Kolumne 23. kolovoza 2013.

Rakovica-miris ljeta u 4 sastojka

rakovica.jpg
1/2
gastro postao gastro.24sata.hr
Dođe dan kad se čovjek sjeti nekog jela iz djetinjstva, nečega što je jako volio, a danas to rijetko priprema. Tako sam se i ja jedne od ovih toplih gradskih noći sjetila rakovice, brze i fine večere koju mi je mama znala pripremati ljeti kad sam bila mala.

Tu istu rakovicu mojoj su majci pripremali kad je ona bila dijete, služili kao večeru ili su ju već pripremljenu i ohlađenu nosili sa sobom na izlet. Divno je što to jelo možete i ohladiti, a zaista je bolja kada se jede hladna, tek izvađena iz frižidera. Zaista ne znam tko se sjetio tog velebnog naziva budući da rakovica nema nikakve veze s morem i morskim plodovima, a sastoji se od samo četiri sastojka, rajčice, češnjaka, peršina i jaja. I to je sve! Za pripremu vam treba punih 15-ak minuta, nimalo znoja i tek malo maslinovog ulja za bolji okus.

Sastojci za jednu osobu ili dvije sitnije:
2 jaja
1 zrela, srednja rajčica
1 češanj češnjaka
svježi peršin
maslinovo ulje
sol i papar

Priprema:
1. Rajčici ogulite kožu i sitno ju nasjeckajte. Iskosajte češnjak i peršin te izlupajte jaja sa solju i paprom kao za kajganu.
2. Na maslinovo ulje stavite sitno nasjeckanu rajčicu i dinstajte dok ne omekani pa dodajte češnjak i peršin i nastavite dinstati dok rajčica ne izgubi ¾ tekućine.
3. Na rajčicu, češnjak i peršin ulijte jaja i miješajte kao kajganu. Kada je gotovo stavite sve u zdjelu i u hladnjak.

Ovo jelo možete jesti toplo ili hladno. Ja preferiram hladno uz kakvu finu salatu, svježe pecivo ili dobar kruh. Ne zaboravite i čašu vina i svijet će vam se činiti puno boljim mjestom za život!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.