Kolumne 18. listopada 2018.

Pingu Gelato: talijanski gelato u centru Zagreba

foto: Pingu Gelato
gastro postao gastro.24sata.hr
Posjetili smo slastičarnicu „Pingu Gelato“  u Radićevoj ulici, gdje Zagrepčani od srpnja navraćaju na pravi talijanski gelato!

Slastičarnicu „Pingu Gelato“ možda ste zamijetili zbog velikog, retro modela korneta sa sladoledom.  Kornet nas je podsjetio na male lokalne slastičarnice u kojima smo u djetinjstvu hrabro isprobavali okuse poput “Plavog neba“, ali asocijacija ovdje staje. Pingu Gelato nudi pravi talijanski gelato, čija priprema traje čak dva dana – i po tome su jedinstveni!

 

 

Sladoled, čiju je pripremu vlasnica „Pingu Gelata“ usavršila u malom gradiću nedaleko od Padove, možete pojesti na terasi u Radićevoj 11 ili ponijeti kući u specijalnoj ambalaži koja održava temperaturu. Uz opciju sladoleda za van, nova zagrebačka slastičarnica u stalnoj ponudi ima i sladoledne i semifreddo torte. Moguće ih je naručiti i telefonski ili putem FB stranice.

Oni koji sladoled vežu isključivo uz ljeto mogli bi uživati u dva mala toplo-hladna kompromisa – vaflima i palačinkama sa sladoledom. 

 

 | Author: Pingu Gelato foto: Pingu Gelato

 

Meka za obožavatelje gelata

Zavirili smo i u mali pogon, smješten u dvorištu iza slastičarnice, kako bi vidjeli što sve prethodi serviranju u staklene vitrine. Nakon pasterizacije Veronika mlijeka i jednodnevnog stajanja, baza za sladoled se stavlja u stroj s metalnom lopaticom. Ovom se metodom odjednom mogu pripremiti dva do tri kilograma sladoleda, a sam postupak hlađenja traje desetak minuta. Hipnotizirano smo gledali kako nastaje klasičan sladoled od mlijeka, odnosno Fior di latte, koji ujedno služi i kao osnova za ostale kremaste okuse. Voćni se pripremaju bez mlijeka, što znači da ih mogu konzumirati i vegani.

 

 

Osim što smo sa žličicom besramno čekali ispred aparata kako bi čim prije isprobali Fior di latte gelato, odabrali smo i nekoliko drugih okusa. Vanilabuča je onaj zbog kojeg ćemo se ponovno vraćati. Kombinacija bučinog ulja, prženih koštica i sladoleda od vanilije je izvrsna; kremast je, prirodan i okusi su uravnoteženi. Ako ste skeptični prema bučinom ulju i sjemenkama, možete odabrati između 15-ak različitih okusa. Preporučujemo i sladolede od slanog kikirikija, maline, čokolade i mente te popularni „Pino Pinguino“ od mlijeka i istoimenog čokoladnog preljeva. 

 

 | Author:

 

Iako je plan bio pisati samo o sladoledu, u redakciju smo se vratili s paketom kolača iz stalne ponude. Ribafish je uzurpirao tiramisu s jagodama pa o njemu ne možemo ni pisati, ali zato smo uspjeli isprobati klasičan tiramisu, semifredo s jogurtom i kupinama i Nutella tortu. Semifredo je osvojio kušače i dao nam još jedan razlog za povratak u slastičarnicu „Pingu Gelato“. 

 

 

Sljedeći put kad budete šetali centrom ili se penjali prema Gornjem gradu, svratite na kuglicu kremastog, podatnog gelata. Želja je vlasnika da uživate nesputani godišnjim dobom, lokacijom na kojoj ga jedete i standardnim, već isprobanim okusima. 
 

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.