Kolumne Zajedno na Uskrs 03. travnja 2021.

Picek s domaćim mlincima za tvoj uskršnji stol

foto: Marijana Zlomislić
gastro postao gastro.24sata.hr
Mjesto u samom centru blagdanskog ručka zaslužuju picek s hrskavom kožicom i fini domaći mlinci...

Ništa ne govori blagdani kao picek s mlincima. Seka i ja smo svake godine brojale dane do Uskrsa i neizmjernih količina francuske salate i piceka s mlincima. Za doručak, ručak, večeru...

Tako možeš i ti, samo prati recept u nastavku. Dobar tek i sretni blagdani!

 

Možda vas zanima... Odličan recept za pahuljastu kukuruznu zlevku Kolumne

 


Inspiraciju potražite na Instagram i Facebook profilu Un Mondo di Sapori.

 | Author: Marijana Zlomislić foto: Marijana Zlomislić

Sastojci za mlince:

  • 400 g brašna glatkog
  • 1 žličica soli
  • 260 g vode

Priprema:

  1. Zamijesi čvrsto i glatko tijesto. Podijeli na dva dijela i pokrij prozirnom folijom.
  2. Zagrij pećnicu s preokrenutim plehom od pećnice na najvišu temperaturu.
  3. Svaku kuglicu tijesta na pobrašnjenoj površini razvaljaj na tanko i prereži na pola.
  4. List tijesta stavljaj direktno na vrući pleh u pećnici. Peci dok ne dobije smećkaste pjegice. Hladi na suhoj krpi svaki list zasebno. 

 

Rolani janjeći flam Možda vas zanima... Rolani janjeći flam slasna je ideja za uskrsni ručak Recepti

 

 

Sastojci za pile:

  • 1 manje pile (cca 2 kg)
  • 1 manji limun
  • 1 manja glavica luka
  • 3 režnja češnjaka
  • 10-ak grančica svježe majčine dušice 
  • Stručak svježeg bosiljka 
  • Sol, papar
  • 1 žlica masnoće po izboru (ulje, rastopljeni maslac, svinjska mast)

Priprema:

  1. Pile nasoli iznutra te napuni četvrtinama luka, limuna, očišćenim režnjevima češnjaka i začinima (umjesto bosiljka i majčine dušice možeš koristiti i svježi peršin). Premaži masnoćom, posoli i popapri sa svih strana. Poveži koncem za pečenje krilca i batke.
  2. Stavi peći u poklopljenu posudu 90 minuta na 200 stupnjeva. Zatim otvori i zapeci da se koža zarumeni. 
  3. Mlince prelij kipućom vodom i ostavi da omekšaju. Ocijedi ako je potrebno te ih umiješaj u masnoću od pečenja pileta. Serviraj odmah.

Sretni blagdani!

 | Author: Marijana Zlomislić foto: Marijana Zlomislić

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.