gastro postao
Mjesto u samom centru blagdanskog ručka zaslužuju picek s hrskavom kožicom i fini domaći mlinci...
Ništa ne govori blagdani kao picek s mlincima. Seka i ja smo svake godine brojale dane do Uskrsa i neizmjernih količina francuske salate i piceka s mlincima. Za doručak, ručak, večeru...
Tako možeš i ti, samo prati recept u nastavku. Dobar tek i sretni blagdani!
Inspiraciju potražite na Instagram i Facebook profilu Un Mondo di Sapori.
Sastojci za mlince:
- 400 g brašna glatkog
- 1 žličica soli
- 260 g vode
Priprema:
- Zamijesi čvrsto i glatko tijesto. Podijeli na dva dijela i pokrij prozirnom folijom.
- Zagrij pećnicu s preokrenutim plehom od pećnice na najvišu temperaturu.
- Svaku kuglicu tijesta na pobrašnjenoj površini razvaljaj na tanko i prereži na pola.
- List tijesta stavljaj direktno na vrući pleh u pećnici. Peci dok ne dobije smećkaste pjegice. Hladi na suhoj krpi svaki list zasebno.
Sastojci za pile:
- 1 manje pile (cca 2 kg)
- 1 manji limun
- 1 manja glavica luka
- 3 režnja češnjaka
- 10-ak grančica svježe majčine dušice
- Stručak svježeg bosiljka
- Sol, papar
- 1 žlica masnoće po izboru (ulje, rastopljeni maslac, svinjska mast)
Priprema:
- Pile nasoli iznutra te napuni četvrtinama luka, limuna, očišćenim režnjevima češnjaka i začinima (umjesto bosiljka i majčine dušice možeš koristiti i svježi peršin). Premaži masnoćom, posoli i popapri sa svih strana. Poveži koncem za pečenje krilca i batke.
- Stavi peći u poklopljenu posudu 90 minuta na 200 stupnjeva. Zatim otvori i zapeci da se koža zarumeni.
- Mlince prelij kipućom vodom i ostavi da omekšaju. Ocijedi ako je potrebno te ih umiješaj u masnoću od pečenja pileta. Serviraj odmah.
Sretni blagdani!