gastro postao
- Naši najdraži food blogeri Gastrolovci udružili su snage i osmislili bogat jelovnik za nadolazeće blagdane
- U svojim su domovima pripremili niz blagdanskih specijaliteta koji se okusom odlično nadopunjuju
- Inspiraciju za pripremu uskrsnog ručka potraži u specijalu „Zajedno na Uskrs“
Ništa ne govori blagdani kao picek s mlincima. Seka i ja smo svake godine brojale dane do Uskrsa i neizmjernih količina francuske salate i piceka s mlincima. Za doručak, ručak, večeru.
Ove godine je za sve nas nova i specifična situacija koja produbljuje značenje i naglašava važnost obitelji i nesebične ljubavi. Ostanite doma, pazite se, volite, smanjite rizik.
Inspiraciju potražite na Instagram i Facebook profilu Un Mondo di Sapori.
Marijana Zlomislić
Sastojci za mlince:
- 400 g brašna glatkog
- 1 žličica soli
- 260 g vode
Priprema:
- Zamijesite čvrsto i glatko tijesto. Podijelite na dva dijela i pokrijte prozirnom folijom.
- Zagrijte pećnicu s preokrenutim plehom od pećnice na najvišu temperaturu.
- Svaku kuglicu tijesta na pobrašnjenoj površini razvaljajte na tanko i prerežite po pola.
- List tijesta stavljajte direktno na vrući pleh u pećnici. Pecite dok ne dobije smećkaste pjegice. Hladite na suhoj krpi svaki list zasebno.
Marijana Zlomislić
Sastojci za pile:
- 1 manje pile (cca 2 kg)
- 1 manji limun
- 1 manja glavica luka
- 3 režnja češnjaka
- 10-ak grančica svježe majčine dušice
- Stručak svježeg bosiljka
- Sol, papar
- 1 žlica masnoće po izboru (ulje, rastopljeni maslac, svinjska mast)
Priprema:
- Pile nasolite iznutra te napunite četvrtinama luka, limuna, očišćenim režnjevima češnjaka i začinima (umjesto bosiljka i majčine dušice možete koristiti i svježi peršin). Premažite masnoćom, posolite i popaprite sa svih strana. Povežite koncem za pečenje krilca i batke.
- Stavite peći u poklopljenu posudu 90 minuta na 200 stupnjeva. Zatim otvorite i zapecite da se koža zarumeni.
- Mlince prelijte kipućom vodom i ostavite da omekšaju. Ocijedite ako je potrebno te ih umiješajte u masnoću od pečenja pileta. Servirajte odmah.
Sretni blagdani!
Marijana Zlomislić