Kolumne 799 prikaza 19. travnja 2017.

Postuskrsni macaronsi s kremom od šunke

Vedran Bošković
Vedran s bloga Začinjeno s ljubavlju u ovom nam postuskrsnom periodu donosi fantastičan recept za slane macaronse koji će vas u potpunosti iznenaditi!

Macaronsi su se u zadnje vrijeme pozicionirali kao jedan od najpoželjnijih kolačića u svijetu. Iskreno, mene su češće više razočarali nego oduševili svojim okusom ali to pridodajem tome da sam većinom kušao industrijske, a rijetko kad domaće.

Kako ja sebi volim uvijek malo zakomplicirati stvari, odlučio sam se da za svoj prvi pokušaj izrade macaronsa pokušam napraviti slanu verziju. Ideja je došla još prije nekog vremena kada sam vidio da se umjesto slatkim može puniti i slanim punjenjem, npr. kremom od lososa, jetrom peradi i sličnim delicijama.
 

 | Author: Vedran Bošković Vedran Bošković


Moje razmišljanje o vrsti punjenja je trajalo dosta kratko jer sam htio ponuditi jedan zanimljiv način kako iskoristiti ostatke od uskrsnog ručka tako da se kuhana šunka nametnula kao logičan izbor.

Nakon nekoliko dana istraživanja i biranja najboljih savjeta, odlučio sam se za minimalne izmjene recepata koji su manje više svima poznati. Osnovu sam potražio na dva bloga koje vode dvije dame, Matejka Mateja. Nekako sam bio siguran, prateći njihov rad, da kad je desert u pitanju ne mogu pogriješiti.

Samo mala napomena prije samog pisanja recepta, ova slatko-slana verzija se ili voli ili ne, nema između!
 

 | Author: Vedran Bošković Vedran Bošković


Sastojci:

  • 2 bjelanjaka
  • 35 g šećera
  • 60 g mljevenih badema
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 žličica sušenog kopra ili vlasca
  • 1 kocka smrznute koprive

Punjenje:

  • 100 g kuhane šunke
  • 50 g svježeg polumasnog sira
  • 50 g kiselog vrhnja
  • 1 žlica senfa

Dodatno:

  • rotkvice
  • malo soli

Priprema:

  1. Jaja najprije izvadite 2-3 sata prije početka pripreme na sobnu temperaturu. Odvojite bjelanjke od žumanjaka te ih miksajte na najmanjoj brzini. Pročitao sam dosta preporuka da se bjelanjci odvoje barem 2 dana prije pripreme macaronsa, ali isto tako sam  pročitao kao alternativu da ih nije loše na 10 sekundi staviti u mikrovalnu pećnicu. Dodajte polovicu šećera i ubrzajte miksanje na srednju brzinu s time da nakon jedne minute dodate ostatak šećera. Još par minuta miksati dok ne dobijete čvrsti snijeg.
  2. Ja sam u bjelanjke dodao jednu kocku smrznute koprive, tj. koprive koju sam blanširao, usitnio u blenderu i zamrznuo u kalupu za led.
  3. Mljevene bademe i šećer u prahu sjedinite i prosijte kako bi se uklonile mrvice od badema. Dodajte smjesi jednu žličicu začinskog bilja te špatulom umiješajte u snijeg kako bi dobili homogenu smjesu bez mjehurića zraka. Ako je smjesa prečvrsta, tj. ako ostaju “vrhovi”, još malo promiješajte.
  4. Na papiru za pečenje si iscrtajte krugove kako bi lakše postigli istu veličinu kolačića, stavite ga u tepsiju za pečenje te smjesu istiskujte uz pomoć slastičarske vrećice u krugove veličine 2-3 cm. Pripaziti da ostavite dovoljno mjesta između jer se smjesa lagano spljošti i raširi. Po želji posuti s malo soli.
  5. Udariti nekoliko puta od radnu površinu s tepsijom kako bi iz kolačića izbili zrak te ih pustiti da se suše na zraku cca 30 minuta, tj. dok površine više ne bude ljepljiva.
  6. Pećnicu zagrijati na 140°C i peći macaronse 15-20 minuta. U mom slučaju je to bilo ravno 18! Gotovi su kada se “klobuk” samo malo pomiče oko “stopala”. Izvaditi iz pećnice te ih prebaciti na radnu površinu kako bi se proces pečenja zaustavio. Kada se prohlade oprezno ih odvojiti od papira te si odmah sparite one koji si odgovaraju veličinom.
  7. Puniti ih unaprijed pripremljenom kremom a kako sam već rekao kod mene je to bila krema ili možda bolje rečeno, pašteta od kuhane šunke.
  8. Šunku narezati na sitno te zajedno sa svim ostalim sastojcima staviti u sjeckalicu/blender ili uz pomoć štapnog miksera sjediniti u glatku kremu. Kušati i po želji dodatno začiniti te staviti u hladnjak na hlađenje.
     

 | Author: Vedran Bošković Vedran Bošković


Vedranove recepte možete pronaći na blogu Začinjeno s ljubavlju i istoimenoj Facebook stranici.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.