Kada smo krenuli s pripremom ove genijalne slane torte, na umu smo imali rođendan osobe koja ne voli previše slatkog, ali obožava slaninu, mast i čvarke. Odluka nije bila teška, trebalo je samo posložiti namirnice i baciti se na posao.
Umjesto masti koristili smo maslac, no kod pripreme ovog jela, svakako možete ubaciti i koju žlicu domaće masti za još bolje okuse. Dodajte tome i šaku sitno sjeckanih čvaraka, pa sve zajedno pretvorite u meko, prozračno tijesto.
Na kraju, pospite sjeckanom slaninom i pustite da se ispeče do zlatne boje. Kada je gotova, pogača bi trebala zamirisati čitavu kuhinju, a slanina se pretvoriti u hrskavo savršenstvo. Mi smo joj dodali još i malo ribanog sira te sitno sjeckanog mladog luka. Genijalno!
Potrebno vam je:
- 500 g brašna
- 250 ml toplog mlijeka
- 50 g maslaca
- 100 g čvaraka
- 100 g slanine ili pancete
- 1 žličica šećera
- 2 žličice soli
- 1 žličica suhog kvasca
- 1 jaje
Postupak pripreme:
- U toplo mlijeko dodajte kvasac i šećer, pomiješajte i pustite da se na vrhu stvori pjenica.
- U veći posudu stavite brašno, pa dodajte mlijeko s kvascem, jaje i otopljeni maslac.
- Na kraju dodajte sol i sjeckane čvarke te zamijesite tijesto.
- Pustite da se tijesto diže oko sat vremena.
- Prebacite ga u posudu za pečenje, pa premažite maslacem.
- Pustite da se diže još pola sata, a za to vrijeme nasjeckajte slaninu ili pancetu. Posložite je po pogači prije pečenja.
- Pecite 20 minuta do pola sata na 200 stupnjeva.
Dobar tek!