Kolumne 02. prosinca 2017.

Prhke rolice s bademima i cimetom

DSC_0308 gastro naslovna 2.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Cimet je začin na koji mi miriše cijela jesen. Čim zahladi dobijem želju peći muffine od jabuka, pite, štrudle - i kuhati kompot začinjen cimetom i vanilijom. Ovaj sam ga puta odlučila ubaciti u keksiće zanimljive strukture, piše Matejka Buča

Tijesto od skute vrlo je mekano i podatno dok ga radite, a prhko nakon pečenja. Iako izgledaju kao pecivo, ove su rolice zapravo keksići punjeni bademima i cimetom, mirišljavi i mekani. Umjesto badema, možete koristiti i orahe ili lješnjake, a možete i potpuno promijeniti nadjev - i staviti mak ili pekmez, sigurna sam da bi bile odlične.

 

Možda vas zanima... Vafli koji podsjećaju na omiljene cimet rolice Recepti

 

Vrlo su jednostavne za pripremu i zapravo brzo gotove. Na moju listu za ponavljanje idu sigurno, već ih mogu zamisliti s raznim nadjevima na tanjuru s božićnim kolačima. Nadam se da ćete ih isprobati i javiti nam svoje dojmove!

Za 20-24 kom
Vrijeme pripreme: 45 min + 15 min za pečenje

Sastojci:

  • 100 g skute ili krem sira
  • 100 g omekšalog maslaca
  • 1 žlica šećera u prahu
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije 
  • 100 g brašna 
  • 30 g mljevenih badema 
  • 30 g smeđeg šećera 
  • 1 žličice cimeta 
  • 1 bjelanjak pomiješan sa žlicom vode 
  • 2 žlice šećera

 

Možda vas zanima... Cimet rolice - ljubav na prvi zalogaj Kolumne

 

Priprema:

  1. Maslac, šećer u prahu, vaniliju i sir pomiješajte mikserom dok se ne sjedine.
  2. U tu smjesu prosijte brašno i kuhačom ili špatulom umiješajte u tijesto. Možete koristiti i ruke. Kad dobijete kuglu mekog tijesta, stavite ga u hladnjak na 30 min.
  3. Bademe, smeđi šećer i cimet pomiješajte. Pećnicu zagrijte na 190°C.
  4. Tijesto izvadite na pobrašnjelu površinu i razvaljajte u krug na debljinu 1 mm. Možete i iskoristiti tanjur pa pomoću njega izrezati tijesto u pravilan krug, a ostatak tijesta premijesiti pa kasnije ponoviti postupak koji slijedi.
  5. Premažite ga bjelanjkom pomiješanim s malo vode te posipajte bademima.
  6. Zatim tijesto izrežite na 16 trokuta - prvo na 4 cjeline, pa svaku od njih na pola i onda još jednom. Počevši od vanjske strane (najkraće) svakog trokuta valjajte rolice.
  7. Slažite ih u protvan obložen papirom za pečenje, premažite ostatkom bjelanjka i posipajte s malo kristal šećera. Pecite 15-18 minuta, dok ne porumene. Poslužite hladne ili tople, dobar tek!
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.