Svi volimo dobru alternativu bijelom tijestu za pizzu. Ova varijanta pizze od cvjetače nema puno ugljikohidrata, jednostavna je za pripremu, a usudili bi se reći ukusnija od standardne!
Recept vam piše Olja, a za više sjajnih recepata posjetite Instagram profil Olja's Kitchen.
Za tijesto od cvjetače trebat će vam:
- 4 šalice riže od cvjetače (srednja veličina cvjetače)
- 2 jaja
- 1 šalica mozzarelle
- 2 češnja sitno rendanog češnjaka
- sol i papar
Za salsa umak trebat će vam:
- 1 glavica luka
- 2 rajčice
- 150 mL pasirane rajčice
- origano, bosiljak, češnjak, sol, papar
Za nadjev će vam trebati:
- ljubičasti luk
- šparoge
- cherry rajčice
- gljive
- chilly papričice
- mozzarella
- feta sir
Kada imate sve, onda:
- Cvjetaču operite i isjeckajte na manje komade. Stavite ju u blender i usitnite (ako nemate blender izrendajte na trenicu).
- U kipuću vodu stavite rižu od cvjetače da se kuha 4-5 min.
- Možete staviti i u mikrovalnu na 7-8 min.
- Skuhanu rižu od cvjetače istresite u cjediljku. Ostavite da se ohladi a zatim je stavite u kuhinjsku krpu i dobro ocijedite. Važno je da ocijedite svu tekućinu iz cvjetače kako
- vam se tijesto ne bi raspadalo.
- U zdjelu dodajte ocijeđenu rižu od cvjetače, jaja, mozzarellu, sitno naribani češnjak, sol i papar.
- U pleh stavite papir za pečenje i tijesto oblikujte kao pizzu. Ja ga volim oblikovati malo tanje da mi bude više hrskavo, nekih 3 mm. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 230
- stupnjeva 15 min.
- Dok se tijesto peče nasjeckajte luk i rajčicu i dinstajte ih na maslinovom ulju. Dodajte pasiranu rajčicu te začinite origanom, češnjakom, soli, paprom, bosiljkom.
- Kada je umak postao gust stavite ga na pečeno tijesto od cvjetače i dodajte ostalo povrće i sir po želji.
- Vratite pizzu ponovno u pećnicu i pecite 8-10 min.
Dobar tek!