagrijati ili jesti hladne.

Navedeni sastojci dovoljni su za dvije porcije.

 

Možda vas zanima... Kuskus salata s grahom, mladim lukom i kukuruzom Kolumne

 

Još Tihaninih slasnih recepata pronađite na blogu Strawberry Soup, na istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu

 

Možda vas zanima... Quiche Lorraine - priča o najfinijoj piti na svijetu Kolumne


 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

 

Za salatu:

  • 2 zelene tikvice (koristila sam one okrugle)
  • paket surimi štapića
  • paket miješane salate (rikola, baby špinat, matovilac, zelena salata…)
  • nekoliko rotkvica
  • rajčica ili cherry rajčice
  • 2 jaja

Za dressing:

  • 6 žlica maslinova ulja
  • sok od pola limuna
  • malo jogurta (količina po želji)
  • 1/3 žličice soli
  • pola žličice curry praha

Priprema:

  1. U blenderu izmiksajte sve sastojke za dressing.
  2. Zelene salate operite i složite ih na tanjur kao podlogu.  Začinite dressingom.
  3. Skuhajte jaje (7-8 minuta).
  4. Rotkvice stavite na manji pleh na papir za pečenje. Posolite ih i pokapajte s malo maslinova ulja. Pecit 20-ak minuta u pećnici.
  5. Tikvice narežite na ploške (ne pretanke). Posolite i ispecite na grill tavi, ili također u pećnici.
  6. Rajčicu operite i narežite.
  7. Na začinjenu podlogu od zelene salate poslažite redom rajčicu, grilane tikvice, pečene rotkvice, surimi štapiće i jaje. Dodatno prelijte dressingom, onom količinom koja vam odgovara, i uživajte u finoj, laganoj i zdravoj salati!

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.