gastro postao
Kad je riječ o pizzi svatko ima svoje favorite ili one manje drage verzije. Netko voli tanje tijesto, netko deblje, neki vole jače pečenu, s manje sastojaka ili slabije pečenu, light verziju, ali rijetki su oni koji ju uopće ne vole. Danas vam predstavljam recept za moju najdražu pizzu kakvu sam prije puno godina prvi put probao u Italiji i koja je otad postala moj prvi izbor - piše naš bloger Ivan Dumančić na svojoj stranici Dumbina kuhinja...
Ako odlučite isprobati recept i ako imate dodatnih prijedloga ili nekih svojih malih tajni - čekam vas u komentarima!
Sastojci za dvije pizze
- 150 g oštrog brašna
- 150 g glatkog brašna
- 250 ml mlake vode
- ½ žličice soli
- 1 žličica šećera
- 5 g suhog kvasca
- 1 žlica maslinovog ulja
- 400 g pelata
- origano
- češnjak u prahu
- sol
- papar
- kečap
- šećer
- 80 g parmezana
- 60 g svinjske pečenice
- 200 g gauda sira
- 2 jaja
- 8 cherry rajčica
- 50 g rukole
- 180 g pršuta
- 1 žličica pesto umaka
- 4 žličice grčkog jogurta
- maslinovo ulje
Priprema:
- U toplu vodu umiješajte suhi kvasac i šećer i ostavite da odstoji jednu minutu.
- Pomiješajte obje vrste brašna s ½ žličice soli. Sve sastojke povežite i izradite ih vilicom dok ne postane teško za miješati.
- Cijelu smjesu izvadite na pobrašnjenu radnu površinu i mijesite tijesto dok ne postane glatko i rastezljivo, a kad mislite da bi moglo biti gotovo onda mijesite još dodatne 2-3 minute.
- Tijesto razdijelite u dvije jednake loptice koje ćete premazati s maslinovim uljem, pokrijte krpom i ostavite da se diže 2 sata na sobnoj temperaturi.
- Zagrijte pećnicu na 250C.
- Nakon 2 sata dizanja izradite tijesto na način da šakom pritisnite lopticu u sredinu i prstima gurate tijesto prema van kako bi dobili deblje rubove te okrugli oblik pizze.
- Za umak od rajčice pelate izrežite na manje komadiće te pomiješate s malo kečapa, soli, paprom, šećerom, origanom i češnjakom u prahu te ga stavite na tijesto.
- Na umak naribajte parmezan te stavite pola naribanog gauda sira. Sve ostale sastojke poslažite po volji, a cherry rajčice, rukolu i pršut ostavite za kraj.
- Pizzu pecite desetak minuta (ovisno o jačini pećnice), a kad bude gotova na nju stavite pršut, rukolu i cherry rajčice, par kapi maslinovog ulja te umak od pesta i grčkog jogurta.
Dobar tek! #dumbinakuhinja
Ivana možete pratiti na facebook stranici Dumbina kuhinja.