Kolumne 10. rujna 2017.

Povoljan ručak u Zagrebu - Zalogajnica Saga by Šta si jeo

foto: EatOutZagreb
gastro postao gastro.24sata.hr
U prije nekoliko mjeseci otvorenoj zalogajnici Saga na Horvaćanskoj cesti 17 kuhaju se friška, iskrena i ukusna jela vrlo povoljnih cijena. Ovakav omjer nije često viđen po ugostiteljskim objektima i želimo vam ukazati na to, kao i dati vam ideju nove lokacije za ukusan ručak u Zagrebu. U ovom prostoru je i prije bio restoran, no oni su krenuli s potpuno novim pristupom ovoj gastro priči.

Dragi naši čitatelji željni ukusnog zalogaja - a to smo i mi sami iz EatOutZagreb tima - moramo se pohvaliti kako smo ovih dana opet na moru, no ovaj put ne u Istri i po Kvarneru, kakav je bio slučaj zadnjih mjeseci, nego smo na Murteru pri kraju Garden festivala te na Zlarinu i Kornatima, što možete popratiti na našoj Instagram ili Facebook stranici.

Ovih dana napisat ćemo i recenziju jedne konobe na Zlarinu, no prije toga – danas ćemo o zagrebačkoj zalogajnici Saga by Šta si jeo. 

 

 | Author: EatOutZagreb foto: EatOutZagreb

 

Pratimo ih već mjesecima sporadično preko društvenih mreža, a prije neki dan smo se i uputili tamo. I opa! Vratili se još 2 puta unutar nekoliko dana. Lokacija je pri križanju Savske i Horvaćanske, u zgradi (no na dijametralno suprotnoj strani) u kojoj je nekoć  žarila i palila pizzeria Baschiera 2. A uputa i za pripadnice ljepšeg spola koje su znale otići na sitni minival do bivšeg salona Renata na Horvaćanskoj – zalogajnica se nalazi upravo koji metar iza tog ulaza. 

Prvi put smo uzeli juhu koja je bila vrlo pristojna, a iza nje i rižoto od piletine i povrća (zbilja je žut kao na fotografiji, nije varka! Očito se nije šparalo šafrana u kuhinji), kao i ražnjiće uz prilog povrće sa žara. Sve dolazi za 15 minuta, okusom je iznad prosječne ponude gradskih zalogajnica, a cijenom su – malo za promjenu - ispod! Cijene gotovih jela su mahom od 22 (varivo) do 35 kuna te koju kunu više kada se radi o ribi (doći ćemo i do nje uskoro). 

 

 | Author: EatOutZagreb foto: EatOutZagreb


Zalogajnicu su pokrenula dva brata – Dino i Kristijan -  i misle ozbiljno. Simpatični Dino poslužuje jela i koliko je u njegovoj moći brine se da gostima bude ugodno, a barem na prvu ozbiljniji dio dvojca, brat Kristijan, uglavnom se nalazi u kuhinji i odrađuje vrlo dobar posao. 

Imaju vanjsku terasu pred ulazom s nekih dvadesetak sjedećih mjesta, koju ovih mjeseci planiraju pretvoriti u proširenu zatvorenu terasu, dok unutar omanjeg lokala imaju tek desetak sjedećih mjesta. 

 

 | Author: EatOutZagreb foto: EatOutZagreb

 | Author: EatOutZagreb foto: EatOutZagreb

 

Za sad nemaju dostavu, no možda ju uskoro pokrenu. Već su pokrenuli neke dogovore s tvrtkama iz susjedstva pa treba vidjeti kako će se stvari razvijati u tom smjeru.

Vratimo se hrani. Idući naš posjet tamo okrunili smo s dva jela – prvo jelo je rižoto sa špinatom i Grana Padano sirom. Tu fotografiju možete vidjeti na vrhu našeg članka. Odlično skuhana riža, nije prekuhana, nježno prokuhan špinat i fino umiješan sir te povrh toga sir u listićima po vrhu. Odlično, jednostavno i efektno jelo.

Drugo jelo je ramstek na žaru s prilogom - povrćem na žaru. Cijena ramsteka je nešto viša od prosječnih cijena u Sagi, 60 kuna, no to je i razumljivo i s obzirom na kategoriju mesa i dalje je povoljno. Meso je iznimno friško, odležano nekoliko dana (savjet – moglo bi odležati još koji dan zbog dodatne mekoće iako je bilo ukusno i pečeno taman kako treba).  

 

 | Author: EatOutZagreb foto: EatOutZagreb


Ostalo nam je mjesta i za desert pa smo pojeli sladoled od vanilije s preljevom od bučinog ulja. To nas je podsjetilo na posjet Đurinoj hiži pri Varaždinskim Toplicama, koja osim izvrsnih mesnih jela nudi i gotovo identičan desert. 

 

 | Author: EatOutZagreb foto: EatOutZagreb


Kad smo već u Zagrebu  zašto i sutradan ne bismo došli na odrezak tune sa žara? I došli smo. On košta više nego pristojnih 45 kuna, dok je prilog 13 kuna (uzeli smo blitvu na dalmatinski – pomiješanu s krumpirom). Bila je pravilno pečena i ukusna. Opet nešto što po cijeni gableca, a kvalitetom ipak iznad toga od nas dobiva plus.

 

 | Author: EatOutZagreb foto: EatOutZagreb


Želimo na kraju navesti kako zalogajnica Saga by Šta si jeo (ok, jesu li mogli dati duže i kompliciranije ime?) nije fine dining lokal. No oni to ni ne hine - ni jelovnikom ni radnim vremenom (ono je tek od ponedjeljka do petka od 10 do 17h). Dakle ciljaju na radni tjedan i na vrijeme ručka ili popularnog gableca, želi li netko jesti prijepodne. Ne želimo ni reći riječ brunch u istoj rečenici s riječi zalogajnica, ne bi bilo fer prema gastro čistuncima.  

Kakogod, u zalogajnici je hrana friška, fina i tehnički vrlo dobro pripremljena. Cijene su iznimno konkurentne i želimo im da nastave tim putem, morat će raditi puno zbog nižih cijena i držati ovu kvalitetu, pokleknu li u bilo čemu od navedenog urušit će se u sivilo lokala sličnog tipa u ostatku grada. Ovako su dobili i našu pažnju – jer su to i zaslužili.   

Naše ocjene bit će u okviru kategorije zalogajnica te se ne mogu uspoređivati s ocjenama fine dining restorana, jer si jednostavno nisu uska konkurencija. 

REZIME

Zalogajnica Saga by Šta si jeo, Horvaćanska cesta 17,  Zagreb
Telefon: 01/ 3027 333
Facebook stranica
Instagram stranica

OCJENE: 
Hrana:
4        
Usluga: 4
Cijena: uglavnom od 22 do 40 kuna
Plaćanje: Gotovina ili kartice

Gastro putovanja EatOutZagreb tima popratite na Instagram i Facebook stranicama.  
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.