Kolumne 12. ožujka 2019.

Pogača sa slaninom i čvarcima – ultimativna slana torta

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Ova nimalo komplicirana, a tako slasna pogača idealna je alternativna omiljenoj talijanskoj pogači ili kruhu. Poslužiti je možete uz omiljene nareske, dipove, predjela i glavna jela, no odlična će biti i sama, kao grickalica uz pivo.

Kada smo krenuli s pripremom ove genijalne slane torte, na umu smo imali rođendan osobe koja ne voli previše slatkog, ali obožava slaninu, mast i čvarke. Odluka nije bila teška, trebalo je samo posložiti namirnice i baciti se na posao.

 

Možda vas zanima... Slavonska “nakitita” pogača - mirisna mesna gozba Kolumne

 

Umjesto masti koristili smo maslac, no kod pripreme ovog jela, svakako možete ubaciti i koju žlicu domaće masti za još bolje okuse. Dodajte tome i šaku sitno sjeckanih čvaraka, pa sve zajedno pretvorite u meko, prozračno tijesto.

Na kraju, pospite sjeckanom slaninom i pustite da se ispeče do zlatne boje. Kada je gotova, pogača bi trebala zamirisati čitavu kuhinju, a slanina se pretvoriti u hrskavo savršenstvo. Mi smo joj dodali još i malo ribanog sira te sitno sjeckanog mladog luka. Genijalno!

 

Možda vas zanima... Focaccia s rajčicom - aromatična pogača koju obožavamo Recepti

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Potrebno vam je:

  • 500 g brašna
  • 250 ml toplog mlijeka
  • 50 g maslaca
  • 100 g čvaraka
  • 100 g slanine ili pancete
  • 1 žličica šećera
  • 2 žličice soli
  • 1 žličica suhog kvasca
  • 1 jaje

Postupak pripreme:

  1. U toplo mlijeko dodajte kvasac i šećer, pomiješajte i pustite da se na vrhu stvori pjenica.
  2. U veći posudu stavite brašno, pa dodajte mlijeko s kvascem, jaje i otopljeni maslac.
  3. Na kraju dodajte sol i sjeckane čvarke te zamijesite tijesto.
  4. Pustite da se tijesto diže oko sat vremena.
  5. Prebacite ga u posudu za pečenje, pa premažite maslacem.
  6. Pustite da se diže još pola sata, a za to vrijeme nasjeckajte slaninu ili pancetu. Posložite je po pogači prije pečenja.
  7. Pecite 20 minuta do pola sata na 200 stupnjeva.

Dobar tek!

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.