Princezice nisu toliko zahtjevne za pripremu, koliko se to možda čini. Najdelikatniji dio je tijesto, bitno je koliko dugo i na kojoj temperaturi se tijesto peče. Ako tijesto prerano izvadimo iz pećnice ono će splasnuti, smekšati se i u sredini ostati sirovo. Dobro ispečeno tijesto traba fino narasti, izvana biti lagano hrskavo a iznutra šupljikavo. Jako je važno ne otvarati pećnicu tijekom pečenja!
Ohlađene krafnice prerežemo, nadjevamo ohlađenom kremom (i chantilly kremom) pa pospemo šećerom u prahu i guštamo
Za 25-30 princezica potrebno je:
za tijesto
- 2,5 dl vode
- prstohvat soli
- 100 g maslaca
- 150 g glatkog brašna
- 4 jaja
za kremu
- 1 l mlijeka
- 6 žumanjaka
- 160 g šećera
- 1 mahuna vanilije (ili 2 vrećice vanilin šećera, ili malo burbon vanilija šećera)
- 150 g gustina (ili pola gustina, pola oštrog brašna)
- 100 g maslaca (sobne temperature)
- 300 ml vrhnja za šlag
- 1 žlica šećera u prahu
- vanilija (sjemenke iz mahune, aroma, ili malo burbon vanilija šećera)
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 200°C. Dva lima obložite papirom za pečenje.
- U posudu stavite vodu, dodajte maslac narezan na kocke, posolite i zagrijavajte. Kada se maslac otopi maknite posudu s vatre, dodajte brašno i vrlo energično miješajte kuhačom, pazeći da ne ostanu grudice. Vratite na laganu vatru i miješajte sada već gustu, kompaktnu smjesu još minutu-dvije.
- Maknite s vatre i ostavite smjesu da se malo ohladi. U mlaku smjesu dodajte jedno po jedno jaje, ali svaki put kada dodate jaje - smjesu dobro izradite, pa tek tada dodajte sljedeće jaje. Možete miješati ručno ili mikserom, a smjesa treba biti gusta i glatka.
- Slastičarsku vrećicu napunite pripremljenom smjesom pa ravnomjerno istiskujte hrpice tijesta, pazeći da ih ne stavljate preblizu jer tijekom pečenja tijesto raste. Ja volim malo manje princezice pa istiskujem tijesto u krugove promjera oko 4 cm. Ako nemate slastičarsku vrećicu, hrpice tijesta možete vaditi pomoću dvije žličice.
- Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 15 minuta na 200°C, nakon toga smanjite temperaturu na 180°C i pecite još oko 15 minuta, odnosno dok tijesto ne dobije lijepu boju. Tijekom pečenja nemojte otvarati pećnicu! Pečene košarice/krafnice trebaju biti hrskave, lagane i prozračne. Ostavite krafnice da se ohlade.
- Pripremite kremu. U posudu debljeg dna ulijte mlijeko i lagano ga zagrijavajte do ključanja. U drugoj posudi dobro izmiksajte žumanjke sa šećerom, dodajte vaniliju, smanjite brzinu miksanja pa dodajte gustin. Kada se smjesa sjedinila dodajte joj dio onog zagrijanog mlijeka, promiješajte pa sve ulijte u posudu s vrućim mlijekom. Maknite s vatre i brzo miješajte, jer i smjesa će se brzo zgusnuti, pa vratite na štednjak i na laganoj vatri kuhajte kratko uz stalno miješanje. Maknite s vatre, malo ohladite pa dodajte maslac i dobro promiješajte.
- Izmiksajte vrhnje za šlag sa šećerom i vanilijom.
- Hladne košarice prerežite i uz pomoć slastičarske vrećice punite prvo potpuno ohlađenom kremom a zatim šlagom.
- Prije posluživanja princezice pospite šećerom u prahu.
Tanju možete pratiti i na njenom blogu COOKam i guštam i Facebook stranici.