Kolumne 15. prosinca 2016.

Povratak piroškama: Catering Topolovec

foto: Julio Frangen
gastro postao gastro.24sata.hr
Sjećate se vrelih piroški iz đačkih dana? Imamo dobru vijest za vas!

Miris piroški osvaja zrak u Rudešu i podsjeća na romantično vrijeme tradicionalnih ručno rađenih slastica i slanih zalogaja. Catering Topolovec je otvorio vrata i podsjetio nas na sve što smo propustili. Naime, ja nisam bila živa kada su oni bili hit u Bogovićevoj, ali se dobro sjećam kako mi majka i baka znaju reć: “Kako ne, svi smo išli na piroške kod Topolovca”.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Svaki puta kada bi netko spomenuo piroške, one bi spomenule prezime Topolovec. Uvijek me mučilo što ih neću probati i vidjeti u čemu je njihova tajna i zašto su ljudima ostale u tako dobrom sjećanju. Tako da sam bila poprilično uzbuđena kada sam shvatila da ću ih imati prilike probati. Poput onog filma “Povratak u budućnost”, prvo smo se malo vratili u prošlost kako bismo se vratili u budućnost.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Tomislav Topolovec nam je pričao o svom ocu Dragutinu i njegovom predanom radu u svojoj kuhinji. Svaki proizvod se ručno radio dok nije došao do savršenstva po vlastitom receptu. Na našu veliku sreću, uz puno ljubavi i truda, Tomislav nastavlja tradiciju u Jablanskoj ulici. S obzirom da je Tomislav kao dječak dobro igrao nogomet i da nam je skoro otrčao za loptom umjesto za piroškama i kiflicama, moramo biti zahvalni na ovoj prilici da ponovno zadovoljstvo domaćeg okusa.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Direktorica Zlatne riječi, d.o.o., profesorica Marija Vukelić nam je predstavila kušanje ovih divnih slanih i slatkih zalogaja, uz Poy pjenušce. Osim piroški sa sirom, probali smo Bučnicu, Kram pogačicu i nikad bolju Švapsku pitu. Poseban gost je bila mag. nutricionizma Diana Gluhak, iz Udruge Zdravi obrok Hrvatska.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Dok smo hrskali bučnice i pogačice, oko nam je bježalo na slatku ponudu. Diana nam je stručno objasnila i ohrabrila nas, pa nam je bilo malo lakše. Odmah smo zgrabili Sacher trokutiće i osjetili austro-ugarski utjecaj u kuhinji Topolovec. Osim Sachera, probali smo Schwarzwald i Bohème u čaši, te Diplomatsku kremu.

Lijepo je poznavati tradiciju i znati da postoji mjesto gdje se sve radi ručno, bez strojeva i uz posebnu pažnju posvećenu na svježinu proizvoda i kvalitetu namirnica. Tomislav Topolovec je jedan od rijetkih koji nudi i proizvode sa stevijom, što će sigurno mnoge razveseliti.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.