Kolumne 02. siječnja 2022.

Ručaj zdravu i zasitnu juhu od poriluka i heljde

foto: Gracia Petek
gastro postao gastro.24sata.hr
Kako ti zvuči juha od poriluka s heljdom, krumpirom i šampinjonima?

Znamo svi one horor priče o povrću i djetinjstvu. Povrće koje nas proganja danju i noću. Poriluk mene nikad nije morao ganjati. Obožavam ga i jedem od malena. Reklo bi se da sam kroz život ja ganjala poriluk više nego on mene. Nekad mi je bilo omiljeno varivo od poriluka, kiselog vrhnja i uz to, naravno, dobar faširanac. No vremena se mijenjaju. Mijenjamo se i mi.

 

Možda vas zanima... Najbolji recept za mirisne i mekane klipiće Kolumne

 

Danas više ne jedem vrhnje niti pak meso. I dok mi vrhnje stvara zdravstvene probleme, meso ne jedem jer je to moja odluka. No unatoč tome volim uživati u poriluku. A ova gusta juha je pravo jelo kad ti se jede nešto na žlicu. U njoj osim poriluka ima još nekih iznenađenja. Tu je luk, krumpir, šampinjoni, heljda i povrtni temeljac. Sprema se jako brzo, fina je, zasitna i cjeloviti obrok u jednom tanjuru, a priznaj i dosta je fotogenična ovako lijepo poslužena. 

Predlažem ti da baciš oko na ovaj super brzi recept i svakako kažeš da poriluku. Sigurna sam da će te pozitivno iznenaditi. Dodatna motivacija neka ti bude to što je ovo jelo stvarno nutritivno izbalansirano te bez glutena. Većinu namirnica sam već navela, ali idemo ipak još jednom redom...

 

Možda vas zanima... Za njoke od bundeve trebat će ti samo tri sastojka! Kolumne

 

Druge recepte potraži na blogu Kiwi go crazy i pratećem Instagram profilu!

 | Author: Gracia Petek foto: Gracia Petek
Sastojci: 

  • 3 srednja krumpira 
  • 1 veći poriluk
  • 2 mlada luka
  • 4 velika šampinjona 
  • 2- 3 šalice povrtnog temeljca 
  • 1-2 češnja češnjaka
  • ¼ šalice heljde
  • Sol, papar
  • Zeleno lišće mladog luka
  • ulje

Postupak:

  1. Oguli krumpir i nareži ga na kockice. Operi i nasjeckaj luk.
  2. Zagrij ulje u loncu u kojem ćeš kuhati juhu. Lagano preprži mladi luk, ubaci i krumpir te dodaj sitno nasjeckani češnjak i na kraju poriluk. 
  3. Sve zalij povrtnim temeljcem te lagano posoli. Pusti da se kuha dok krumpir ne omekša. 
  4. Štapnim mikserom izblendaj povrće dok ne dobiješ kremastu juhu, ja sam ostavila malo povrća u komadićima, ako je juha pregusta možeš dodati još malo temeljca. 
  5. Vrati juhu na vatru te dodaj heljdu, kuhaj dok heljda ne omekša. Dodaj sol i papar po želji. 
  6. Šampinjone nareži na tanke ploške. Zagrij tavu te stavi malo ulja. Ubaci šampinjone na vruću tavu te ih podlij s malo tamarija. Prži šampinjone dok tamari ne postanje ljepljiv i smeđi. 
  7. Po želji ispeci tost i nareži ga na kockice kako bi njime ukrasio juhu. U juhu ubaci šampinjone. 
  8. Ukrasi prije posluživanja jogurtom (u mojem slučaju veganski od badema) , kockicama kruha,suncokretovim sjemenkama, zelenim lišćem od luka, peršinom….

Dobar tek!

 | Author: Gracia Petek foto: Gracia Petek

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.