Kolumne Zajedno na Uskrs 11. travnja 2020.

Picek s mlincima za tvoj uskršnji stol

Marijana Zlomislić
gastro postao gastro.24sata.hr
  • Naši najdraži food blogeri Gastrolovci udružili su snage i osmislili bogat jelovnik za nadolazeće blagdane
  • U svojim su domovima pripremili niz blagdanskih specijaliteta koji se okusom odlično nadopunjuju
  • Inspiraciju za pripremu uskrsnog ručka potraži u specijalu „Zajedno na Uskrs“

Ništa ne govori blagdani kao picek s mlincima. Seka i ja smo svake godine brojale dane do Uskrsa i neizmjernih količina francuske salate i piceka s mlincima. Za doručak, ručak, večeru.

Ove godine je za sve nas nova i specifična situacija koja produbljuje značenje i naglašava važnost obitelji i nesebične ljubavi. Ostanite doma, pazite se, volite, smanjite rizik. 

 

Možda vas zanima... Odličan recept za pahuljastu kukuruznu zlevku Kolumne

 


Inspiraciju potražite na Instagram i Facebook profilu Un Mondo di Sapori.

 | Author: Marijana Zlomislić Marijana Zlomislić

Sastojci za mlince:

  • 400 g brašna glatkog
  • 1 žličica soli
  • 260 g vode

Priprema:

  1. Zamijesite čvrsto i glatko tijesto. Podijelite na dva dijela i pokrijte prozirnom folijom.
  2. Zagrijte pećnicu s preokrenutim plehom od pećnice na najvišu temperaturu.
  3. Svaku kuglicu tijesta na pobrašnjenoj površini razvaljajte na tanko i prerežite po pola.
  4. List tijesta stavljajte direktno na vrući pleh u pećnici. Pecite dok ne dobije smećkaste pjegice. Hladite na suhoj krpi svaki list zasebno. 

 | Author: Marijana Zlomislić Marijana Zlomislić

Sastojci za pile:

  • 1 manje pile (cca 2 kg)
  • 1 manji limun
  • 1 manja glavica luka
  • 3 režnja češnjaka
  • 10-ak grančica svježe majčine dušice 
  • Stručak svježeg bosiljka 
  • Sol, papar
  • 1 žlica masnoće po izboru (ulje, rastopljeni maslac, svinjska mast)

 

Možda vas zanima... Za Uskrs začini i zarolaj janjeći flam Kolumne

 

Priprema:

  1. Pile nasolite iznutra te napunite četvrtinama luka, limuna, očišćenim režnjevima češnjaka i začinima (umjesto bosiljka i majčine dušice možete koristiti i svježi peršin). Premažite masnoćom, posolite i popaprite sa svih strana. Povežite koncem za pečenje krilca i batke.
  2. Stavite peći u poklopljenu posudu 90 minuta na 200 stupnjeva. Zatim otvorite i zapecite da se koža zarumeni. 
  3. Mlince prelijte kipućom vodom i ostavite da omekšaju. Ocijedite ako je potrebno te ih umiješajte u masnoću od pečenja pileta. Servirajte odmah.

Sretni blagdani!

 | Author: Marijana Zlomislić Marijana Zlomislić

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.